Kisgyerek

Egy fillért sem kap az államtól a négygyerekes főállású rokkant anya

Egy négy gyereket főállású anyaként nevelő nő látásvesztés miatt 87 százalékban rokkant lett, de egy vasat sem kap az államtól.
2019. Április 11.
Egy fillért sem kap az államtól a négygyerekes főállású rokkant anya (fotó: Posztósné Bogyó Erika/Facebook)

Háromezer-háromszáz megosztásnál, majdnem ugyanennyi lájknál, dühös, sírós reakciónál jár egy nagyúti férfi, Molnár Zsolt csütörtöki Facebook-posztja, amelyben felesége, a négy gyermeküket főállású anyaként nevelő Zsuzsanna kálváriáját írja le.

A poszt lényege, hogy a négy gyereket főállású anyaként nevelőt nő látásvesztés miatt 87 százalékban rokkant lett, de

egy fillért sem kaphat az államtól.

“Álmomban nem gondoltam volna, hogy ennyi embert érdekel majd a poszt. Csak ki akartam írni magamból, azt gondoltam, családban hárman négyen osztják majd meg”, mondta az Indexnek Molnár Zsolt és párja, Zsuzsanna.

Azt mondták, az ügyükben nincs reményük méltányosságra, és csak azért nyilatkoztak, hogy ezzel is segítsenek tájékozódni azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint ők.

Zsuzsanna látása tavaly kezdett el romlani, orvoshoz ment, a CT-re két hónapot kellett várnia. Kiderült, hogy jóindulatú agydaganata van, ami nyomja a látóideget. Mire a műtétre sor került és eltávolították az agydaganatot, a látóidegek elhaltak. A folyamatot nem lehet visszafordítani. Zsuzsannát 87 százalékos rokkantnak minősítették. Majd megérkezett az értesítés, hogy mennyi a rokkantellátása: nulla forint.

Ennek oka, hogy a négy gyermeket főállású anyaként nevelő nőtől hiába vonták le a gyes, gyet után járulékokat, nem számít bele a rokkantellátásba. Csak a munkaviszony számítana.

Az OEP felé biztosítva vagyok, az orvosok ellátnak, de amikor a NAV rendszeréből lekérték, hogy mennyi fizetésem volt, akkor kijött, hogy nulla forint, semmi SZJA-t nem fizettem, így nem jár pénz nekem – magyarázta Zsuzsanna az Indexnek.

“Találtunk egy olyan esetet, hogy valakinek gyesen változott meg a munkaképessége, ott a Kúria utasította el az igényüket, mondván, nem munkaviszony a gyes”, magyarázta az apa.

A házaspár a kormányhivatalt is felhívta, ott azt mondták, hogy nem tudnak fellebbezni, pontosabban a rokkantsági fok miatt tudnának, de az meg teljesen mindegy, hány százalék, nem jár pénz.

Zsuzsanna fogyatékossági járadékot kap, ami 27 500 forint.

Forrás: Index.hu