Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csípem, bököm, simogatom

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 23. | Frissítve: 2019. március 6.

Forrás: Kismama magazin

Tenyerünkön, talpunkon rengeteg idegvégződés van, ezért is olyan csiklandósak. Nemcsak a tapintás érzékszerveit foglalkoztatjuk, hanem izomzatukat is eddzük az alábbi gyakorlatokkal. Észrevétlenül építsük be őket napi játékainkba.

Az ujjas mondókák is hasznosak lehetnek


Nem kellenek méregdrága játékok ahhoz, hogy a babának biztosítsd a megfelelő tanulási lehetőségeket. Válogass össze olyan anyagokat, keress olyan felületeket a lakásban, amelyek változatos ingert adnak a kicsinek. Ne csak a kézzel tapintásra fókuszálj, hadd dolgozzanak a talpak érzékelő receptorai is! Hidd el, nemcsak a fejlődik majd a baba a házilag előkészített tereptől, játékoktól, hanem élvezni is fogja, jobban, mint bármi mást.

Íme pár konkrét tipp:

- Adjunk neki színes krepp-papírt, újságpapírt, hogy széttépkedhesse. Mutassuk meg, hogy ezt a lábujjakkal is lehet. Jót nevethetünk, ahogy pici nokedliujjaival utánozni próbál.
- Szórjunk a szőnyegre sok apró tárgyat (gombot, bábut, csigát, cérnaspulnit, csavaros kupakot), és biztassuk a kicsit, hogy szedegesse össze egy dobozba. Egyéveseknek kihívás az ujjakat csipeszként használni, kétéves kor felé a lábujjaival is megismételheti a mutatványt.
Tudtad, hogy a simizős, csikizős mondókák azért nagyon hasznosak,

mert egyszerre aknáznak ki több érzékszervet? A tapintás, hallás, látás egyszerre történő igénybevétele elősegíti a fejlődést. A kutatások szerint akikkel ujjas mondókákat játszanak, 2 hónappal előrébb tartanak a fejlődésben.
Olvasd el ujjas mondókáinkat is!

A talp- és tenyérsimogató mondókákkal nemcsak az ujjak elnevezéseit tanítjuk meg, hanem a különböző érintések közti különbségeket is (a simogatástól a csiklandozásig).
- Fektessünk le a talajra egy ugrókötelet, és vezessük végig rajta mezítláb a kicsit. Nyom és billeg, nem könnyű követni a kanyarokat!
- Készítsünk gyakorlóterepet a rózsaszín talpacskáknak. A szobában cipődoboztetőkből egész utcácskát építhetünk. Mindegyikbe más-más kerüljön: vatta, szárazbab, parafa dugók, szivacstörmelék, kavics, szalma. Sétáljunk végig rajta a kisgyerekkel, és mondjuk el, mit érzünk.
Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek számodra:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék