Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bébiszittert keresek!

Szerző: Vályi-Nagy Erika

2009. március 24. | Frissítve: 2015. június 7.

Forrás: Kismama magazin

Könnyű feladatnak tűnik. Az újságokból majd' kiesnek a hirdetések, az interneten hetekig szörfölhetünk az irodák szolgáltatásai között. Aztán elkezdődik a keresés, és szembesülünk a valósággal. Most akkor ki fog vigyázni a gyerekre?!

Ha nem tud segíteni a nagyi, akkor más segítő kéz után kell nézni


Miért szeretnének bébiszittert az édesanyák?

 • Hogy kicsit elszabaduljanak otthonról
 • Egy festés melírral két és fél óra, utazással három és fél. Fitneszedzés kettő, a kozmetikus négy. Jó volna egy kávé a városban, babakocsi nélkül, meg letudni a hétvégi bevásárlást, lehetőleg gyereksírás nélkül. A legkézenfekvőbb megoldás a bébiszitter, ha a nagyszülőket valamilyen okból nem tudod vagy nem akarod igénybe venni. Bármikor lehet rá számítani, és nem kell folyton szívességet kérni.
 • Vissza kell menni dolgozni
 • A bölcsőde dugig, a nagymama még nem nyugdíjas, neked viszont most adódik a lehetőség, hogy újra munkába állj. Ha rugalmas munkaidőben dolgozunk, anyagilag valószínűleg jobban megéri bébiszitterre bízni a gyereket, mint magánbölcsit vagy magánovit keresni. A babának is jobb, ha még nem kell a többi gyerekkel és a betegségekkel harcolnia, és megkapja a felnőtt kizárólagos figyelmét.
 • Óvoda mellé egy kis segítség
 • Jó dolog, amikor reggel együtt megy a család "dolgozni", a gond csak ott kezdődik, hogy míg a gyerek munkaideje négykor véget ér, a szülők hatig, néha hétig is dolgoznak. Ilyenkor szükség van valakire, aki elhozza az oviból a kicsit, és ha jönnek a kötelező megfázások, akkor is segít.

Milyen legyen a segítség?

Ha csak pár órára kell, akkor vagy a legkönnyebb helyzetben. Rövid időt kell külön töltenetek, ezalatt pedig se nevelni nem kell, se etetéseket, se altatásokat végigvezényelni. Tulajdonképpen bárki szóba jöhet, aki elnyeri a bizalmadat.

Ha teljes műszakban szeretnéd foglalkoztatni a bébiszittert, fontos szempont, hogy milyen mértékben tud titeket helyettesíteni. Afféle pótmamát, pótnagymamát keress, ilyen esetben számít, hogy van-e már tapasztalata.
- Nagyobbacskák mellé megbízható segítség jön a legjobban, aki pontosan elvégzi azt, amire kéred. Már nem kell pelenkázni, a gyerek gügyögését megérteni, az lehet a legjobb megoldás, ha az óvodából, a környékről találsz valakit (óvónőt, ismerős gyerek anyukáját, dadust), aki elvállalja ezt a kiegészítő munkát.

Szempontok

Ha megbirkóztál a gondolattal, hogy nem tudod a saját klónodat előállítani, akkor tarts önvizsgálatot, és rangsorold a keresés szempontjait:
 • Legyen tapasztalt anyuka. Csak úgy vagyok nyugodt, ha tudom, hogy neki is vannak gyerekei, és már átverekedte magát a kisgyerekes problémákon.
 • Legyen referenciája. Ha nem is kérek önéletrajzot, azért fontos, hogy másoktól is kapjak visszajelzést.
 • Legyen régi ismerős. Képtelen lennék megbízni egy vadidegenben.
 • Legyen olcsó.
 • Ne legyen túl csinos. Nem Jude Law volt az egyetlen, aki összeszűrte a levet a bébiszitterrel.
 • Legyen fiatal: mert rugalmas, modern, mozgékony...
 • Legyen idős: mert megfontolt, türelmes, bölcs...
 • Álljon bármikor rendelkezésemre.


Kikérdeznek minden jelöltet

A bébiszitter-közvetítő irodák ajánlata igen vonzónak tűnik. Egy telefon, és máris a lakásban a jelölt, aki talán minden problémánkat megoldja. Sajnos ez a szolgáltatás még nem működik minden irodánál ilyen gördülékenyen. Sok közvetítő valójában csak adatbank, ahova regisztrációs díj ellenében bárki jelentkezhet. Később pedig mint leinformált bébiszittert ajánlják az anyáknak.

Van, ahol még egy gyorstalpaló is belefér, hétvégén két-két óra oktatás, és a jelölt máris okleveles bébiszitter. A szülő betelefonál, és csak áradnak a címek, telefonszámok. Ember legyen a talpán, aki képes megtalálni az "igazit".
Ma már olyan közvetítő is létezik, ahol komoly felmérést végeznek mindkét oldalon, hogy megtalálják az egymáshoz illő családokat, bébiszittereket. Igaz, ennek ára is van.

A Happy Mammy Édesanyákat Segítő Szolgálat különlegessége, hogy nincs az az igény, amire ne próbálnának megoldást találni. A szolgálat vezetője, Jarabin Edina háromgyerekes édesanya. Közgazdászként végzett, multicégnél dolgozott a gyerekei születése előtt, ennek köszönhető, hogy piaci szemlélettel indította el az irodát. Fejvadászként keresi meg a családokhoz a megfelelő jelöltet.

- A legtöbb szülőnek nincs se ideje - mondja Sarabin Erika -, se kedve ahhoz, hogy végiglapozza az összes hirdetést, és vadidegen embereket beengedjen a lakásába, hogy aztán végre megtalálja az ideális bébiszittert. Mi átvállaljuk ezt. Beszélgetünk a jelöltetekkel, ami nem merül ki egy tízperces kérdezz-felelekben. Kérünk önéletrajzot, motivációs levelet, telefonos beszélgetés után pedig behívjuk személyes ismerkedésre, így képet kapunk a személyiségéről is. Ebben nagy segítséget nyújt a személyiségteszt, amelyet mindenki kitölt. Kell a referencia is, ezért felhívom azokat a családokat, ahol a bébiszitter korábban dolgozott.

Talán úgy tűnik, túlságosan is kikérdezem a jelölteket, de úgy gondolom, erre nagy szükség van. Ez pont olyan terület, ahol sok az alkalmi munkavállaló, akik csak a pénztelenség miatt, elkeseredésükben vállalnak gyerekfelügyeletet, de valójában nem alkalmasak a feladatra, ráadásul nem is tekintik hosszú távú feladatnak ezt a munkát.

Az édesanyák jelentkezését is "átfésüljük", aztán egy beszélgetés során pontosítjuk az igényeket. Ezek lehetnek a legkülönfélébbek: milyen korú, végzettségű, tapasztalatú legyen, ne dohányozzon, inkább pótnagymama, mint barátnő, játékos, mosolygós, közvetlen, komoly... de az is szempont, hogy végezzen-e a bébiszitter házimunkát is.

Azt azonban el kell mondanom, hogy ritkán működik jól ez a "kettő az egyben" megoldás. Valaki vagy nagyon jó takarítónő, vagy nagyon jó bébiszitter. Ha mégis ragaszkodnak ehhez a felálláshoz, akkor sorrendet állítunk fel, hogy melyik a fontosabb.

Edina három jelöltet mutat be az édesanyáknak, sőt még az első beszélgetéskor is jelen van, segíti a kapcsolatteremtést, a bizalmi légkör kialakítását. Az árak nem egységesek, ami érthető, hiszen függenek a feladat nehézségétől. Előfordult már, hogy a hét öt napjára, napi nyolc órára kerestek bébiszittert, akitől felsőfokú angol nyelvtudást is követeltek, ennek a díja nyilván jóval magasabb, mint az átlag, akár ötvenezer forint is lehet. Egy átlagos igényekkel rendelkező családnak mintegy húsz-huszonötezer forint a keresési díj.

Magunk is szűrhetünk

Természetesen nem lehetetlen, hogy magad is rátalálj a megfelelő jelöltre. A hirdetések böngészése közben próbálj kiválasztani négy-öt szimpatikus bemutatkozó szöveget. Először telefonon vedd fel a kapcsolatot a jelölttel. Ha rettenetes hang hallózik bele, nyugodtan vágd rá, hogy téves, és folytasd tovább a keresést. Ha te adsz fel hirdetést, ne hagyd ki a következőket:
 • a gyerek/gyerekek neme és kora
 • mikor és mennyi időre van szükség bébiszitterre
 • hol laktok (csak város, városrész)
 • szükséges-e jogosítvány
 • állatok, ha vannak
 • kell-e kisebb végezni házimunkát is
 • mennyi gyakorlattal rendelkezzen
 • kérsz-e referenciát (lehetőleg legyen)
 • elérhetőségek

Bébiszitter árak

Az árak városonként, akár kerületenként is változhatnak. A fővárosban ezer forint között mozog a kezdő óradíj (Pesten ezer, Budán ezerkétszáz forint az átlag), ami nyilván magasabb, ha több gyermekre kell vigyázni, vagy speciális szolgáltatást kérünk. Ha hosszabb időre fogadsz bébiszittert (több mint napi öt órára), természetesen csökken az óradíj.

Szükség volt a segítségre

Sokszor egyszerűen csak fáradt az édesanya. Más fásultnak, bezártnak érzi magát, de hát erről nem illik beszélni, hiszen ő akart otthon maradni a gyerekkel. Élvezni kéne minden együtt töltött percet a babával, a sétát, a játékot, a mondókázást, nem pedig arról ábrándozni, de jó volna tornázni egyet a lányokkal, utána szaunázni, meginni egy kávét a plázában. Két óra a napban, egy életnyi feltöltődés. Ha nincs segítség a közelben, ha nincs ez a két óra sem, hamar mélyebbé válik a fáradtság, a fásultság. Időben kell segítséget kérni.
Mert a két óra csodákra képes! A kipihent, feltöltődött anya újra nekiáll legózni.

Csöndör Nelli nemrégiben hívta fel a bébiszitter-szolgálatot. Bár Levi születésekor még elképzelni se tudta volna, hogy erre szüksége lehet, nem bánja, hogy a segítség már a másik szobában neszez.

- Nem azért kerestem bébiszittert, mert már a teljesítőképességem végső határán voltam. Egyszerűen úgy gondoltam, itt az idő, hogy valaki segítsen az itthoni teendőimben, és vigyázzon néha Levire. Nincsenek nagy igényeim: torna, fodrász, kozmetikus, ügyintézés, néha vacsora kettesben a férjemmel. A keresés viszonylag egyszerű volt, mert nem bébiszittert, hanem pótnagyit kerestem. A neten bukkantam rá arra az irodára, amely aztán azonnal talált nekem megfelelő embereket. Egy nyugdíjas tanárnőre esett a választásunk, aki ráadásul itt lakik a közelben. Most még csak a kapcsolat kezdetén tartunk, de úgy látom, Levi is elfogadja. És ez a legfontosabb.

Zay Somló Júliában viszont nem volt kétség afelől, hogy ikrei mellé hamar elkel majd a segítség. Szólt az ismerőseinek, azok másoknak, és hamarosan jöttek is a jelöltek.

- Az első próbálkozásaim nem jártak sikerrel, jött egy néni, akinek minden második mondata az volt, hogy fáj a háta és nem tud leguggolni. Meg lehajolni. Nos, nálunk ki van zárva, hogy ne kelljen milliószor is guggolni és hajolni, ezért aztán megköszöntem neki, hogy eljött, és tovább keresgéltem. A másik jelölt, szintén idősebb hölgy, szépen uzsonnázott, míg én teregettem, Bence és Emese meg ordított.

Talán emiatt is alakult ki bennem az az igény, hogy inkább fiatal bébiszittert keressek a gyerekek mellé. Aztán jött egy lány, akiről egyből éreztem, hogy jól kijövünk. Neki is vannak gyerekei, érti, érzi, hogy milyen segítségre van szükségem. Vele aztán jól alakult a kapcsolat, hamarosan nyolc órában jött mindennap. Nemcsak bébiszitterként, barátként is megállta a helyét.

Első találkozás: az édesanyával

Tény, hogy a bébiszitter-keresés nem humánpolitikai kérdés. Mégis kérdezd ki gondosan a jelölteket, mielőtt bizalmat szavaznál nekik. A legféltettebb kincsedet bízod a bébiszitterre, tehát minden okod megvan arra, hogy alapos légy. Ha a telefoninterjúk alapján kiválasztottál valakit, szervezd meg az első személyes találkozót.

Az interjúra lehetőleg otthon kerüljön sor, hogy a bébiszitter is lássa, milyen családdal akad dolga. Nagyon fontos az első benyomás, ezért te is készülj a látogatásra, és ne kinyúlt pólóban, melegítőben fogadd a jelöltet. Ez természetesen fordítva is igaz, nagyon sokat elárul a jelentkező ruházata, frizurája, igényessége. Próbáljatok kötetlenül beszélgetni, ne faggasd, ne interjúztasd, inkább közben tegyél fel egy-két kérdést: mit tenne, ha a kicsi váratlanul belázasodna? És ha a gyerek az utcán a földre vetné magát?

Második találkozás: a gyerekkel

Az első szakaszban játsszatok, végezzétek együtt a napi tennivalókat a bébiszitterrel. Néha add át neki a stafétát, de ne legyenek nagy elvárásaid. Ha te is ott vagy, természetes, hogy a gyerek inkább veled akar lenni, játszani, enni. Csak akkor hagyd őket egyedül, amikor ezt már nyugodtan meg mered tenni. Ne hallgass azokra a huhogókra, akik szerint nincs szükség beszoktatásra, kényeztetésre, ha az anyának mennie kell, akkor induljon azonnal. Aztán majd megszokja a gyerek. Ha úgy látod jónak, maradj akár hónapokig. Az is előfordulhat, hogy néhány alkalom elég lesz ahhoz, hogy a gyerek elfogadja a bébiszittert.

Az viszont természetes, hogy az indulás mindig nehéz. Amint a gyerek rájön, hogy anya a bébiszitter érkezése után nem sokkal elmegy, valószínűleg mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza. Mivel te is szereplője vagy ennek a játszmának, próbálj természetesen viselkedni. Búcsúzz el kedvesen, de határozottan, mondd meg, mikor jössz vissza, és utána valóban lépj ki az ajtón. Ne kukkants folyton vissza, és ne telefonálgass percenként. Ha bizalmat szavaztál, add is meg.

Ha bébiszittert keresel, itt is kezdheted a tájékozódást!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék