Kisgyerek

Édes élet cukor nélkül

Mostanság divatos a cukrot az egészség első számú közellenségének kikiáltani. Tényleg ártunk a gyermekünknek a cukros ételekkel?
2014. November 03.

Számos tudományos cikk nevezi fehér méregnek a finomított cukrot. A szakértők szerint ugyanis a finomított cukor azért olyan káros, mert meg van fosztva az életerejétől, fehérjéitől, enzimjeitől, vitaminjaitól és ásványaitól, szóval minden olyan hasznos dologtól, ami eredetileg a cukornádban vagy a cukorrépában volt. Ami ellenben megmaradt, az nem más, mint finomított szénhidrát, azaz kalória.

A cukor útja

A konyhai polcunkon álló, sütéshez, főzéshez általánosan használt cukor a szervezetünkben glükózra és fruktózra bomlik. Amikor bekapunk egy szelet tortát, a benne lévő glükóz közvetlenül a véráramba kerül, amelynek hatására a vér glükózszintje (“vércukorszintje”) hirtelen megugrik. A véráramból a glükóz eljut a sejtekhez, ahol a glikózis nevű folyamat során a sejtek energiához jutnak – azaz a cukor a sejtek legfontosabb energiaforrása.

Akkor mi a baj, kérdezhetnénk? Hát az, hogy míg a gyümölcsökben és zöldségekben található cukrokat szervezetünk viszonylag egyszerűen képes lebontani, addig a finomított, mesterséges kristálycukor vegykezelt molekuláival naponta meg kell küzdenie. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan megtegye, folyamatosan B1-vitaminra és más vitaminokra van szükség, melyet testünk saját raktáraiból fedez. A túlzott cukorfogyasztás szervezetünk vitaminraktárainak kimerüléséhez vezethet, nem is beszélve a kalciumról, melyet a cukor egyszerűen kivon a szervezetünkből.

A túlzott cukorfogyasztásnál a test kénytelen a hiányzó kalciumot a csontokból kivonni, ezzel csontritkulást idézhet elő, esetleg fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erős savassága váltott ki. És ne felejtsük el, hogy a cukros nassolnivalók csökkentik az étvágyat, így túlzott fogyasztásuk bizonyos tápanyagok hiányához vezethet. Hosszabb távon a túlzásba vitt cukorfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek kockázatát is.

Cukor álruhában

Hogy mi, szülők mivel mérgezzük magunkat, a mi dolgunk, de gyermekeink egészséges étkezéséért bizony felelősek vagyunk. Most talán felcsattansz: “De hiszen az én csemetém nem is eszik semmi cukrosat!” Ki kell ábrándítanunk, valószínűleg eszik, ráadásul nem is keveset! Gondold végig, mi kerül nálatok az asztalra, és meglátod, mennyi felesleges cukor jut be gyermeked szervezetébe naponta!

Müzli, gyümölcsjoghurt, kakaó, péksütemény, cukros üdítő… Egy reggeli lekváros kaláccsal, narancslével és kakaóval, kész cukorbomba! Nem árt végigolvasnod a termékek csomagolásán az összetevők arányát, és magad is meg fogsz lepődni, hogy a szuperegészségesnek hitt gyümölcslevekben is mennyi cukor rejtőzik. Ha jól megnézed a címkéket, magad is rájössz, hogy két deci gyümölcsjoghurtban akár több cukor rejtőzhet, mint egy kis szelet csokiban. És akkor ne is beszéljünk a gyerekek kedvenceiről, a nyalókákról, cukorkákról, csokikról, rágógumikról és a fagylaltokról!

Ezek a fognyüvő édességek tele vannak ízfokozókkal, és sokszor mesterséges édesítőszereket, aszpartamot és ciklamátot is tartalmaznak.

Édes élet egészségesen

Az olvasottak után valószínűleg elmegy a kedved a finomított kristálycukor használatától. Persze nem azt mondjuk, hogy minden édes ételt űzz ki a konyhából, de a cukrot helyettesítheted más, természetes édesítőszerekkel! A barna cukor, a nádcukor, a nyírfacukor és a méz egészséges alternatívája lehet a finomított kristálycukornak.

De ha még ennél is egészségesebb lehetőséget keresel, akkor édesítsd gyümölcsökkel az ételeket. Például a pürésített banán és sütőtök vagy a péppé turmixolt mazsola, datolya és a cukor nélkül aszalt gyümölcs mind-mind remek édesítő lehet. És egy fontos jó tanács: ne édességekkel jutalmazz!

Főleg gyermekek esetében fontos, hogy ne alakítsunk ki már kiskorukban egy olyan rossz szokást, melytől felnőttként is nehezen szabadulnak majd. Ha minden könnycseppet egy kocka csokival jutalmazunk, nemcsak túl sok cukrot adunk a fejlődésben lévő kicsinek, de egy rossz megoldási módszert is. Csoki, keksz helyett inkább a gyümölcsök, magvak kerüljenek piedesztálra – egy idő után a gyerekek ugyanolyan lelkesen nyúlnak egy maroknyi aszalt gyümölcsért, mint korábban a csokiért.