Kisgyerek

Bölcsődébe adom – ne szoptassam tovább?

Vannak bölcsődék, ahol nem veszik jó néven, ha még szopik a gyerek. Utánajártunk, van-e bármilyen szabályozás az intézményekben, és megkérdeztük a szakembereket, milyen előnye - vagy esetleg hátránya - lehet, ha nem választjuk el a kicsit.
2013. Május 21.

” Amelyik gyerek ide be akar szokni, az inkább ne szopjon – hallottam többször a bölcsődében, ahol dolgozom ” meséli Orsi, egy budapesti gondozónő. – Egyszer egy anyuka az átadóban szoptatta a másfél éves gyerekét, mielőtt elvitte volna ebéd után. A kolléganő odament hozzá, és közölte vele, hogy ezt azonnal fejezzék be. Egy másik anyuka azért tett panaszt a vezetőnél, mert a szülői értekezleten egyenesen megszégyenítették: az ő gyerekével példálóztak, azt mondták, azért szokott be nehezen, mert még nem választották el.

“Előfordul, hogy döcögős az együttműködés”

Bölcsődés gyerekek szoptatására vonatkozó módszertan vagy szakmai tudásanyag nem létezik, és a bölcsődei alapprogram sem tartalmaz semmilyen irányelvet erre vonatkozóan – erősítették meg a Kismamának a megkeresett bölcsődék vezetői. – Az intézmények az egyéni lehetőségeket és igényeket mérlegelve, a szülőkkel együttműködésben segítik a gyerekek beszoktatását, illetve a szoptatás támogatását – nyilatkozta Motilné Faggyas Ágnes, a XI. kerületi Egyesített Bölcsőde (2012. december végéig szakmai és módszertani központ) intézményvezetője. – Mi külön helyet biztosítunk a szoptató anyáknak, bár viszonylag kevesen vannak azok, akik még napközben is szoptatnak, a szülők többsége ugyanis dolgozik. Akik szopnak, azok is inkább a beszoktatás ideje alatt, utána pedig, ha a szülők is egyetértenek, együtt kidolgozunk valamilyen módszert az elválasztásra. Az anyukáknak is el kell gondolkozniuk azon, vajon három-négy hónap után, a munkába visszaállva is képesek lesznek-e folytatni a korábbi, napi többszöri szoptatást. Az a tapasztalat, hogy kétéves kor körül a szopás inkább csak az érzelmi stabilitás megerősítésére szolgál.

Módot és lehetőséget azonban mindenkinek kell biztosítani arra, hogy igény szerint szoptathassa a gyerekét – nyomatékosította az intézményvezető, aki maga is elismeri, sajnos valóban vannak bölcsődék, ahol döcögősebb az együttműködés a gondozók és a szoptató anyák között. A szakember szerint ilyenkor az a megoldás, ha a szülők megfogalmazzák a problémáikat, és elmondják az intézmények vezetőinek.

Sok bölcsődébe csak kétéves kortól veszik fel a gyerekeket, akiknek a többsége már nem szopik. Tát Nagyközség Bölcsődéjének szakmai vezetője, Stefán Rita elmondta, náluk beiratkozáskor azt szokták tanácsolni az anyukáknak, hogy lehetőleg a napközbeni szoptatásról szoktassák le a kicsit a beszoktatásig, hogy elalvásnál ne legyen probléma. Az éjszakait folytathatják, amíg jónak látják. Van, ahol fel sem merül az elválasztás: a csákvári bölcsőde vezetője, Németh Éva például arról számolt be, hogy általában nincs gond az altatással, akkor sem, ha még szopnak a gyerekek. De ha az anyukák szeretnének napközben szoptatni, természetesen biztosítják erre is a lehetőséget.

A kisebbekkel pedig érdemes időben elkezdeni a hozzátáplálást. – Nemrég egy hét hónapos kisfiút szoktattunk be, aki természetesen még szopott – mondta el egy magánbölcsőde vezetője, Brigitta. – Kértem a szülőket, hogy napközben fokozatosan próbálkozzanak szilárdabb ételekkel, a bölcsődében pedig haladtunk tovább. Én a saját gyerekemet is szoptattam bent, utána a gyerekek is a pulcsijuk alá tették a játék babát, úgy utánoztak. Mi játék babából is csak olyat tartunk, aminek nem lehet cumisüveget dugni a szájába, de sajnos ma már többségében lyukas szájúakat gyártanak, ami mellé cumit is csomagolnak – teszi hozzá a gondozónő.

Sokan nem vallják be

– Nincs életkori ajánlás arra vonatkozóan, mikor kellene elválasztani a gyerekeket, ez egyéni döntés kérdése – mondta el Kuruczné J. Linda védőnő. – Az új közegben, ahol nincs ott az anyuka, a gyerek nem fogja kérni, hogy szoptassák. Mindenesetre azt szoktuk tanácsolni a szülőknek, hogy törekedjenek arra, hogy a gyerek ne az anyamellen aludjon el. A bölcsiben, elalváskor pedig jó szolgálatot tehet egy plüssmaci vagy egy szunyókendő is.

A tapasztaltabb szülők közül sokan nem is vallják be, hogy a gyerek még szopik. Mások viszont bizonytalanabbak. – A bölcsőde miatt választottam el a kislányomat, aki majdnem kétéves koráig kapott anyatejet– meséli Boglárka, egy két és fél éves gyerek édesanyja. – Amikor elmentünk beiratkozni, elmondtam, hogy még szopik. Délben is úgy aludt el, és ez nem igazán tetszett a gondozónőknek. Azt mondták, nehéz lesz így beszoktatni, ezért megbeszéltük, hogy elválasztom. Így is történt. Igaz, ma már sajnálom, hogy nem próbáltam meghagyni a reggeli és esti szoptatást, mert a kislányom, akinek addig soha semmi baja nem volt, nagyon beteges lett.

Jó tudni, hogy nemcsak az anyatejben lévő védőanyagok hiánya, hanem a stressz is gyengíti az immunrendszer működését, így a kicsik többszörösen védtelenné válnak a betegségekkel szemben – tudtuk meg a szoptatási tanácsadó, pszichológus szakembertől, akit már tavasszal, a beiratkozások előtt sok kismama keres fel azzal, hogy segítsen őszre elválasztani a bölcsődébe készülő babáját. – Sajnos valóban sok bölcsődében kérik, hogy csak akkor menjen a gyerek, ha már nem szopik – erősítette meg Schneiderné Diószegi Eszter, a La Leche Liga tanácsadója. – Gyakran összefüggésbe hozzák a szoptatást a beszoktatási nehézségekkel, de ez egy torzított sztereotípia.

Majdnem olyan, mintha azt mondanák, azért nem tud majd elaludni a kicsi, mert nem az otthoni ágyába rakják le. A gyerekek nagyon jól tudják, hogy ha nincs ott az anya, nincs anyatej sem. Nekem az a tapasztalatom, hogy a szoptatás ilyenkor nemhogy megnehezíti, legtöbbször még meg is könnyíti a beszoktatást – tette hozzá a szakember, aki szerint csak akkor érdemes elválasztani a kicsiket, ha az anya úgy érzi, megterhelő számára a szoptatás folytatása. A pszichológus azt is tapasztalta, hogy a közösségbe kerüléskor azok a gyerekek is gyakrabban ébredeznek éjszaka, akiket nem szoptatnak, vagyis ezért sem jár feltétlenül jobban, aki az elválasztást választja. – A kicsik pótolni akarják a napközben elveszített intenzív együttlétet, és bizony legtöbbször sokkal könnyebb egy kis szopival visszaaltatni őket. Az sem utolsó szempont, hogy a munkába visszatérő, szintén stresszes időszakot élő anyukák sem merülnek ki talán annyira.