Kisgyerek

Diéták és trükkök

Számos betegség és átmeneti állapot létezik, amikor egy vagy több élelmiszer fogyasztását kerülni kell. A diéta hatására elmúlnak a tünetek, s a gyerekek az ételallergiát jó eséllyel ki is növik. Ám az étrend összeállítása nem könnyű feladat...
2008. Január 28.

Megelőzni könnyebb a bajt, bár nem mindig sikerül. Ha a családban előfordult allergiás megbetegedés, érdemes legalább egyéves korig kerülni a mifelénk leggyakoribb allergéneket: ez a tehéntej és a tojás. A HA tápszer is tehéntejből készül, ezért tehéntej-allergia esetén nem adható a csecsemőnek. Védő hatású, ha hat hónapig csak anyatejet kap a baba, és folytatjuk a szoptatást kétéves korig vagy azon túl, így ugyanis nincs szükség tejtermékek és tápszerek túlságosan korai bevezetésére. Manapság nagyjából minden tizedik gyerek szenved átmeneti táplálékallergiában, és egy-két százalékra tehető azoknak az aránya, akik több alapanyagra is allergiásak.

Szoptassuk minél tovább!

Tehéntej

Ez a leggyakoribb gyerekkori allergia, általában a túl korai elválasztás okozza, és az, ha tehéntejalapú tápszert kap a csecsemő. Ritkán megjelenhet szoptatott babáknál is, ha az anya nagy mennyiségben iszik tejet. Tünetei változatosak: csalánkiütés, hasfájás, puffadás, hasmenés, véres széklet, asztma, gyakori felső légúti hurutok. Ha valóban tehéntejfehérje-allergiáról van szó, akkor szigorú tejmentes diétát kell tartani. Ez nem könnyű, hiszen tejet a legtöbb felvágott, péksütemény, édesség és készétel is tartalmaz. Átlagosan két év szigorú diéta után orvosi felügyelet mellett fokozatosan vissza lehet csempészni a tejtermékeket az étrendbe, és iskoláskorára valószínűleg már a tejet is nyugodtan megihatja – bár ez egyáltalán nem létszükséglet. Tej nélkül is fel lehet nőni.

– Nekünk a Túró Rudi megvonása volt a legnehezebb – meséli Orsi, akinek másfél éves volt a kisfia, amikor megállapították nála a tehéntej-allergiát. – De szigorúnak kellett lennem, hiszen akkor már egy hónapja folyamatosan olyan hasmenése volt, hogy szinte sétálni se mehettünk el, mert óráként kellett cserélnem a pelenkáját. Először fertőzésre gyanakodtunk, de nem találtak kórokozót. A háziorvosunk javaslatára próbáltuk ki a tejmentes diétát, ami nagyon hamar eredményt hozott. Kaptunk egy listát, mit lehet enni és mit nem, de először bizony kétségbeesetten álltam a konyhában. A fiam imádta a zöldségféléket, de addig mindent tejfölbe mártogatott, és most is azt követelte. A kifli is tiltólistára került. Felfedeztem egy olasz növényi tejszínt, ami a tejfölhöz hasonló állagú, otthon sütöttem kenyeret, és színhúsból vágott szeleteket tettem rá. Fél év elteltével lassan visszacsempésztem az étrendjébe a tejtermékeket. Először a sajtot, aztán a túrót, a joghurtot. Majd egy év után úgy döntöttem, itt az ideje annak, hogy ismét tejet igyon, ez azonban korai volt, még mindig panaszokat okozott.

Kismamatipp: Nemcsak a tehén, hanem minden állat teje kerülendő a diéta idején. A tejallergiások harmada a szójára is allergiás, ezért jobb, ha a gyerekkel az anyatejen kívül csak teát vagy növényi tejeket itatunk. Kapható rizs-, zab- és mandulatej is. Jobb, ha rá sem szoktatjuk a kicsit tejes, cukros desszertek fogyasztására. Nem nagy veszteség, évek múlva is ráér megkóstolni a Túró Rudit!

Nem ehet bármit!

Tojás

Alapvetően helyes, ha a bébiknek főzött püréket lassanként felváltja a családi koszt. Ám nem jó, ha újfajta fehérjéket egyszerre nagyobb adagban kap a kicsi, főként egyéves kor előtt. Újdonságokból mindig csak egy-két falatnyit kóstoltassunk, hogy megfigyelhessük a hatást.

– Nyolc hónapos lányom már minden étel után kapkodott, amit a tányéromon látott, hát megkínáltam a tojásrántottámmal – meséli Éva -, nagyon ízlett neki, hatalmas adagot evett meg, és persze bőven jutott a ruhájára meg az arcára is. Hamarosan piros csalánkiütések jelentek meg rajta. A vérvétel után bebizonyosodott, hogy tojásallergiás. Amikor eljött a szülinapja, egyetlen tortareceptet sem találtam, amelybe ne kellett volna legalább egy pici tojás. Azt tudtam, hogy a palacsintát az étkezési keményítő is összetartja, de sajnos ez a trükk a piskótatésztáknál csődöt mondott. Nagy öröm volt számomra, amikor egy bioboltban felfedeztem a tojáspótló port, amelyhez csak egy kis vizet kell adni, és máris keverhetem a tésztákat, süthetem a sütiket.

Kismamatipp: Vegetáriánus szakácskönyvekből sok ötletet meríthetünk, azok a receptek ugyanis nem tartalmaznak tejet és tojást. Ha a kicsinek diétáznia kell, egész biztosan bővítésre szorulnak főzési ismereteink. Fel a fejjel, még a legbonyolultabb diéták esetén is változatos ételek kerülhetnek az asztalra.

Nem növi ki

Lisztérzékenység

A búzában, rozsban, zabban és árpában található, glutén nevű fehérje az arra érzékeny betegekben többé-kevésbé súlyos felszívódási zavart, a bélbolyhok lepusztulását okozza. Nem tévesztendő össze a búzaallergiával, melyet rendszerint kinőnek a gyerekek. A jelenlegi ajánlás szerint hat hónapos kortól kaphat gluténtartalmú gabonát a csecsemő, ám ha a gyerek lisztérzékeny, a tünetek előbb-utóbb jelentkeznek, akkor is, ha egyéves koráig nem kapott gluténtartalmú ételt. Egyre több szinte tünetmentes esetet diagnosztizálnak az orvosok. Sokszor csak a gyarapodás elmaradását vagy lassulását vesszük észre.

– Na látod, milyen jól mutat a kezében a kiflicsücsök! – mondta apukám, és féléves fiam bizony örömmel nyomta a szájába a puha rágcsálnivalót – meséli Jutka. – A kenyér mindennapos vendég lett hát nálunk – és a hasfájás is. A gyarapodása is leállt – akkor még azt hittem, hogy csak a szoptatás abbahagyása miatt nem hízik annyit, mint korábban. Végül kiderült, hogy cöliákiás. Új recepteket kellett kitalálnom. A főzelékeket burgonyával sűrítettem, kenyeret otthon sütünk – nagyon jó minőségű lisztkeverékek kaphatók. Mielőtt vendégségbe megyünk, mindig tisztázom a házigazdákkal: a kisfiam nem ehet ropit, sütit és egyéb rágcsálnivalókat. A meleg ételek receptjét is előre egyeztetnünk kell. Egy kisgyereknek még nehéz megmagyarázni, hogy semmiből sem kaphat, amit a nagyok esznek. Sokszor elkészítem otthon előre ugyanazt az ételt, csak gluténmentesen. Így legalább látszólag ugyanazt kapja.

Kismamatipp: Az ételallergiáktól (köztük a búzaallergiától) eltérően a cöliákiát nem növi ki a gyerek. Egész életén át be kell tartania a diétát. Ha mégis fogyaszt gluténtartalmú ételt, nő a rosszindulatú béldaganatok kialakulásának veszélye. Érdemes arra szoktatni, hogy csak otthon étkezzen, vagy olyasmit egyen, amit otthonról vitt magával.

Piros pöttyök mindenütt. Allergiás a kicsi?

Attól függ, hol van a kiütés. Ha a szája körül jelentek meg piros foltok, akkor valószínű, hogy paradicsomra, citrusfélékre vagy halra allergiás a kicsi. A súlyosabb ételallergiák első tünete inkább hasmenés, székrekedés, haspuffadás. A test többi részén is megjelenhet a viszkető csalánkiütés, jellegzetesen a nyakon, a hason, a karok belső felületén.

Mi van benne?

Elvileg minden élelmiszeren szerepel az összetevők listája. Ha azonban kimérve vásárolunk valamit, nem lehetünk biztosak abban, hogy pontosan mit viszünk haza. Nehéz úgy vásárolni, ha az embernek minden terméken órákig kell bogarásznia az apró betűs feliratot. Mit is tartalmaz? Ebben segít a 2000-ben megalakult Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank, amelynek kiadványsorozatában megtalálható, hogy a kilenc leggyakoribb táplálkozási allergiában szenvedők milyen élelmiszereket fogyaszthatnak biztonságosan. Bővebb információ és a kiadványok megrendelése: Allergia Adatbank Alapítvány – Budapest, Szentkirályi út 14. Tel.: 486-48-26, www.taplalekallergia.hu

Forrás: Kismama magazin