Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Beszoktatás a bölcsődébe

Szerző: Tauzin Tibor Miklós, pszichológus

2008. március 27. | Frissítve: 2017. szeptember 6.

Forrás: HáziPatika.com

A mai társadalomban sokszor szükség van arra, hogy az anya is dolgozzon, ezért gyermekét bölcsődébe kell adnia. A beszoktatás azonban kritikus pontja lehet annak, hogy gyermekünk miként viszonyul új helyzetéhez.

Beszoktatás a bölcsődébe

A bölcsődei beszoktatás fontossága

A bölcsődébe történő beszoktatás a gyermek életkorából fakadó igényei miatt többlépcsős, elhúzódó folyamat. Két formája ismert hazánkban is, az egyik a fokozatos, a másik pedig az anyás-fokozatos.
E kettő közül, amennyiben lehetőség van rá, érdemes az anyás fokozatos típusút választani, melyben egy szülő vagy hozzátartozó (nem feltétlen csak az édesanya) segíti a kicsi beilleszkedést az új közegbe. Az anyás-fokozatos beszoktatásnak a gyermek, a szülő és a bölcsőde szempontjából is van előnye.
A kisgyermeknek kevésbé megterhelő érzelmileg, hogy egy gyökeresen új helyet szülei vagy rokonai támogatásával ismerhet meg. A bölcsődei dolgozók közvetlen a szülőtől ismerhetik meg a gyermek egyedi igényeit, és ennek megfelelően tudják alakítani a gyermek gondozását. És végül, de nem utolsósorban, a szülő is alaposan megismerheti gyermeke elhelyezésének körülményeit, így számára is könnyebb lesz napközben a bölcsődére bízni gyermekét.

A beszoktatás menete

Az anyás-fokozatos beszoktatás átlagosan két hétig tart, ami alatt folyamatosan nő a bölcsődében eltöltött idő és csökken az anyai, illetve szülői-hozzátartozói jelenlét. Pontos menete előre nem meghatározható, hiszen minden apróság különböző, és ezért eltérő az új helyre, a szülő távozására adott reakciójuk.
A beszoktatás gördülékenyebbé tételében fontos szerepe van annak, hogy a gyermek ritmusának megfelelően bármely napszakban történhet, és hogy az első hétben a szülő folyamatosan elérhető gyermeke számára. Az első három-négy napban a bölcsődében a szülő feladata az, hogy gyermekét ellássa. Eközben a gondozónak módja van annak megfigyelésére, hogy a gyermek mihez szokott hozzá, miként eszik, miként teszik tisztába, vagy miként altatják el. Természetesen a szülő ilyenkor csak saját gyermekével foglalkozhat, ám a saját gyermekével való foglalkozás más okból is lényeges. A kisgyermeknek a megváltozott környezetében állandó pont édesanyja vagy valamely rokona jelenléte, így könnyebben tud alkalmazkodni.
Az első néhány nap módot ad arra is, hogy a gondozó megpróbáljon a kicsihez közeledni, étellel kínálja, játsszon vele. A harmadik-negyedik naptól az első hét végéig a szülői gondoskodás szerepét folyamatosan átveszi a dadus, a szülő pedig eleinte csak rövid időre, majd egyre huzamosabb ideig magára hagyja gyermekét. Ilyenkor még a bölcsődében marad egy erre a célra szánt helyiségben, annak érdekében, hogy gyermeke magához tudja hívni, de az első hét végétől már erre sincs szükség. A szülő otthagyhatja csemetéjét a bölcsődében, a második hét folyamán egyre hosszabb és hosszabb ideig, míg végül ki nem alakul az új menetrend, melyben állandósul a naponta bölcsődében töltött idő nagysága.

Legjellemzőbb nehézségek

A beszoktatás szinte sosem teljesen zökkenőmentes, mind a gyermeknek, mind pedig a szülőnek meg kell tanulnia megbirkózni ezzel az új szituációval. Ez óhatatlan nehézségekhez vezet, melyek közül a leggyakoribb, hogy a kisgyermek nehezen viseli el az édesanyjától való elszakadást.
Az anya távozásakor felsír, dacos vagy haragos lesz. Ezt a számára fájdalmas élményt segít legyőzni az anya vagy más rokon elérhetősége.
A harmadik-negyedik nap után a kicsi egyre több időt tölt édesanyja nélkül, ám ő vissza-visszatér, ami a gyermekben megerősíti annak képzetét, hogy édesanyja bármikor elérhető. Ennek kialakításához arra is szükség van, hogy a gyermek, ha nagyon nehezen viseli el szüleitől való megfosztottságát, behívhassa a másik helyiségben tartózkodó rokont. A fokozatosság módszernek eredményeként a gyermek megszokja az új helyzetet, hisz tudja, hogy édesanyja vissza fog érte jönni.
Egy másik jellemző nehézség, ha a gyermek nem csak szüleit, hanem megszokott környezetét hiányolja. Ilyenkor célszerű befejezni aznapra a beszoktatást, és hazavinni a gyermeket, hiszen így érti meg, hogy bölcsődében csak napközben lesz, de az nem váltja fel otthonát. A tapasztalatok szerint a bölcsődéből való hazakívánkozás csak az első napokban jelentkezik és néhány eset után megszűnik, amint a kicsi megszokta az új helyet.

Összegzés

A bölcsődébe való beszoktatás ezen módja ugyan időt vesz igénybe, de a gyermek későbbi új helyzetekbe történő beilleszkedésének modellje lehet. Ha úgy érzi, hogy biztonságban van és szerettei, a régi szeretett környezete mindig elérhető, könnyebben birkózik majd meg a hasonló kihívásokkal, az óvodai és az iskolai élethez való hozzászokással.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék