Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dolgok, amiket a kisgyerekedtől tanulhatsz

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 30.

Forrás: babaszoba.hu

A szülők - érthető okokból - általában arra összpontosítanak, mit taníthatnak a kisgyermeküknek. Pedig van néhány lecke, amit a kisgyermekektől lehet megtanulni.

A Verywell Family összegyűjtött néhány dolgot, amit a kisgyermekedtől tanulhatsz.
Dolgok, amiket a kisgyerekedtől tanulhatsz (Fotó: Getty Images)

Ne add fel a kudarc után

A kisgyereket időnként több kudarc éri, mint siker, gyakran esik el, és veszti el az önuralmát. A kudarcok miatt mégsem adja fel, nem arra következtet, hogy neki nem sikerül semmi. Helyette feláll és újra próbálkozik.

Legyél kíváncsi

A kisgyerek állandóan kérdez, minden fiókot kinyit, minden érdekli. Minden érzékszervével tapasztal, kóstol, hall, szaglász, megtapogat, lát.

Legyél türelmes

Persze nem türelmes mindenben a kisgyermek. De azt nézni, ahogy valamivel próbálkozik, újra és újra, amíg nem sikerül, sokat taníthat a türelemről.

Élvezd a pillanatot

A kétéves kor egyik nagy előnye, hogy a múltbeli dolgokkal kapcsolatban még nem igazán van mit megbánni, a jövőbeli dolgok miatt pedig aggódni. A kisgyerek a pillanatban él, az itt-re és a most-ra koncentrál.

Legyél önmagad

Függetlenül attól, hogy a haja kócos, hogy csak ő az egyetlen gyerek az adott helyen, a kisgyerek soha nem zavartatja magát mások miatt. Elfoglalt azzal, hogy önmaga legyen. Ha fél, az sem azért van, mert nem biztos önmagában, inkább azért, mert más emberekkel szemben bizonytalan.

Kérj segítséget, amikor szükséged van rá

Igaz, hogy a kisgyerek szeretne függetlenedni, de azért segítséget is kér, ha arra van szüksége. Nem szégyelli bevallani, hogy valami nem megy neki, és ha segítséget kap, azért nagyon hálás.

Értékeld az apró örömöket

A kisgyereket nagyon le tudják nyűgözni az olyan kedves apróságok, mint egy szép, illatos virág, az eső, vagy egy doboz, amivel játszani lehet. Érdemes eltanulni tőle, hogyan örülj a kis dolgoknak.

Mutasd ki az érzéseidet

A kisgyermeknek még szüksége van segítségre az érzelmei szabályozásában, hiszen ezeket nem tudja még mindig megfelelően kifejezni. De függetlenül attól, hogy sír, mert szomorú, toporzékol, mert mérges, vagy kacag, mert nagyon boldog, az egészen biztos, hogy nem tartja magában, mit érez.

Szeress teljes szívből

A kisgyerek tudja, kit szeret, és nem aggódik amiatt, ki mutatja ki nagyobb mértékben a szeretetét. Csak egyszerűen teljes szívéből szeret, és ezt általában rendszeresen ki is mutatja annak, akit szeret. Megölel, az öledbe ül, azt mondja, hogy szeret, csak ezért, mert így érzi. Ha dühös, akkor sem tart sokáig haragot.

Nevettess meg másokat

A kisgyerek nagyon szórakoztató tud lenni, szeret vicceset mondani vagy tenni, amellyel mosolyt csal mások arcára. Sőt, akár kérésre is szívesen tart egy szórakoztató előadást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék