Kisgyerek

Egy egyéves gyermek is elkapta a koronavírust

Hódmezővásárhelyen egy egyéves kisgyermeknél is kimutatták a koronavírust, a szülők pedig jelenleg várják a saját tesztjük eredményét.
2020. Április 14.
Egy egyéves gyermek is elkapta a koronavírust (Fotó: Getty Images)

A Promenad.hu a Vásárhely24.com cikke alapján számolt be a 15 hónapos gyermek szüleinek történetéről, akik szeretnék, hogy mindenki tudjon róla, hogy bárki, bármikor, bárhol elkaphatja a vírust, akár tudtán kívül is – elég egy bevásárlás, vagy esetleg az út a munkahely felé.

A lap szerint a házaspár három gyermeket nevel, közülük a legkisebb,15 hónapos kislány fertőződött meg a vírussal. A gyermeknél múlt hét szerdán váratlanul magas láz jelentkezett, kicsit bedagadt a mandulája, kicsit étvágytalan volt, és hasmenés is jelentkezett nála. Ezért szülei orvoshoz vitték, ahol kértek tesztet koronavírusra is a biztonság kedvéért – az első teszt negatív eredményt hozott, de a második pozitívat.

A szülők és másik két gyermekük addigra enyhe, de a koronavírusos megbetegedésre jellemző tüneteket produkált: az édesapa köhögött kicsit és pár napig nehézlégzése volt, az édesanya fejfájásra panaszkodott, a gyermekeknek pedig enyhébb, kevésbé komoly tünetei voltak, de aránylag jól vészelték át eddig a megbetegedést. Miután a kicsit diagnosztizálták, már nem is hagyták el elővigyázatosságból a házat, és nem érintkeztek másokkal – a bevásárlást, ügyintézést a kapun kívül, családtagok, barátok végezték. Hangsúlyozták, hogy azt látják, sajnos sokan még mindig nem veszik kellően komolyan a koronavírus-járványt és a figyelmeztetéseket, és elmesélték, hogy ők maguk a járvány kirobbanásától igyekeztek a legkevesebbet mozogni, inkább otthon maradni, a lakást nem elhagyni. Az édesapa csupán dolgozni járt, ahol munkája révén alig érintkezett emberekkel, az édesanya pedig csak bevásárolni ment el. A vírus azonban még így is megjelent a családban.

A család többi tagjának tesztjére még vártak a lap szerint hétfő délután, amelyekből talán legalább az kiderül, melyikük létesített kapcsolatot a vírussal először, vagy egyedüliként – de sajnos az sem biztos, hogy ezt megtudják. Elmondásuk szerint a mentők és mindenki a rendszerben nagyon kedves, segítőkész volt, de látszott, hogy sok a munkájuk.

Jelenleg is sokan vannak, akik segítenek a családnak, leteszik a kapu előtt a boltban vásároltakat, ők pedig igyekeznek átvészelni ezt az időszakot, és remélik, hogy szerencsére ennyivel “megúszhatják” a járványt. A család elmondásuk szerint sok vitamint, immunerősítőt fogyasztott korábban is, a gyerekekkel együtt, talán ezért is enyhébbek a tünetetek, de természetesen ezt sem lehet kijelenteni. Elmondták azt is, az íz és illat elvesztése náluk egyáltalán nem jelentkezett, ezt még a 15 hónapos kislányuknál is lepróbálták.

Ők is azt kéri mindenkitől, hogy maradjanak otthon, az egészség sokkal fontosabb, minthogy egy akár máshogy megoldható vásárlással, egy sétával azt kockára tegyék, a munkába járás során pedig kövessenek el minden óvintézkedést – ezt egyébként ők is megtették, maszkot hordtak és sokat fertőtlenítettek. A legfontosabb üzenetük az, hogy egy gyermek is elkaphatja a vírust, mely olyan tüneteket produkál a semmiből, melyet egy szülőnek sem kívánnak.

Forrás: Promenad.hu/Vásárhely24.com