Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bölcsődei fogkefehasználat: mi van, ha összecserélik?

Szerző: Jaksa Petra

2018. augusztus 14.

Forrás: babaszoba.hu

Egy olvasónk bölcsődei fogmosással és fogkefehasználattal kapcsolatos kérdését Dr. Jeney Judit gyermekfogszakorvos válaszolta meg.

Bölcsődei fogkefehasználat: mi van, ha összecserélik?
"Jó napot kívánok! Többször észrevettem, hogy a bölcsődében a 2 éves kislányom fogkeféje állandóan hol egyik, hol másik gyermek poharában van. Volt alkalmam beszélgetni a vezetőnő helyettessel és ezt finoman szóvá is tettem, de arra hivatkozott, hogy 14 gyermek mellett erre nem tudnak a gondozók figyelni. Véleményem szerint, ha fogat mosnak a bölcsiben a kicsik, nem szabadna engedni, hogy a másik fogkeféhez nyúljanak. Erre a megfelelő szájhigiénia miatt figyelni kellene. Most tanácstalan vagyok, nem tudom, én túlzom-e el ezt a problémát. Szerintem a fogkefe, ha cserélgetve van, sok bajt okozhat (fertőzések, gyulladások, kellemetlen, fájdalmas sebek.) Véleményét szeretném kérni, hogy Ön hogy látja, mennyire kell komolyan venni ezt, hogy az ilyen pici gyermekeknél mennyire kényes ez a téma"
Dr. Jeney Judit, gyermekfogszakorvos:
"A gyerekek steril szájjal születnek. A száj baktériumflórája úgy alakul ki, hogy valamilyen módon befertőződik például akkor, amikor az anya először lenyalja a kicsi kanalát vagy más után iszik. Minél később történik meg ez a befertőződés, annál jobbak lesznek a gyerek fogai felnőttként. Tehát a kedves anyuka teljes joggal érzi ezt problémának. Tilos lenne egymás fogkeféjét használni a bölcsődében! Erre a gondozóknak pont ugyanannyira oda kellene figyelniük, mint arra, hogy étkezés előtt kezet mossanak.
Azt tanácsolom, beszéljen a gondozókkal (majd a vezetőkkel) még egyszer és próbálja meggyőzni őket, hogy ügyeljenek erre. Amit még Ön tud tenni, hogy egyrészt felcímkézi a gyereke fogkeféjét, fogmosó poharát, vagy esetleg olyan feltűnően más (pl. elektromos) fogkefét vesz neki, amit biztos, hogy nem cserélnek el a gyerekek. El lehet magyarázni a kicsiknek is, hogy erre miért fontos figyelni.
Az is jó megoldás lehet, ha tartanak 1-2 párszáz forintos pótfogkefét a kicsi zsákjában, és megmondja a gyerekének, hogy ha nem a saját fogmosópoharában találja a fogkeféjét, akkor (az "fúj, piszkos") és onnan vegyen elő egy tisztát. Rendkívül fontos, hogy a gyerekek már ilyen kiskorban megtanulják ezeket a higiéniai szabályokat, illetve azt, hogy evés után mindig fogat mosunk, hiszen az első néhány évben alakulnak ki az alapvető szokások, amit majd felnőttként is gyakorolni fognak."
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék