Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Biztonságos az úszógumi? A vízimentő elmondja!

Szerző: Fodor Marcsi

2011. április 28. | Frissítve: 2016. július 21.

Forrás: Kismama magazin

Irány a nagyvilág, főleg, ha egy jó kis pancsolás esélyes. Megkérdeztük Bagyó István vízimentőt, mire kell vigyáznotok.

Magyarországon évente ötven-hatvan kisgyerek fullad vízbe, és közel kétszáz jut kórházba, mert kis híján vízbe fúlt.

Hogyan tehetném biztonságossá a kerti medencét?

Az Európai Unió több országában csak szigorú biztonsági előírások mellett lehet kerti medencét felállítani. Legalább 1,2 méter magas kerítéssel kell körbevenni, hogy a gyerek ne tudjon bemászni, és a kapuja automatikusan csukódjon. Ennél esztétikusabb megoldás a speciális hálóval fedett medence, de nagyon fontos, hogy ez olyan erős legyen, hogy ha a gyerek rááll, akkor se tudjon beleesni.
Nincs veszélyesebb a fóliánál, mert ez azonnal beszakad a gyerek alatt, ráadásul ha belegabalyodik, akkor még kihúzni sem könnyű. Nemcsak a medence lehet veszélyes! Minden kerti tavat, vízgyűjtő tartályt gyerekbiztossá kell tenni. Senki sem tud folyamatosan figyelni a gyerekére. Elég egy telefonhívás, egy pillanatnyi elpilledés, és máris megtörténik a baj!

Melyik biztonságosabb: a karúszó, az úszógumi vagy az úszómellény?

Egyik sem! Mindegyiken ott a felirat - csak játékszer, életmentésre nem alkalmas. És ezt nagyon komolyan kell venni. Ezek játéknak megfelelnek, mert megkönnyítik a vízi együttlétet, de nem szabad hamis biztonságérzetet kelteniük.

Az úszógumi csak játékszer, nem életmentő eszköz

Mikortól engedhetjük be egyedül a vízbe?

Nincs ilyen korhatár. Egy megbízható, vízhez szokott gyerek sekély vízben akár már hároméves korában is fürödhet egyedül. De nagyon fontos, hogy a szülő ilyenkor is figyeljen a közelből, hiszen eleshet, víz alá kerülhet a kicsi, és ez olyan pánikot okozhat, hogy esetleg nem tud felállni.

Mi okozza a legtöbb strandbalesetet?

A legtöbb baj nem a vízben, hanem a parton történik. Nagyon fontos a jó papucs, amiben nem csúszik el a gyerek, és nem léphet darázsba. A leggyakoribb strandbaleset a napszúrás, mert a délutáni csendes pihenő alatt a szülők nem figyelnek eléggé a nap járására. Az, hogy árnyékban alszik el valaki, még nem jelenti azt, hogy pár óra múlva nem tűz oda a nap.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék