Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bepisil a gyerek, mi lehet az oka?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 5. | Frissítve: 2021. augusztus 13.

Forrás: babaszoba.hu

Bepisilésről (enuresis) akkor beszélünk, ha a gyermek négyéves kora után is hetenként több mint kétszer, rendszeresen a nadrágjába vagy ágyba vizel.

Bepisil a gyerek, mi lehet az oka?

Ha a gyermek már legalább tizenkét hónapon keresztül szobatiszta volt, a bepisilést vélhetőleg lelki konfliktusok okozzák, például testvér születése vagy a szülők válása. Ez az úgynevezett másodlagos bevizelés gyorsan elmúlhat, de maradandó is lehet, és további jelentős lelki problémákhoz vezethet. A legtöbb esetben a bepisilés serdülőkorban abbamarad.
Ha a gyermek még nem volt szobatiszta, az ok szervi rendellenesség, például reflux lehet, vagy még nem egészen érettek a hólyagürítést szabályozó idegek, esetleg túl gyenge a hólyag záróizma. Húgyúti fertőzések, cukorbetegség vagy szellemi fejlődési zavar esetén gyakori a bepisilés.
Ha a gyermek negyedik életévének betöltése után rendszeresen bepisil, fordulj orvoshoz. Az orvos először kizárja a szervi okokat, és tanáccsal látja el a szülőket. Esetleg pszichoterápiásan képzett szakemberhez utalhatja a gyermeket. Hólyagerősítő programoknak csak ötéves kor után van értelmük, és csak pszichológiai diagnosztizálás után érdemes elkezdeni őket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék