Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Családtámogatás: újabb változások jönnek a járvány miatt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. december 10.

Forrás: MTI

Veszélyhelyzeti rendeletekkel segíti a kormány, hogy senki ne essen el a családtámogatások lehetőségétől a járvány miatt - közölte Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán.

Családtámogatás: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat (fotó: Getty Images)
Novák Katalin a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására. Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (CSOK) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.
Meghosszabbodik a különböző okiratok, például a társadalombiztosítási jogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is.
Novák elmondta, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba. Továbbá akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.
A veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandós kismamák meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.
A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és CSOK-hoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a CSOK-hoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével - közölte a miniszter.
Novák Katalin azt mondta: a Magyar Közlönyben szerdán megjelent intézkedések a családok terheit igyekeznek csökkenteni adminisztratív és anyagi értelemben is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék