Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Büntetsz vagy sem?

Szerző: Skíta Erika

2013. május 20. | Frissítve: 2015. november 25.

Forrás: babaszoba.hu

A büntetés örök téma. Beszélünk róla, néha vitatkozunk, de sosem tartunk ott, hogy már nincs miről beszélni.

Első lépésben a tréningen is azzal kezdjük a büntetésről szóló foglalkozást, hogy tisztázzuk, mi is a büntetés. Gyakran hosszú csend a válasz, és nehezen indul el annak megosztása, mit értünk általánosságban büntetés alatt, és mi is a célunk vele.
Az én nézőpontomból - ami Haim Ginott pszichológus módszerét megismerve, és "Beszélj úgy" tréningeket vezetve (és sok-sok szakirodalmat olvasva) alakult ki - a büntetés olyan valami, amivel megfosztjuk a gyerekünket valamitől, ami számára fontos, vagy olyat várunk tőle, amit nagyon nem szeretne megtenni. A cél persze leginkább nem maga a büntetve lenni érzés elérése, hanem az, hogy a jövőben bebiztosítsuk, hogy a szemünkben negatív színben feltűnő viselkedés ne ismétlődjön meg többé.


A következő listában a büntetés ismertetőjegyeit olvashatod. Ha ráismersz egy vagy több elemére, akkor nagy biztonsággal tudhatod, hogy éppen büntetni készülsz (vagy már éppen meg is tetted):

1. A büntetés a személy ellen irányul, és nem a cselekedet ellen. Tudom, hogy mi okozna nagy fájdalmat gyermekemnek (nem csak fizikailag), ezért azt használom ki: "Nem nézhetsz tévét, nem számítógépezhetsz!" "Nem adok a kedvenc süteményedből!

2. A büntetésnek nincs kapcsolata az azt kiváltó cselekedettel. A büntetés nem a cselekedet következménye (természetes vagy logikus): "Nem fogadtál szót a nagymamának, ezért elzárom a kerékpárod!" "Bántottad a testvéred, ezért nem ehetsz a tortából!"

3. A büntetés esetében nincs lehetősége a gyermeknek arra, hogy cselekedetét jóvátegye. A jóvátétel maga a büntetés.

4. A büntetést felindult állapotban - legtöbbször a frusztráció levezetésére - szabják ki a szülők. Sokszor pár perc múlva - miután a felindultság csökkent - a szülő már meg is bánja, amit tett, és eltekint a büntetéstől, ami tovább fokozhatja a zavart a gyermek részéről.

Léteznek a büntetés helyett más módszerek, amikkel sokkal hatékonyabb lehetsz. Egy példa:
 • Vázold fel előtte hogy hova vezet egyik és a másik viselkedése, cselekedete. Ezzel tulajdonképpen adsz neki választási lehetőséget, s ez már félsiker.
 • Mindenki számára, aki azt gondolja, hogy a büntetés szükséges rossz, de muszáj alkalmazni, van egy jó és egy rossz hírem. A jó az, hogy ez nem így van, lehet büntetés nélkül gyereket nevelni, méghozzá anélkül, hogy a "liberális gyereknevelés" bélyege alatt engedetlen és kezelhetetlen gyerekeket adnánk ezzel a közösségbe. A rossz az, hogy ehhez a szülőnek kell tennie, és ez nem egyszerű. Nincs varázsszer vagy csodamód működő recept, vannak viszont lehetőségek, amelyekkel érdemes élni, mindkét fél - a szülő és a gyerek érdekében is.

  Miért nem működik a büntetés?

  A büntetésként alkalmazott szankció esetén azt várjuk el, hogy a gyerekünk gondolja át, ami történt, és lássa be, hogy nem cselekedett helyesen, és ez többé ne forduljon elő. (Még egy felnőttnek is szép kis lista...)

  Ehhez képest mit ad a büntetés? A kiegyenlítés érzését. Micsodaaaaa? Bizony. A legkönnyebben egy focimeccs állásához tudom hasonlítani a kialakult helyzetet. Így: a gyerek "rosszul viselkedik" 1 : 0. A szülő büntet: 1 : 1. Eredmény: a büntetéssel kiegyenlítettük a rosszat, lapozunk, és minden kezdődik újra. Nem alakul ki az a belső erkölcsi értékrend, amit várunk, a büntetés ennek a célnak a betöltésére képtelen. Ha valamiért mégis visszatartaná a gyerekünket a következő vásott pillanattól, az nem más, mint a büntetéstől való félelem, az a vágy, hogy a büntetést elkerülhesse.

  A következő példával tudom ezt még inkább érzékeltetni: nem mindegy, hogy a gyerekünk azért nem nyúl hozzá a kristályvázához, miután kimentünk a szobából, mert attól tart, hogy büntetést kap, vagy mert tudja, hogy az nem helyes. Erre egyébként még a hatvanas években végzett kutatás is remek példával szolgált, ugyanis bizonyította, hogy a gyerekek számára mindaddig visszatartó erőt jelent a felnőttől érkező fenyegetés, amíg tartaniuk kell attól, hogy rajtakapják őket, és büntetést kaphatnak azért, amit tesznek. Amit azonban ez a veszély elmúlik - és a gyerek számára mindössze ez jelentette a visszatartó erőt -, az elvárt cselekedet bekövetkezésének aránya (pl. ne nyúljon egy adott tárgyhoz) harmadára csökkent. Abban a csoportban azonban, amelyben a gyerekek fenyegetés helyett információt kaptak az elkerülni kívánt tárgyról vagy magatartásról, a gyerekek 77 százaléka önként - fenyegetés lehetőségének felvetődése nélkül is! - választotta azt, hogy tartózkodik a tilalmazott magatartástól.

  Röviden: ha elmondjuk, mit miért, hogyan, azzal sokkal inkább visszatartjuk a "rossz viselkedéstől", mint ha büntetnénk. Kell ezt tovább ragozni?

  Ha információt adunk a gyerekünknek, megismertetjük a tettének következményeivel - amelyek egymáshoz köthetők és nem összefüggés nélküliek, mint a büntetés esetében -, sőt még lehetőséget is nyújtunk a számára, hogy helyrehozza, amit tett, ekkor érünk el nála valami olyasmit, ami az erkölcsi értékek alapzatának is felfogható.

  Egy édesapa így foglalta össze az egyik tréning büntetésről szóló foglalkozása során: a büntetéssel megtanítjuk a gyerekeinknek, mi az az igazságtalanság. Elgondolkodtató, nem igaz? Hogy lehet másként? Büntetés helyett:
  - hogyan vezesd rá, hogyan tudna segítségedre lenni,
  - hogyan fejezd ki rosszallásod, anélkül, hogy a gyerek jellemét minősítenéd,
  - hogyan fejezd ki az elvárásaidat,
  - hogyan adj választási lehetőséget,
  - hogyan mutass utat neki, hogyan teheti jóvá,
  - hogyan reagálj, ha a fentiek egyike sem hat,
  - hogyan működik, hogy a gyerek viselje tettének következményeit.

  Ezek is érdelhetnek:
 • A büntetésről és a jutalmazásról
 • Igenis lehet büntetés nélkül nevelni
 • Szerető korlátokra szükség van
 • Neveljük vagy viseljük el?
 • Hozzászólások

  A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

  Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék