Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dolgok, amiket a kisgyerekedtől tanulhatsz

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 30. | Frissítve: 2021. augusztus 15.

Forrás: babaszoba.hu

A szülők - érthető okokból - általában arra összpontosítanak, mit taníthatnak a kisgyermeküknek. Pedig van néhány lecke, amit a kisgyermekektől lehet megtanulni.

A Verywell Family összegyűjtött néhány dolgot, amit a kisgyermekedtől tanulhatsz.
Dolgok, amiket a kisgyerekedtől tanulhatsz (Fotó: Getty Images)

Ne add fel a kudarc után

Egy kisgyereket időnként több kudarc ér, mint siker, gyakran esik el, és veszti el az önuralmát. A kudarcok miatt mégsem adja fel, nem arra gondol, hogy neki nem sikerül semmi. Helyette feláll és újra próbálkozik.

Legyél kíváncsi

A kisgyerek állandóan kérdez, minden fiókot kinyit, minden érdekli. Minden érzékszervével tapasztal, kóstol, hall, szaglász, megtapogat, lát.

Legyél türelmes

Természetesen egy kisgyerek nem mindig türelmes. De azt figyelni, ahogy valamivel próbálkozik, újra és újra, amíg nem sikerül neki, sokat taníthat a türelemről.

Élvezd a pillanatot

A kétéves kor egyik nagy előnye, hogy a múltban történt dolgokkal kapcsolatban még nem igazán van mit megbánni, vagy a jövőbeli dolgok miatt aggódni. A kisgyerek a pillanatban él, az itt és a most az, amire koncentrál.

Legyél önmagad

Függetlenül attól, hogy a haja kócos, hogy csak ő az egyetlen gyerek az adott helyen, a kisgyerek soha nem zavartatja magát mások miatt. Elfoglalt azzal, hogy önmaga legyen. Ha fél, az sem azért van, mert nem biztos önmagában, inkább azért, mert más emberekkel szemben bizonytalan.

Kérj segítséget, amikor szükséged van rá

Igaz, hogy a kisgyerek szeretne függetlenedni, de azért segítséget is kér, ha arra van szüksége. Nem szégyelli bevallani, hogy valami nem megy neki, és ha segítséget kap, azért nagyon hálás.

Értékeld az apró örömöket

A kisgyereket nagyon le tudják nyűgözni az olyan kedves apróságok, mint egy szép, illatos virág, az eső, vagy éppen egy üres doboz, amivel játszani lehet. Érdemes eltanulni tőle, hogyan örüljünk a kis dolgoknak.

Mutasd ki az érzéseidet

A kisgyermeknek még szüksége van segítségre az érzelmei szabályozásában, hiszen ezeket nem tudja még mindig megfelelően kifejezni. De függetlenül attól, hogy sír, mert szomorú, toporzékol, mert mérges, vagy kacag, mert nagyon boldog, az egészen biztos, hogy nem tartja magában, mit érez.

Szeress teljes szívből

A kisgyerek tudja, kit szeret, és nem aggódik amiatt, ki mutatja ki nagyobb mértékben a szeretetét. Csak egyszerűen teljes szívéből szeret, és ezt általában rendszeresen ki is mutatja annak, akit szeret. Megölel, az öledbe ül, azt mondja, hogy szeret, csak ezért, mert így érzi. Ha dühös, akkor sem tart sokáig haragot.

Nevettess meg másokat

A kisgyerek nagyon szórakoztató tud lenni, szeret vicceset mondani vagy tenni, amellyel mosolyt csal mások arcára. Sőt, akár kérésre is szívesen tart egy szórakoztató előadást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék