Edd magad egészségesre!
Szerző: W. Ungváry Renáta
2011. április 16. | Frissítve: 2016. február 2.
Forrás: babaszoba.hu
Ha hetekig kínlódtok az egyszerű náthával, ha nem sikerül kilábalni a kínzó köhögésből, vagy újra és újra fellángoló gombás fertőzés okoz bosszúságot, érdemes elgondolkodnod, hogyan támogathatnád hatékonyabban családtagjaid immunrendszerének működését.
Két alapszabály, hogy elkerüljétek a fertőzéseket:
1. Fontos, hogy csak igazán indokolt esetben, az orvos javaslatára vegyetek be antibiotikumot.
2. Ügyeljetek az alapvető személyi higiéniára, főként a gyakori kézmosásra, ugyanakkor ne törekedjetek túlzott tisztaságra, baktériummentességre.
Minőségi változás
A betegségek elleni védekezés minőségét pedig úgy javíthatjátok a leghatásosabban, ha egészséges ételeket esztek. Így a sejtek szintjén zajló folyamatokhoz minden kívülről bevihető "kelléket" biztosíthatsz. Lássuk, mire is kell ügyelni!
Egészséges ételeket adj a gyerekednek
Az asztalra kerülő étel bővelkedjék egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vasban, folsavban, és antioxidánsokban, például karotinoidokban, flavonoidokban, C-, B- és E-vitaminban. Az immunrendszer hatékony működéséhez ugyanis ezeket a tápanyagokat tartják legfontosabbnak.
Másrészt több olyan, helytelen táplálkozás okozta betegség létezik, amely alapvetően aláássa az immunrendszer optimális működését. A leggyakoribb ezek közül a civilizációs betegségként emlegetett II-es típusú diabétesz és az ezzel többnyire együtt járó elhízás.
Amitől egészséges lesz a táplálkozás
1. Táplálékkiegészítők helyett célszerűbb természetes táplálékokból fedezni a szervezet vitamin, zsírsav és antioxidáns igényét, ezeket ugyanis jobb hatásfokkal hasznosítjuk és a túladagolás is kizárt.2. Fogyasszatok minden nap E- és C- és B-vitaminokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket.
3. Szerepeljen az étrendünkben napi rendszerességgel probiotikumot tartalmazó savanyított tejtermék. A probiotikumok olyan hasznos baktériumok (főként tejsavbaktériumok), amelyek jótékony hatást fejtenek ki egészségünkre, és támogatják a bélflóra egyensúlyát.
4. Csökkentsétek a zsírfogyasztást egyszerű trükkökkel: bő olajban sütés helyett válaszd a sütőben sütést, párolást. Kerüld a rengeteg rejtett zsiradékot és adalékanyagot tartalmazó felvágottakat.
5. Mellőzd a túlhevített zsiradékokat például úgy, hogy a sütőben sütött vagy párolt ételhez utólag, mondjuk valamilyen öntethez keverve adsz némi értékes zsiradékot (olívaolaj, szőlőmagolaj, tökmagolaj, dióolaj stb.)
6. Hetente egyszer egyetek valamilyen halféleséget, tengeri herkentyűt. Ideális választás a lazac, a makréla és a tonhal.
7. Kerüljétek a magas glikémiás indexű ételeket (főként a cukrot, fehér lisztet), ezek ugyanis gyorsan emelik a vércukorszintet, majd ugyanilyen gyors csökkenés következik be, újabb éhségrohamot előidézve.
8. Adalékanyagokkal telített fűszerkeverékek helyett használjatok minél gyakrabban friss, mirelit vagy szárított zöldfűszereket minél nagyobb mennyiségben. Intenzív és igazi ízük csökkenti a sóigényt, magas C-vitamin tartalmuk pedig egyébként is igen kedvező.
Honnan tudhatom, mi a jó?
Utánanézhetsz tápanyagtáblázatban a különböző ételek legfontosabb jellemzőinek, vagy segítséget kereshetsz az interneten is, például itt nálunk, a babaszoba vitamin ABC-jében.Aztán ötletes és hasznos például a www.nuval.com oldal. Alapfokú angolnyelvtudás is elég hozzá: minden alapanyaghoz hozzárendeltek egy értéket 1 és 100 között egy olyan algoritmus segítségével, amely az adott étel pozitív és negatív tulajdonságait összegzi tápanyagtartalom, cukrok, só mennyisége és az egészségre gyakorolt hatás alapján kicsit leegyszerűsítve így: jó pont, ha magas a C-vitamin tartalma, rossz pont, ha nagyon kalóriadús. A százpontosak a legértékesebb élelmiszerek.
Mit, miért?
Ezek is hasznosak lehetnek:
Hozzászólások