Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy újabb ok a sajtfogyasztásra

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 14. | Frissítve: 2018. június 11.

Forrás: Medipress

A rendszeres sajtfogyasztás - mint az egyéb nátrium tartalmú ételek helyettesítőszere - segít abban, hogy elkerüljük a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy újabb ok a sajtfogyasztásra

"Ez egy egészen újszerű felfedezés, amely alapjaiban változtathatja meg az étkezési javaslatokat. A legfrissebb ajánlások ugyanis a nátriumbevitel csökkentésére biztatnak, minden jel arra mutat azonban, hogy a tejtermékekkel bevitt nátrium pozitív hatást fejt ki a szervezetre, ezért a sajtfogyasztás voltaképpen védelmet jelent egy sor betegség ellen" - foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Lacy Alexander, a Penn State munkatársa.
A kutatás során a résztvevők sajtot, perecet vagy szójasajtot kaptak öt különböző alkalommal, ezután minden étel szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták lézer-Doppler segítségével. A lézersugár megmutatja a vörösvérsejtek arányát a bőr alatt, amiből a tudósok látják, mennyire tágulnak a vérerek a bőr melegedésének hatására, és ez a tágulás minek az eredménye. Így a sajt és egyéb nátriumban gazdag élelmiszerek szervezetre gyakorolt rövidtávú hatása könnyen felmérhető.
A szakember szerint az már eddig is világos volt, hogy aki bőségesen fogyaszt tejterméket - különösen sajtot - annak a vérnyomása is alacsonyabb. A tejtermékkel szervezetbe vitt nátrium nincs olyan negatív hatással a szervezetre, mint a nem tejtermék formájában fogyasztott nátrium, ezért a túlzásba vitt nátriumfogyasztás továbbra sem ajánlott, de a sajt ez alól kivételt jelenthet.
Babaszoba: A babákkal hat hónapos kortól kóstolgathatunk sajtot (natúr, pasztőrizált, félkemény, kemény sajtot). Ügyeljünk a fokozatosságra, kevés mennyiséggel kezdjünk.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék