Kisgyerek

Egy anya szívfacsaró levele fiaihoz a szeretetről

Emlékszem, amikor gyerek voltam, édesanyám folyton ezt mondogatta: szeretlek. Ezt mondta, mielőtt letette a telefont. Ezt mondta, mikor kiléptem az ajtón iskolába menet. És akkor is ezt mondta, amikor kiszálltam a kocsiból valamelyik barátom háza előtt.
2016. Július 14.

Egy kicsit mindig zavarban éreztem magam és bosszankodtam emiatt, mert nem értettem, miért mondja mindig ezt. De most, hogy nekem is gyerekeim vannak, rájöttem, mi mindent is jelentett ez az egyetlen szó, amit folyton ismételgetett nekem – kezdi Tina Plantamura.

Amikor egy anya azt mondja: “szeretlek”, az rengeteg dolgot takar. Én levélben mondtam el a fiaimnak, mit is jelent igazából, amikor azt mondom nekik: “szeretlek”.

Nem szeret úgy senki, ahogy egy anya szereti a gyerekeit – Illusztráció

Kedves Fiam! El kell, hogy mondjam: szeretlek. És azt akarom, hogy tudd, mennyire összetett jelentést takar ez az egy szó. Egész életedben ezt mondogatom neked, de vajon érted-e, mit is jelent? Biztos lehetsz benne, hogy nagyon szeretlek. Annyira szeretlek, amennyire jól a saját nevedet ismered. Én szerettelek először, és én is foglak utoljára, még akkor is, ha már nem leszek. De ha bármikor kétségeid támadnának, most elmondom, mit is jelent az én szeretetem.

Ha azt mondom, “szeretlek”, az több, mint egy egyszerű anyai érzés. Azt jelenti, folyton rád gondolok. Egész nap csak te jársz a fejemben, megszámolni is képtelenség, hányszor. Amikor rád gondolok, remélem, hogy minden rendben van veled épp abban a pillanatban. Ha iskolában vagy, remélem, tartalmasan töltöd az idődet, türelmes vagy, tanulsz és élvezed az ott létet.

Amikor otthon vagy, remélem, hogy biztonságban és kényelmesen érzed magad. Amikor a barátaiddal, akkor remélem, hogy vidám vagy. Csodálattal szeretlek. A szeretetem többet jelent annál, hogy büszke vagyok rád vagy arra, aki leszel. A szeretetem egy örökké tartó remény, ami soha nem halványul.

A szeretetem azt jelenti, érted bármit feladnék. Ha bármikor szükséged lesz rám, ott leszek, még akkor is, ha fizikailag ez épp képtelenség. Fogom a kezed. Felemellek. Szorosan tartalak. Irányt mutatok neked. Mindig ott leszek neked, bármire is legyen szükséged. Nem számít, hol vagy, veled leszek. Bármikor felhívhatsz. Szóval amikor kilépsz az ajtón, és azt mondom: “szia, szeretlek” – tudd, hogy ez ezt jelenti.

Mivel az édesanyád vagyok, a szeretetem a te részed. Ez segített téged cseperedni, fejlődni addig, ahol most tartasz. De tudom, ez nem elég. Remélem, a szeretetem megerősíti a szíved, ami most még sebezhető és nyitott. Remélem, mindig bátor, de óvatos leszel. Remélem, nagylelkű leszel, de ugyanakkor megmarad a józan ítélőképességed. El kell hinned, hogy egy kicsit jobbá teheted a világot. Amikor azt mondom, szeretlek, az emlékeztessen arra, hogy higgy magadban és szeresd önmagad.

Amikor valami különös dolgot csinálok neked, az nem azért van, hogy megköszönd, vagy hogy elismerd. Ez is egy módja annak, hogy elmondjam: szeretlek. Amikor ébredés előtt megcsinálom a reggelidet, az azért van, hogy könnyebb legyen a reggeled. Amikor születésnapi tortát készítek neked, az is egy módja annak, hogy elmondjam, annyira szeretlek, hogy az összes időmmel, energiámmal és kreativitásommal csak rád figyelek aznap.

A Halloween jelmezed minden egyes öltése a szívemből jött, hogy teljesíthessem a kívánságodat. Miért vasaltam ki az inged, amikor nem kérted? Miért főztem egymás után kétszer is a kedvenc ételedet? Miért készítettem ki a kesztyűdet és a sapkádat egy hideg téli napon? Mert azt akartam, ezektől az apróságoktól jobban érezd magad, úgy, hogy talán észre sem vetted.

A szeretetem nem törli ki a hibáidat. Nem tud megóvni attól, hogy eless. Nem tud megvédeni a csalódásoktól és kudarcoktól. De mindig a legjobbat akarom neked. És ugyan a legjobb nem mindig a legkönnyebb, én azon leszek, hogy ösztönözzelek és segítsek neked.

Nem számít, milyen messze leszünk egymástól, és az sem, mennyi idősek leszünk. Az sem számít, hány gyereked lesz már. Mindig a szívem közepe leszel, te leszel a legszebb örömöm és az aggodalmam. Szeretni foglak életed legboldogabb napján, de akkor is, amikor épp csalódott vagy és akkor is, amikor összetöröd a szívem. Több ezer formája van a szeretetemnek, de egy biztos: soha nem fog megváltozni.

Ahogy felnősz, talán elfelejtesz néhány dolgot, amit tettem. De azt remélem, nem fogod, hogy mit is jelent, amikor azt mondom: “szeretlek”.

A cikk forrása itt látható.

Ezeket is olvasd el: