Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dizájnkarácsonyfa kontra emlékkarácsonyfa - Melyikre szavazol?

Szerző: Kiss Virág

2019. december 16. | Frissítve: 2020. december 20.

Forrás: babaszoba.hu

A karácsonyfa is lehet egy különleges szimbólum, amin szépen megférnek egymás mellett a családi emlékeket felidéző régi díszek. Manapság azonban sokan teljesen újra értelmezik a karácsonyfa-díszítést.

Dizájn karácsonyfák kontra emlékkarácsonyfák (fotó: Htita Ilona)
A karácsonyfa hagyományos szimbóluma és nélkülözhetetlen kelléke a karácsonynak, ám a karácsonyfa-díszítés szokása csak a 19. század óta létezik Magyarországon.
A monarchiában először Bécsben állítottak fát 1814-ben az Arnstein bankárcsalád házában. Állítólag ez akkoriban olyannyira gyanús volt, hogy még titkosrendőri jelentés is készült az esetről. Nem sokkal később, 1824-ben Brunszvik Teréz grófnő martonvásári birtokán is pompázott már feldíszített fenyőfa, de a karácsonyfaállítás szokása a 20. század elején terjedt el szélesebb körben.

Vajon mi kerül fel manapság a karácsonyfákra?

Vannak, akik inkább a tradicionális fadíszítés mellett teszik le a voksukat, és az évek alatt összegyűjtött, különleges családi díszekkel dolgoznak; míg mások teljesen újraértelmezik a karácsonyfa-díszítést. Emlékkarácsonyfák és dizájnkarácsonyfák. Te melyiket választod?

Emlékek karácsonyra

Ilona nagy rajongója és egyúttal gyűjtője is a retró karácsonyi díszeknek:
"Nemrégiben vásároltam fényt a fára, és csodálkozva nézett rám az eladó hölgy, hogy színes égősort választottam, mert ez olyan retró, és most mindenki egyszínűt visz. Elmeséltem neki, hogy nekem ezek szerint retró fám van, mert 650 dísz van rajta. Ezeket az antik vagy kézzel készített díszeket gyerekkorom óta gyűjtöm."
Szódásüveg dísz 1910-ből, a fotó szerzőjének ükapjáé volt (fotó: Htita Ilona)
Ilona karácsonyi kollekciójában főként a szüleitől, nagyszüleitől örökölt díszek találhatóak meg, de akad olyan dísz is a gyűjteményében, ami több, mint százéves. Természetesen mindegyikről tudja, mikor és miként került a gyűjteményébe.
Lehet, hogy sokan úgy vélik, hogy ezek a díszek manapság már nem számítanak trendinek, de mindegyikhez valamilyen családi emlék kapcsolódik, erős érzelmi értékkel bírnak, és ettől válnak különlegessé.

Az emlékkarácsonyfák bája

Biztos vagyok benne, hogy szinte mindannyiunk háztartásában ott lapulnak egy szekrény vagy fiók mélyében a régi karácsonyfadíszek. Ezeknek a különleges emlékdíszeknek egy részét a gyerekkorunkból hoztuk magunkkal, míg mások egészen régi időkből öröklődtek. Nagyszüleink karácsonyfájára gyönyörű míves angyalok, házikók, színes lepkék, üveggömbök és szánkók voltak felaggatva, de az ehető díszek (habkarikák, mézeskalácsok) is helyet kaptak az ünnepi dekorációban. Ezek a díszek akkoriban mély szimbolikus jelentéssel bírtak: a bőséget, egészséget jelképezték, a színes girlandok pedig a paradicsomi kígyót idézték meg a fán.
Angyal karácsonyfadísz (fotó: Htita Ilona)
Nagyszüleink és szüleink még gondosan elcsomagoltak valamennyi díszt, hogy aztán újra elővegyék őket a következő karácsonyok során. Az állandóság, a megszokott díszek a karácsonyfán a tradíciókat, a családi együvé tartozást és az otthon melegét jelképezték.
A 70-es, 80-as évek már-már viktoriánus kort idéző, régimódi díszei, a színes-flitteres üveggömbök, aranydiók, gyümölcsdíszek, különleges csúcsdíszek, üreges csokoládéfigurák valamennyiünk emlékeiben élénken élnek még. Akkoriban sok díszt készítettünk kézzel is: papírból fűztünk girlandokat, színes papírból gyártottunk felakasztható díszeket, de bőven került a cérnával felkötözött babarózsaszín, mentazöld és fehér színű habcsókokból is a fára. Tökéletesen megfértek egymás mellett ezek az eklektikus, színes díszítőelemek.
Dizájnkarácsonyfa - A tökéletes összhang 

Hódítanak a dizájnkarácsonyfák

Az 1990-es évektől aztán a karácsonyfák díszítésében is óriási változás állt be. A nagyáruházak és az online világ virtuális polcai ma már roskadoznak a színes, különleges formájú és méretű díszektől. Úgy tűnik, hogy a karácsony is egyre nagyobb üzletággá nőtte ki magát, ahol nemzetközi dekorációs trendek jönnek-mennek, és sokszor meghökkentő ötletekkel rukkolnak elő.
A dizájnkarácsonyfák kedvelői nyitottak az új trendekre, vagy egyszerűen csak szakítani szeretnének a klasszikus karácsonyi dekorációval, és szeretnék egy elegáns, kifinomult karácsonyfával emelni az ünnep hangulatát.
A dizájnkarácsonyfa tökéletes harmóniában van a már meglévő karácsonyi dekorációval (adventi koszorú, ajtó vagy ablakdísz, világítás) és lakásunk berendezésével. Az egységes dizájn alapja lehet egy meghatározott színvilág (fehér- bordó, királykék, púder, arany), egy lakberendezési stílus (rusztikus, minimalista) adta ötlet, egy meghatározott tematika vagy formavilág (havas táj, virágok, plüssök, mackók).
A lényeg, hogy a fa egésze a talpától a csúcsig következetesen hordozza ezt az egységes stílusjegyet. A díszek, a kellékek ennek megfelelően folyamatosan cserélődnek, hogy minden esztendőben új dizájnt ölthessen a fa.
A dizájnkarácsonyfákhoz persze tökéletes formájú fára is szükség van, amihez kiváló alapot adnak a prémium műfenyők. A műfenyő megjelenésével a stílusos karácsonyfa a karácsonyi dekorációt kiegészítő központi dísszé vált, ami azt tükrözi, hogy a karácsony egy varázslat, különleges ünnep. Aminek cseppet sem árt, ha évről évre megújul.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék