Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Családon belül öröklődik a krónikus fájdalom?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 13. | Frissítve: 2016. július 14.

Forrás: Medipress

Öröklődhet apáról fiúra a krónikus fájdalom fokozott kockázata? A PAIN című szaklapban megjelent beszámoló szerint ehhez számos tényező, köztük a genetika, a korai fejlődésre gyakorolt hatások, a szociális tanulás és egyebek is hozzájárulhatnak.

Családon belül öröklődik a krónikus fájdalom?

Amanda L. Stone, a Vanderbilt Egyetem munkatársa és Anna C. Wilson, az Oregoni Egészségügyi és Természettudományi Egyetem kutatója a krónikus fájdalom átvitelének fogalmi modelljét mutatták be a lehetséges mechanizmusokkal és mérséklő tényezőkkel együtt.
"Egy ilyen keret azt hangsúlyozza, hogy a krónikus fájdalom alapvetően családon belül és generációk között öröklődik, ami új utakat nyit a családközpontú intervenciós és prevenciós modellek kidolgozásában, amelyek a kockázatnak kitett gyermekeket is bevonják" - mondták a kutatók.
Annak tudatában, hogy a krónikus fájdalomtól szenvedő szülők gyermekei a krónikus fájdalom kialakulásának fokozott kockázatának vannak kitéve, valamint hogy a kedvezőtlen mentális és fizikai egészségügyi kimenetelek összefüggésben állnak a krónikus fájdalommal, Dr. Stone és Dr. Wilson egy "integratív fogalmi modellt" dolgoztak ki e kockázat lehetséges magyarázatainak felderítésére.
A kutatók öt valószínű mechanizmust azonosítottak, amelyek magyarázhatják a krónikus betegségek kockázatának átviteli kockázatát szülőről gyermekre:
 • Genetika. A krónikus fájdalomtól szenvedő szülők gyermekei a fájdalom szenzoros és pszichológiai összetevőire is fokozott genetikai kockázatának is ki lehetnek téve. A kutatások azt mutatják, hogy a genetikai tényezők felnőttekben a krónikus fájdalom kockázatának mintegy feléért felelősek.
 • Korai neurobiológiai fejlődés. Az, hogy valakinek krónikus fájdalomtól szenvedő szülője van, befolyásolhatja az idegrendszer jellemzőit és működését a korai fejlődés kritikus szakaszaiban. Egy csecsemő fejlődését például a terhesség alatt és után is befolyásolhatja az édesanya stressz szintje vagy egészségügyi magatartásai.
 • Fájdalom-specifikus szociális tanulás. A gyermekek "rosszul alkalmazott fájdalom viselkedéseket" tanulhatnak szüleiktől, akik úgy viselkedhetnek, amivel megerősíthetik ezeket a magatartásokat. A fájdalommal kapcsolatos túlzó reakció és aggodalom lehet az egyik kulcstényező.
 • Általános szülői viselkedés és egészségügyi szokások. Például a megengedő szülői viselkedés vagy a következetlenség és a melegség hiánya is befolyásolhatja a krónikus fájdalom kockázatát. A kockázat alakulásában ezen kívül a szülők fizikai aktivitási szintje és más egészségügyi szokásai is szerepet játszhatnak.
 • A stresszes környezet behatása. A krónikus fájdalommal kapcsolatos stresszes körülmények között történő nevelkedés, például a pénzügyi nehézségek vagy a szülők képtelensége a napi teendők ellátására, szintén kedvezőtlenül hathat a kockázat mértékére.
 • A modell néhány "mérséklő tényezőt" is megállapított, amelyek megmagyarázhatják, mikor és milyen körülmények között lehetnek a gyermekek kitéve a krónikus fájdalom kialakulásának legnagyobb kockázatának. Ezek közé tartozik például a másik szülő krónikus fájdalma, a szülő fájdalmának időzítése, lefolyása és helye, valamint a gyermek tulajdonságai, beleértve a temperamentumát is.
  Kapcsolódó cikkeink:

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hogyan őrizhetik meg a kismamák a bőr szépségét a várandósság alatt és után? (X)

  A várandósság alatt gyakran előfordul, hogy a kötőszövet túlságosan megnyúlik (különösen a has, mellkas és a csípő tájékán), amely terhességi csíkok formájában láthatóvá válik.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék