Gyerek

Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha

A nyári időszak egyik kellemetlen velejárói a különféle csípések. A kirándulásokon, táborokban vagy a vízparton játszó gyermekek pedig szinte biztosan begyűjtenek egy-egyet ezek közül.
2016. Június 09.

Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha

Nem is hinnéd, milyen lehetetlen helyzetekben szerezheti meg a gyermeked az első kellemetlen élményeket, például egy darázs vagy méhcsípés formájában.

Nálunk az első találkozás egy méhvel a lányom farmernadrágjában történt meg. A kint kiteregetett ruhában elbújó méhecske rögvest támadásba lendült, mikor a lányom belebújt a nadrágba. Később pedig a postaládából érkezett a darázscsípés, mikor a levelet szedte ki épp.

Nézzük meg most a leggyakoribb csípésfajtákat, és azt, mi a teendő, ha gyermekünket éri ez a kellemetlenség.

Méh-és darázscsípés

Sokszor annak az eldöntése is nehéz, hogy pontosan melyik rovar volt a bűnös a csípésben. A méhek esetében elmondható, hogy a fullánkjuk felszíne szőrös, és ha megtörténik a csípés, akkor a rovar el is pusztul. A méh fullánkja a méregzsákkal együtt a bőrben marad.

A darázs – ami általában nagyobb testű és színesebb, mint a méh – fullánkja simább, és mivel ez a rovar a csípést követően nem pusztul el, ezért veszélyesebb a vele való találkozás, mert többször is csíphet.

Milyen tüneteket okozhat a méh- vagy darázscsípés?

  • a csípés helyén jelentkezhet kisebb helyi duzzanat, csalánkiütés
  • bőrpír
  • helyi vérzés
  • viszkető érzés
  • fájdalom
  • előfordulhat nagyobb ödéma

Ezek a tünetek, amelyek 2-3 nap alatt el is múlnak, tehát természetes velejárói egy méh-vagy darázscsípésnek.

Mivel enyhítheted a tüneteket?

Méhcsípés esetén azonnal távolítsd el a fullánkot!Mind a méh-, mind a darázscsípés helyét hűtsd, vagy jegeld! Segíthetnek az antihisztamin tartalmú gyulladáscsökkentő krémek, a kalciumtartalmú készítményeket (pezsgőtabletta, ampulla) azonban a legújabb ajánlások szerint teljesen felesleges a gyermeknek adni, mert hatástalanok.

Méhcsípésénél praktikus segítség a szódabikarbónás (lúgos) lemosás, míg a darázscsípésnél a citromleves, enyhe almaecetes (savas) lemosás nyújt segítséget. Ha a csípés helyén kialakuló duzzanat 3-4 nap múlva sem húzódik vissza, akkor mindenképpen fel kell keresni a gyermek orvosát, mert fertőzés alakulhatott ki!

Mikor gyanakodhatsz ténylegesen méh- vagy darázscsípés allergiára?

A rovarcsípés allergia a hártyás szárnyú rovarokkal (nálunk jellemzően méhvel vagy darázzsal) való találkozáskor alakulhat ki: ilyenkor a rovarok mérgében található fehérje természetű anyagokkal szemben lép fel az allergiás reakció. Ahogy a toxin a szervezetbe jut, azt a gyerkőc immunrendszere azonnal érzékeli, védekezni kezd ellene, és hisztamint szabadít fel. A méh- és darázscsípések a gyerekek 1%-ánál okozhat allergiás reakciót. A halálos kimenetelő anaflaxiás sokk aránya szerencsére azonban nagyon alacsony, 1 % alatti.

Amennyiben a következő tünetek valamelyikét tapasztalod a gyermeken, a csípést követő pár percben, akkor azonnali orvosi ellátás (mentő) szükségeltetik, és allergológiai kivizsgálásra is sor kerül:

  • nehézlégzés
  • ájulás
  • hányinger
  • nyelvduzzanat
  • duzzanat a légutakban

Hogy kerülhetitek el a méh-és darázscsípést?

1. Ha szabadban vagytok, ne használj a gyerkőcön erős illatú kozmetikumot, naptejet!

2. Kiránduláshoz zárt, könnyű (ne élénkszínű) öltözetet válasszatok! Papucs vagy szandál legyen a kicsi lábán!

3. Ha autóban ültök, lehetőleg húzzátok fel az ablakokat!

4. A hadonászás, csapkodás nem jó reakció! A rovarok támadásnak vehetik.

5. Kerüljétek a szabadon hagyott élelmiszereket, italokat! Ha szabadban piknikeztek, ezeket jól csomagoljátok be! Mindig töltsétek ki az italokat pohárba, ne üvegből vagy közvetlenül a dobozos italból igyatok!

6. Ha szabadban teregeted ki a ruhákat – mielőtt leszeded őket – alaposan nézd át valamennyit, rázd ki őket egyenként!

7. Kiránduláskor kerüljétek a szemeteseket, szemétlerakó helyeket, darázsfészkeket!

8. Teraszon, erkélyen használjatok speciális rovarriasztó füstölőket, gyertyákat! Te is készíthetsz természetes csapdákat rovarcsapdákat: egy kis edénybe önts sört vagy tegyél bele limonádét, ezek mágnesként vonzzák őket.

9. A rovarriasztás hatékony illóolajai: geránium, kubeba, citromfű, bazsalikom, levendula. Ezeket akkor használjátok párologtatásra, ha a gyerkőc elmúlt 6 éves!

Hangyacsípés

Szintén gyakori csípésfajta gyermekeknél. Jellemzője a sok-sok apró, piros vagy rózsaszín, viszkető és égő csípés test szerte.

A csípést érdemes enyhe szappanos vízzel lemosni, majd a hangyasav okozta kellemetlen érzést szódabikarbónás pasztával vagy lemosással enyhíteni. Fontos, hogy a gyermek ne vakaródzón, mert az további fertőzések forrása lehet!

A csípések szerencsére itt is nyom nélkül, gyorsan elmúlnak.

Hogy kerülhetitek el a hangyacsípést?

Elsősorban meg kell tanítani a gyermeknek, hogy kerülje el és ne piszkálja a hangyabolyokat. Emellett szabadtéri programok során ne üljetek a fűbe, hanem használjatok mindig pokrócot!

Ha természetes módon szeretnéd távol tartani a hangyákat a lakásotoktól, akkor kakukkfüvet, borókát, turbolyát, citromfüvet, levendula olajat vagy levendula virágot érdemes bevetni ellenük.

Bolhacsípés

Ahol kutya, macska, vagy akár tyúkok vannak, ott előbb-utóbb a gyerkőc is megismerkedik közelebbről a bolhákkal.

Honnan ismerheted fel, hogy bolhacsípéssel van dolgotok?

Ezek csoportosan elhelyezkedő, piros kiütések testszerte, amelyeknek a közepén pontszerű, vérzéses szúrcsatorna látható.

A csípések rettenetesen kellemetlenek, és tapasztalataim szerint igen nehéz és hosszadalmas munkával lehet csak ettől az élősködőtől megszabadulni.

Mi a teendő bolhacsípés esetén?

A viszketés enyhítésére antihisztamin tartalmú krémre lehet szükség.

A gyerkőc összes ruháját, ágyneműjét azonnal ki kell mosni magas hőfokon. Egyúttal a veletek élő háziállat bolhátlanítását is sürgősen el kell végezni (nyakörv, csepp stb.), fekhelyét szintén fertőtleníteni! A lakásban nagyon jótékony hatású a forróvizes felmosás, amit nem szeretnek a bolhapeték. Előfordulhat azonban, hogy a kellemetlen lakótárstól csak rovarirtó szakember segítségével tudtok megszabadulni.

Kapcsolódó cikkeink: