Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Baktériumok a testeden

2016. október 3.

Forrás: babaszoba.hu

Mielőtt a baba megszületik, magzatként többé-kevésbé sterilnek mondható, hiszen nincsenek a testén mikrobák, baktériumok. Születés után ez azonban megváltozik.

Néhány éven belül ugyanis a baba bőrének a felületének minden egyes milliméterét mikrobák ezrei lepik el. Mire a gyerek eléri az óvodás kort, addigra már számtalan populációt lehet megtalálni rajta.
Abban a pillanatban, ahogyan a baba megszületik, a mikrobák gyakorlatilag gyarmatosítják a testünket. És attól függően, hogy hol születtünk, nagyon változó mikrobákkal találkozhatunk.
Az első adag mikrobák az édesanyáktól származnak. Hüvelyi úton történő szülésnél ugyanis, amikor a baba áthalad a szülőcsatornán, már olyan baktériumok kerülnek a babára, amelyek segítenek megemészteni az első étkezést. Császármetszésnél pedig megint különböző mikrobák telepednek meg a csecsemőn.
A babák persze nem csupán az édesanyjuktól, hanem bármitől "kaphatnak" mikrobákat, amikhez csak hozzáérnek. Így az otthon született kisbabák teljesen más mikrobáknak vannak kitéve, mint azok a csecsemők, akik kórházakban születtek. Ezek pedig hónapokra, vagy akár évekre is hatást gyakorolnak az egészségre.

1 nap - 6 hónap

A nagyon apró csecsemőkön leginkább olyan mikrobák telepednek meg, amelyek a közvetlen környezetükben, illetve a családtagjaikon is vannak. A különböző populációk a test különböző szegleteiben élnek: vannak, amik a száraz, oxigénben dús környezetben, például a bőrön érzik jól magukat, míg mások a sötét, nedves környezetben, például a szájban.
Mikrobákat egyébként nem csak a testük felületén, hanem a szervezetükben is találni, így például az anyatejnek köszönhetően is jutnak bélmikrobák a kicsikbe.

6 hónap - 3 év


Ekkorra a fajok száma jelentősen megnövekszik. Például míg a csecsemők bélrendszerében 100, úgy a felnőttek bélrendszerében 1000 féle mikroba is található. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy változnak is: például a babák folsavat a bélmikrobákból szereznek, a felnőttek már étkezés útján viszik be azokat. A babáknál inkább jellemzőek a folsavat termelő mikrobák, míg a felnőtteknél a folsavat betakarítók.
A mikrobák összetételére pedig még mindig nagy hatással vannak a szülők és a családtagok.

3 év - felnőtt

A hároméves gyereknek már nagyjából hasonló mikrobái vannak, mint egy felnőttnek. Ezek egyébként folyamatos változásban lesznek, reagálnak az olyan eseményekre, mint a láz, az antibiotikumos kezelés, a stressz, a sérülések, stb.

Öregség

Az időseknél egyes mikroba fajok egyre gyakoribbak, mások egyre ritkábbak lesznek. 65 éves kor felett a mikrobiális fajok száma csökken.
Mivel olyan sok dolog befolyásolja a testünk ökoszisztémáját, a populáción belül az azonos korú egyének között is számos eltérés lehet. Csakúgy, ahogyan az emberek ujjlenyomata is egyedi, a mikrobák létszáma és összetétele sem szokott két embernél teljesen ugyanolyan lenni. A mikrobákat befolyásolhatja a nem, a táplálkozás, az éghajlat, az életkor, a foglalkozás, de még a személyes higiénia is.
(via)

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék