Kisgyerek

Bevalljam? Ne valljam?

Nem olyan ritkaság, hogy az állásinterjún magánéletre vonatkozó, személyes kérdésekkel hozzák zavarba a jelentkezőt. Nagy kérdés, mi a teendő ilyenkor! Mondj igazat, hazudj vagy ne is válaszolj?
2009. Január 27.

V.-nél az állásinterjút követően a pályaalkalmassági vizsgálat keretében hasi ultrahangot is végeztek. Így kimutatható volt korai terhessége. Természetesen nem erre hivatkoztak, amikor nem vették fel a céghez. Ez kirívó példa, ennél általánosabb az, amikor az interjú során akár finom célozgatással, akár egyenesen a jelöltnek szegezett kérdésekkel próbál a munkáltató információt szerezni a családi állapotról, a gyerekek számáról, a további családtervezésről. Nem ritka, hogy a jelentkezővel nyilatkozatot íratnak alá, mely szerint x évig nem vállal gyereket. Mit tehetsz, ha ilyen helyzetbe kerülsz?

A jogász válasza

Dr. Pethő Róbert munkajogász:

A munkáltató nem kérdezhet rá olyan adatra, amely a munkavállaló személyi jogait sérti, kivéve, ha az a munkához szorosan hozzátartozik. Így – ha az adott munkakör betöltését nem zárja ki – nem kérdezhet rá arra sem, hogy terhes-e a jelentkező, illetve hogy mikorra tervez gyereket. Ha mégis megteszi, köteles hozzátenni, hogy a válaszadás önkéntes, a választ pedig bizalmasan kell kezelnie.

A kivételt az a néhány munkakör jelenti, amely veszélyes az egészségre, ezért az anyát és a magzatot is veszélyeztetné (például ionizációs munka, éjszakai műszak), de erről a munkáltatónak előre tájékoztatnia kell a felvételizőt.

Ha a munkáltató ráadásul a jelölttől kér biztosítékot arra, hogy például öt évig nem vállal gyereket, akkor jogszabálysértést követ el. Ilyenkor nyugodtan rákérdezhet a jelölt, milyen jogkövetkezményei vannak, ha nem írja alá. És jó, ha tudja, hogy semmiféle következménytől nem kell tartania.

Egyenlő bánásmód

Ha személyiségi jogaidat sértő kérdést tesznek fel az állásinterjún, akkor az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhatsz jogorvoslatért. Hátrányos megkülönböztetést eredményezhetnek különösen a magánéletre, párkapcsolatra, családi életre, tervezett gyermekvállalásra, lakóhelyre, származásra, vallási vagy politikai meggyőződésre, politikai események megítélésére, vagyoni helyzetre, egészségi állapotra, szexuális szokásokra vonatkozó kérdések.

Dr. Demeter Judit, a Hatóság elnöke (azóta már dr. Honecz Ágnes a Hatóság elnöke- a szerk.) :

– Tanácsadó testületünk állásfoglalása tartalmazza azokat a kérdéseket, amelyek miatt jogorvoslatért fordulhat a munkát kereső. Fontos tudni, hogy a hozzánk forduló panaszos félnek csak azt kell valószínűsítenie, hogy őt sérelem érte (például megtagadták a foglalkoztatását) és hogy ez összefüggésben lehet valamely védett tulajdonságával (például a gyerekvállalással), amire a munkáltató a feltett kérdésre adott válaszából következtethetett. A bizonyítási eljárás során a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy az általa feltett kérdés szoros összefüggésben van a betölteni kívánt munkakörrel. Ennek ellenére célravezető, ha van írásos bizonyíték az interjún elhangzottak megalapozására. Ez lehet az aláíratott papír vagy a vizsgálatra szóló beutaló is.

A munkáltatók közül is kevesen tudják, hogy bár a próbaidő alatt a munkaviszony indoklás nélkül megszüntethető, kivételt képez, ha ez az egyenlő bánásmód elvének megsértésével történik. Ha gyermekvállalással kapcsolatos dokumentumot akarnak aláíratni a munkavállalóval, akkor, mivel semmilyen következménnyel nem járhat sem az aláírása, sem a dokumentumban foglaltak be nem tartása, nyugodtan aláírhatjuk a papírt. Megkönnyíti a bizonyítást, ha a munkavállalónál is marad ebből példány. Ha a sértett igaza bizonyított, a munkáltató nevét nyilvánosságra hozhatjuk, pénzbírsággal sújthatjuk, eltilthatjuk a további jogsértéstől. Sajnos arra nem kötelezhetjük, hogy a sértettel töltse be a munkakört, de mindig megkíséreljük az egyezség létrehozását a felek között.

Ide fordulhatsz: Egyenlő Bánásmód Hatóság

A honlapon híreket, jogszabályokat, jogeseteket is találsz. Szükség esetén vedd fel a kapcsolatot munkatársaikkal is.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság állfoglalása a munka törvénykönyve 77. paragrafusának második bekezdése alapján:

“Tilos a munkavállalót – a munkaviszony létesítésével összefüggésben – terhesség megállapítására irányuló vizsgálat elvégzésére, illetve erről szóló igazolás bemutatására kötelezni, kivéve, ha erre a munkaköri alkalmasság vizsgálata és véleményezése körében, jogszabály előírása alapján kerül sor.”

A munkáltató szempontjai

Ági, egy multinacionális cég HR-ese szerint a cégek nagyon is tisztában vannak azzal, mit kérdezhetnek és mit nem. Ez persze nem minden esetben jelenti azt, hogy ezt be is tartják. Szerinte természetes, ha egy multinál rákérdeznek arra, hogy várandós-e a nő, illetve tervez-e a közeljövőben gyereket, mert ha igen, akkor az a cégnek jelentős kiesést jelent. A keresési költség (toborzás-kiválasztás költsége) mellett a HR-es és a vezetőség ideje, illetve az előző dolgozóénál általában magasabb bér, a gyáshoz való hozzájárulás elég nyomós anyagi szempont. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a nagy cégeknél általában pörgős a munka, nem mindegy, mennyire terhelhető a munkavállaló.

Egy jó HR-es hamar kideríti, milyen elképzelései vannak a jelentkezőnek, bár közvetlenül semmiképpen nem kérdez rá egy nőnél a gyerekvállalásra. Gyakori, hogy a vezetőség is részt vesz az interjún, és ők már egyenesen nekiszegezik a jelöltnek a kérdést. Érthető, hiszen őket az érdekli, mikor tud munkába állni, mennyire “használható”, mennyire rugalmas az új munkatárs, mennyire fontos neki a karrier. A jogszabállyal nemigen törődnek.

– Elképzelhetőnek tartom, hogy annak ellenére felveszünk valakit, hogy tudjuk, gyereket szeretne, de akkor az illetőnek speciális tudással kell rendelkeznie, vagy nagy szükségünk van a tapasztalatára, a pozíció betöltésére – teszi hozzá Ági.

Azért előnye is van kismamák alkalmazásának. Ők megbízhatóbbak, hatékonyabbak, könnyebb kielégíteni a bér- és juttatásigényeiket. Gyakori, hogy röviddel a szülés után visszatérnek dolgozni. De ez nem jelenti azt, hogy a felvételi interjú során könnyebb dolguk lenne a gyereket tervező nőknek.

Munkavállalói szemszögből

A gyerekvállalással kapcsolatban egyes cégeknél burkoltabbak a célzások, máshol egyenesen rákérdeznek, megint máshol alkalmassági vizsgálattal igyekeznek kideríteni, amire kíváncsiak. És mi vajon mire számíthatsz te mint munkavállaló egy ilyen cégnél?

Anita (31 éves, egy gyereke van) szerint ha a cég ilyen módszerekhez nyúl, akkor más területen is hasonlóan jár el, kész szerencse tehát, ha nem itt fogsz dolgozni. Ő az, aki jogosnak érzi, ha letagadja közelgő esküvőjét és azt is, hogy utána hamarosan (ki tudja? talán évek múlva) trónörököst szeretnének. Azt mondja, ennek semmi köze ahhoz, mennyire jó az Excel-táblák létrehozásában.

Talán munkakörtől is függ, mert Márti szerint – aki személyi asszisztenséként dolgozik – fő a bizalom. Ő kerek perec elmondta az interjún, amikor rákérdeztek, hogy mivel a húszas évei végén jár, biztosan nem vár öt évnél többet a gyerekvállalással. – A főnököm bizalmas információkat bíz rám. Én sem tehetem meg, hogy nem vagyok őszinte. Jó munkaerő vagyok, szükségük van rám. Tudják, hogy számíthatnak arra, gondoskodom helyettesről, és hamar visszatérek – érvel Márti.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Terhesség: felmondási védelem és munkaadói gyakorlat
  • Mit szabad a munkaadónak?
  • Terhesség: változhat-e a munkavégzés helye?
  • Forrás: Kismama magazin