Kisgyerek

Csúszda, hinta, lovacska

Műanyag, fém, fa? Melyik kerti bútor/játék az "igazi"?
2008. Január 23.

Csúszda, hinta, lovacska

A műanyag játékok előnye, hogy könnyűek, bármikor odébb helyezhetjük őket a kertben, akár a szobába is bevihetjük valamennyit télvíz idejére. Nem okoz gondot tisztántartásuk, bírják az esőt és a napsütést. Biztonságosak, nem borulékonyak és szerelni sem kell őket. A fémvázú csúszdák, hinták olcsóbbak, és több éven keresztül játéklehetőséget nyújthatnak. Vázukat általában betonba kell ágyazni.

Kisebb és nagyobb gyereknek való hintát, kötelet, nyújtót akaszthatunk rá, így különböző életkorú testvérek is élvezhetik. Több évig bírják az időjárás viszontagságait, napsütésben a csúszda fém ülőfelülete veszélyes forróságúra melegedhet, tehát csak állandó árnyékba telepítsük.

A famászókák, -hinták, -házikók igényes, környezetbarát berendezési tárgyai lehetnek kertünknek. Igen drágák, felállításuk is szakértelmet kíván. Ügyes kezű apukák, nagypapák azonban saját kezűleg is remek kuckókat, kerti lengőket, cölöpmászókákat, alacsony vadászleseket fabrikálhatnak a kert adottságait kihasználva. Időnként ellenőrizzük, nem áll-e ki egy-egy szög, faszilánk, s fontos az is, hogy környezetbarát favédő anyaggal kenjük le az élősködők ellen.

A hinta, mászóka, palló fejleszti az egyensúlyérzéket. A hinta nem csupán az egyensúlyérzéket fejleszti,hanem segít összehangolni az agyféltekéket, oldja a feszültséget és fejleszti a ritmusérzéket. A mászókázás során a gyereknek meg kell terveznie előre a mozgássorozatot, illetve pontosságra ösztönzi a szem és a végtagok koordinációját. A pallón, kötélhágcsón átjutás a téri érzékelésre van jótékony hatással és fejleszti a térben való orientációt is. Összességében minden kerti vagy játszótéri eszköz levezeti az energiát, növeli az önbizalmat, erősíti a vállöv fejlődését, utóbbi a finommotorikára van kedvező hatással. A mozgástervezés koncentrációt igényel, ez fejleszti az idegrendszert, a figyelmet, a mozgás kivitelezését.

Kapcsolódó cikkeink:

A hintázás is fejleszt

Az ugrálás okosabbá tesz

Forrás: Kismama magazin