Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csodatévő mandulaműtét?

Szerző: Babaszoba.hu

2009. január 12. | Frissítve: 2016. január 24.

Forrás: Kismama magazin

Sokat betegeskedik a kicsi? Vegyék ki a manduláját! Azért ez nem ilyen egyszerű... Mielőtt döntene a műtétről, ismerje meg a valódi kockázatokat és a megelőzés lehetőségeit a homeopátiás fül-orr-gégész szemszögéből is!

Csodatévő mandulaműtét?

Azt mondják, hogy rutinműtét - ám nagy botrányt kavarva minden évben meghal néhány kisgyerek a szövődményei miatt. Nemrég még jóformán minden torokfájós gyereknek kivették a manduláját - ma már egyre csökken a műtétek száma. Persze mi, szülők szeretnénk, ha soha nem kerülne sor ilyen drasztikus beavatkozásokra. Ugyanakkor azt is elvárnánk, hogy az orvos gyógyítsa meg, és ne szenvedjen folyton a kicsi. Patthelyzet - vagy van megoldás?

Nem felesleges szerv!

Sok orvos olyan könnyedén veszi ki a mandulát, mintha csak egy szemölcs eltávolításáról lenne szó. Mintha egy rosszindulatú kinövés, egy felesleges szerv lenne, amely inkább káros, mint hasznos a szervezet szempontjából. Pedig az egészség megőrzésében, az immunrendszer tökéletes működésében nagyon fontos szerepe van. A garatot nyirokgyűrű veszi körbe, ennek része a mandula is. Ez a torok védőkapuja, amely segít a fertőzések legyőzésében. Amikor megduzzad, az csak annyit jelent, hogy jól működik: a védősejtek odasereglenek a vérbőség miatt, s így nagyobb lesz maga a szerv is. Ha ilyenkor antibiotikumot kap a gyerek, a védelem leáll, a mandula viszont nagy marad. Az újabb és újabb fertőzések és gyógyszerek egyrészt állandósítják a mandula duzzadt állapotát, másrészt elnyomják a szervezet természetes védelmét.

A szülők azt remélik a mandulaműtéttől, hogy egy csapásra elmúlik a betegeskedés. Van, amikor ez be is következik, ám sok esetben hiába sikerül a műtét, a betegség visszatér, csak éppen nem a mandula gyullad be ezután, hanem az alsó légutak felé halad a fertőzés. A kis betegnek légcsőhurutja, hörghurutja vagy makacs köhögése lesz, s így még hosszabb lesz a gyógyulás.

Biztosan ki kell venni?

Évi négy-öt mandulagyulladás után, főleg, ha a betegség nyáron is visszatér, általában elhangzik a mondat: "ezt a hatalmas mandulát ki kell venni!" Szakértőnk, Dr. Gelléri Julianna fül-orr-gégész, foniáter, homeopata orvos szerint önmagában a mandula nagysága nem lehet ok a műtétre, csak akkor, ha valódi légzési zavart okoz a gyereknél. Bár ilyenkor is érdemes először kideríteni, hogy mitől lett éppen a mandula beteg, mi tartja gyulladásban a szervezetet.

- Volt egyszer egy páciensem, akinek hatalmas mandulái voltak. A betegségek idején hörögve vette a levegőt, éjjel kimaradt a légzése, és már a hallása is egyre romlott - emlékszik vissza a doktornő. - Sokszor segített már hasonló helyzetben valamilyen alternatív kezelési mód, de ebben az esetben én is a műtét mellett döntöttem. Ám az édesanya ebbe nem egyezett bele. Nagyon félt a kórháztól, az altatástól, így más utat kellett keresni. Nagy türelemmel, homeopátiával és egy allergia miatt szükségessé vált diétával sikerült rendezni a problémát. Végül, szinte hihetetlennek tűnt, de a mandulák normál méretükre zsugorodtak. A kisfiú ma már nem beteges, de ha mégis megfázik, már nem nagyobbodik meg annyira a mandulája, hogy ez gondot okozna.

Nem veszélytelen!

- Nagy tévedés azt hinni, hogy a mandulaműtét veszélytelen rutinbeavatkozás - állítja határozottan a doktornő. - Nem szabadna lebecsülni a mandulaműtéteket. Altatnak, tubust tesznek a gyerek torkába. Mindez nem kis kockázattal jár.

Régen négy-öt napig is benn tartották a gyerekeket a kórházban megfigyelésre, most alig huszonnégy óra elteltével mindenkit hazaküldenek. Így a szoros megfigyelés a szülőre hárul. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a mandulaműtét belefér az "egynapos sebészet" hatáskörébe. Én azonban azt gondolom, hogy a végzetes kimenetelű esetek kapcsán még kritikusabban kellene ezen elgondolkodni. Tudni kell, hogy utóvérzés esetén mindenképpen fül-orr-gégész szakorvosi ellátásra és műtői háttérre lesz szükség! A vérzést még a jól képzett általános gyerekorvos sem tudja ellátni, hiszen a torkot nagyon nehéz megközelíteni és kezelni.

Időre van szükség!

Az orvosok nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a szülők azt követelik, hogy gyors megoldással álljanak elő, mert nem hiányozhatnak folyton a munkahelyükről. Pedig a lábadozás időszakát nem lehet megspórolni. Akár a betegség miatt, akár a műtét után marad otthon hetekig a gyerek, állandó felügyeletre van szüksége: nem a nyolcvanéves, rosszul látó dédire, nem a szomszéd nénire, hanem arra az anyai figyelemre, amely észreveszi a szövődményre utaló jeleket.

- Ha visszatérő mandulagyulladása van a gyereknek, el kellene gondolkodni azon is, hogy mi okozza a bajt. A torok betegségei általában arra utalnak, hogy valamilyen feldolgozatlan probléma van a beteg életében, amiről nem beszél, vagy nem beszélhet, noha szeretne - magyarázza a doktornő. - Általában jellemző a nyirokszervvel betegeskedőkre, és a mandula is ide tartozik, hogy magukba fojtják, eltitkolják a problémáikat. Ha sikerül feloldani a bennük lévő feszültséget, sértődöttséget, gyorsabban gyógyulnak, és lehet, hogy műtétre sem lesz szükség.

Mire kell figyelni a műtét után?

- Időnként kérje arra a gyereket, hogy köpjön, de ne erőlködve! Ha rózsaszínű vagy véres a váladék, azonnal menjenek vissza a kórházba!

- Ügyeljen arra, hogy meglegyen a napi egy-másfél liternyi folyadékbevitel! Ha a gyerek nem mer nyelni, és nem iszik, kiszáradhat! Lassabban gyógyul, és ha bevérzik a sebe, tartalékok nélkül akár el is vérezhet! Ha nem tudja rávenni az ivásra, vigye vissza a kórházba!

- Adhat neki jégkrémet, borogathatja hideg vizes ruhával a nyakát, ha ez neki is jólesik. Mindez csökkentheti a vérbőséget.

- Csak semmi ugrálás, erőlködés, meleg vízben pancsolás! Ezektől mindenképpen távol kell tartani néhány napig a gyereket, akkor is, ha jól érzi magát! Teljen a nap mesével, rajzolással, pihenéssel, fekvéssel.

- Vissza kell térni a kisbabapempőkhöz vagy krémlevesekhez. Ezekből minden tápanyagot magához vehet a beteg, ami szükséges a gyógyulásához. De ha néhány napig visszautasítja az ételt, akkor sem kell kétségbe esni, a lábadozás időszakában ez teljesen normális. Ha eleget iszik, nem kell erőltetni az evést.

De miért piros a torka?

Az állandó torokgyulladás, különösen, ha nem jár együtt lázzal, arra utal, hogy nem a vírusok a felelősek érte, hanem a környezet!

- Sok lakásban a fűtés miatt száraz a levegő, és a gyerek éjszaka, alvás közben a száján át vesz levegőt. Ettől kiszárad a szája, a torka, és bepirosodik.
- Ha a szülők a gyerek mellett dohányoznak, nemcsak a tüdeje, hanem a száj és torok nyálkahártyája is olyan vörös lesz, mint egy dohányosé.
- Ha nedves, hideg időben a szabadban tartják a tornaórákat, a lihegő gyerek a száján át veszi a levegőt, így a torka kiszárad és bepirosodik.
- Ha bölcsődében, óvodában télen is kinn altatják a gyereket, a forgalmas útról odafújhatja a szél a szmogos levegőt. Ez egyáltalán nem egészséges, és begyulladhat a gyerek torka, miközben megpróbálja kiszűrni a káros anyagokat.

Itt olvashatsz még a mandulagyulladásról!

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mandulaműtét gyermekkorban
 • Mandulagyulladás: műtéttel vagy anélkül?
 • A mandula kivétele még a magaviseletet is javítja?
 • Hízás a mandulaműtét után

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék