Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csak ennyivel foglalkoznak többet a szülők a gyerekükkel, mint a telefonjukkal

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 27. | Frissítve: 2021. január 16.

Forrás: babaszoba.hu

A szülők általában attól tartanak, mennyi időt töltenek gyerekeik az okostelefonjukat nyomkodva, vagy a TV képernyője előtt - pedig az apukák és anyukák maguk is képesek túlzásba vinni az eszközök használatát.

Csak ennyivel foglalkoznak többet a szülők a gyerekükkel, mint a telefonjukkal (Fotó: iStock)
Egy, a OnePoll által készített kutatásban 2000 olyan szülőt kérdeztek, akiknek 5-18 éves gyermekeik vannak: azt vizsgálták, milyen kapcsolatban vannak az okoseszközökkel, és gyerekeik szokásairól is kérdezték őket. A felmérés szerint a válaszadók legalább 2 óra 17 percet töltenek a telefonjuk nyomkodásával, szemben a gyermekeikkel eltöltött 2 óra 41 perces minőségi idővel. Ezek alapján csupán 24 perccel többet töltenek a gyerekekkel, mint az okostelefonjukkal.
A megkérdezett szülők 69% mondta azt, hogy függőnek tartja magát, és 62% azt mondta, túl sok időt tölt akkor is a telefonja nyomkodásával, ha éppen gyerekeivel van. Az eredmények azt is mutatják, hogy a képernyők a felmérésben résztvevő szülők 83%-ának szerves nevelési eszközeivé váltak: sokan rutinszerűen használják a képernyőt gyerekeik lefoglalására (58%), jutalomként alkalmazzák a jó viselkedésért (53%), vagy lenyugtatásra, ha a gyermek ideges (52%). A válaszadók 63%-a vallotta, hogy büntetésként el is veszik gyermekeik készülékét időnként.
A szülők gyakran panaszkodnak, hogy nehéz rávenni a gyerekeket, hogy tegyék le eszközüket - de akik ebben a pozitív példát mutathatják a számukra, azok ők maguk, ha saját képernyőidejüket csökkentik, és ehelyett például velük játszanak.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék