Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Biztonságosak a vitaminok?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. október 25. | Frissítve: 2015. október 28.

Forrás: Medipress

A vitamin szóhoz csupa jó dolgot társítunk: egészség, erő, fiatalság. Pedig néha vigyázni kell vele.

Két tanulmány is aggályokat fogalmazott meg a vitamintartalmú étrend-kiegészítők biztonságosságát illetően, és rengeteg megválaszolandó kérdést vetett fel. Bárki szedheti ezeket? Melyek a legkockázatosabbak? Ha szedünk ilyen szereket, hogyan lehet kiválasztani a legbiztonságosabbakat?

Vitaminok vagy természetes étrend?


A vitaminok felett régóta az egészségesség glóriája lebeg. Sokan hisznek abban, hogy jót tesznek, vagy legrosszabb esetben nem használnak semmit. Az ipar ezeket tartja a legjobb biztosítéknak az egészségtelen étkezés ellen. Pedig élelmiszereinket egyre inkább eleve megtömik vitaminokkal.

Rengeteg egészségtelen gyorsételt megerősítenek tápanyagokkal, hogy egészségesebbnek tűnjenek, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy túl sokat fogyasztunk belőlük. Ha emellé még étrendi kiegészítőt is szedünk, máris túllépjük a megengedett felső határt.
David Schardt, a Center for Science in the Public Interest fogyasztóvédelmi szervezet táplálkozási szakértője szerint egyre inkább kiderül, hogy a vitaminok korántsem olyan ártalmatlanok, mint ahogyan az ipar el akarja hitetni. Egy közel 40 ezer nő részvételével készült kutatás legutóbb azt mutatta, hogy valamivel magasabb a halálozás kockázata az olyan idősebb nők körében, akik multivitamin-, folsav-, vas- és réztartalmú kiegészítőket szednek.

Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy az olyan férfiak között, akik nagy dózisú (napi 400 egységnyi) E-vitamint szednek öt éven keresztül, valamivel magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata.
Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a multivitaminok csökkentenék a rák, a szívbetegség vagy más krónikus betegségek kockázatát. Néhány őrület, így például az antioxidáns, az A-, E- és béta-karotin-vitaminok mániája egyenesen visszájára fordult, miután a kutatások kimutatták, hogy valójában nem kevesebb, hanem több egészségügyi kockázattal járnak.

Jody Engel táplálkozási szakértő szerint a vitaminokat legjobb a természetes étrenddel bevinni. Az ételek ugyanis a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül rostokat és más jótékony összetevőket is tartalmaznak. Az élelmiszerek tápanyagait szinte lehetetlen túladagolni, ami nem mondható el a táplálékkiegészítőkről.

A szakemberek úgy vélik, hogy a változókoron átesett nőknek csontegészségük érdekében érdemes a D-vitamin-kiegészítésről beszélniük orvosukkal. Gyermeket tervező nőknek a folát, illetve folsav lehet hasznos, az 50 éven felülieknek és a vegánoknak pedig extra B12-vitaminra lehet szükségük. A terhes kismamáknak a vaspótlásról érdemes kikérdezniük orvosukat, az anyatejes csecsemők esetében pedig D-vitamin pótlására lehet szükség.

A szakértők a következő tanácsokat fogalmazzák meg:

 • Minél több összetevő található egy táplálékkiegészítőben, annál nagyobb az esélye, hogy valamelyiknek nem megfelelő a mennyisége.

 • Válasszunk a nemünknek és az életkorunknak megfelelő, személyre szabott kombinált kiegészítőt.

 • A D-vitamint a legtáplálóbb étkezésnél érdemes bevenni.

 • Óvatosan a K-vitaminnal, mert ez befolyásolja a vérhígító és a szívgyógyszerek hatását.

 • Az aktív és a volt dohányosok kerüljék a sok béta-karotint vagy A-vitamint tartalmazó multivitaminokat, mert esetükben ezek növelhetik a tüdőrák kockázatát.

 • Rákbetegek esetében a C- és E-vitaminok csökkenthetik bizonyos típusú kemoterápiák hatékonyságát.

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék