Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bölcsőde-betegség

Szerző: Fekete Zsuzsanna

2002. november 29. | Frissítve: 2020. január 7.

Forrás: Baba Magazin

Már a méhen belül gátlódhat valamely immunanyag képzése. Többféle gátlás eredményeként a gyermeket ezernyi fertőzés veszélyezteti, melyek gyakori ismétlődése még inkább kimeríti az immunrendszert.

A védelem csökken

Ilyenkor átmeneti immunitáscsökkenésről beszélünk - a 'bölcsőde-betegség', a sorozatos légúti infekciók, fülgyulladások kialakulásakor. Ismeretesek olyan immunhiányos állapotok, melyekben csak egy védő komponens nincs meg vagy csökkent mennyiségben van jelen. Ez a szelektív hiány, mely egy-egy betegséghez kapcsolt: például asztma bronchiale, csalánkiütés, szénanátha, étel- és gyógyszerallergia.

Bölcsőde-betegség - átmeneti immunitáscsökkenés


Az immunrendszer fejlődésében vezető szerepet játszik egy - a szegycsont mögött elhelyezkedő - nyirokszerv, a thymus (csecsemőmirigy), mely már a terhesség 9. hetében megkezdi a működését. Szüléskor bizonyos ellenanyag kerül az anyából a csecsemőbe, aki hamarosan maga is elkezdi azt képezni.
A védőanyagok másik bejutási módja az anyatej. Ha a méhen belüli életben emelkedett a szintjük, az intrauterin (méhen belüli) fertőzésre utal. Mivel az újszülöttek még nem tudják elmondani, mi fáj nekik, az ellenanyagok szintjének mérése jó diagnosztikus segítség az ő esetükben is. Az immunrendszer csökkent működését váltják ki bizonyos gyógyszerek is, mint a kortikoszteroidok.

Az erősítés módja

Roborálásuk történhet gyógynövény-tartalmú készítményekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a fontos nyomelemekkel. Ezek a szervezet enzimatikus reakcióinak aktiválásában és gátlásában elengedhetetlenek, tehát minden működésüknél jelen vannak. Ilyen esszenciális nyomelemek: cink, jód, kobalt, mangán, molibdén, réz, szelén, króm, vas; de fontos a fluor, a bór, a nikkel, a vanádium is. Vannak olyan - babákat is érintő - betegségek, amelyek nyomelem-hiánnyal függnek össze.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék