Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bakancslista: 16 dolog, amit mindenképp tegyél meg a gyereked 3 éves koráig!

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 15.

Forrás: babaszoba.hu

Nem érdemes kihagyni az életéből...

Körben ülős foglalkozás

A városokban sokféle szülő-gyerek program létezik, mindenféle ringatók, zenélők, táncházak. A hangsúly nem is azon van, hogy mit csinálunk, hanem hogy együtt csináljuk. Fontos, hogy ilyenkor egy szülő csak egy gyerekkel legyen jelen, hogy a kicsi érezze, ez a "kettőnk dolga", valami közös, négyszemközti dolog. Lehet ez persze kézműveskedés is, de azért jó, ha valamilyen zenés-táncos jellegűt választunk, mert ez univerzális nyelv: lélekben sokkal közelebb kerülhetünk egymáshoz.

Gyerekkoncert ebéddel

És ha már zene: több étterem rendez svédasztalos vasárnapi ebédeket kimondottan kisgyerekes családok számára. Végre egy vendéglátási forma, ami igazán bababarát! Persze, ez pénzkérdés is, de néha-néha talán belefér. Ezen alkalmakon általában van egy gyereksarok. Mivel a szülők mindig hosszabban szeretnek ebédelni, mint a gyerekek, ha a kicsik végeztek, eljátszhatnak ebben a kuckóban, nem kell az asztalnál unatkozniuk. Van, ahol még animátor is foglalkozik velük... De tudunk olyan helyről is, ahol az ebéd előtt mindig rendeznek egy gyerekkoncertet is az ő kedvenc zenekaraikkal.

Pacsmagolás az étellel

Az étkezés kapcsán egy fontos dolog: ismerkedés az állagokkal. Hát, ez olyasvalami, ami nagy élvezet a gyereknek, és sok bosszúság a szülőnek. De megspórolhatatlan, és nem is érdemes megspórolni. Persze, általában törekszünk arra, hogy ha a kicsi ismerkedik az önálló étkezéssel, azért ne legyen minden spenótos, de épp ezért néha (ha nagyon ráérünk takarítani) tarthatunk egy olyan ebédet, amikor bizony a kezébe adjuk a kanalat, a tálat is (na jó, kevés főzelékkel), és mindent összekenhet maga körül. Persze egy kis körbebástyázás nem árt: nejlonnal, előkékkel, konyharuhákkal. Az anyagok, állagok megismerése viszont fontos, ahogyan az is, hogy ráérezzen a kicsi az önálló evés ízére.

Pacsmagolás a festékkel

Igen, szépen leterítünk egy nagy újságpapírt a konyhaasztalra, arra a rajzlapot, kézbe az ecsetet, és még véletlenül sem megyünk ki a vonalból! Szép-szép a higiénikus festés, na de a színek, festékek élvezete másról is szól. Úgyhogy nem baj, ha néha könyékig színes a gyerek, sőt, ha eleve a tenyerével, talpával fest! Az ilyesmit persze nem a nagyszoba közepén csináljuk, de kellő előkészítéssel igenis jó móka, amire szükségük van.
Ezt is lehet - Fotó: Getty

Vízparti sarazás

Jaj, sáros lesz a gyerek! Vagy: hurrá, sáros lesz a gyerek! - szituáció kérdése, hogy hogyan állunk a dolgokhoz. Nyilván, ha aznap még bárhová mennünk kell, nem jó, ha vizes, koszos lesz a kicsi. De ha egy nagy strandolást-pancsolást terveztünk, abba minden belefér! Egy jó alapos sarazás is. Hisz nincs nagyobb élvezet a folyó- vagy tóparton, mint csatornát építeni a víznek, ami aztán körbe-körbe folyik, meg persze várat. Naná, hogy sárból!

Hóban fetrengés

Ami nyáron a sár, az télen a hó. Ettől kevésbé lesznek ugyan koszosak a kicsik, de vizesek garantáltan! Jöhet a hóember, a hóangyal, a hógolyózás... Mert jó a szánkózás, de a legjobb mégis az, amikor a végén beborul az ember a hatalmas porhóba. A dolog egyetlen hátulütője, hogy Magyarországon mostanság pár napig van csak hó télen. Épp ezért mindenképp ki kell használni!

Pocsolyában taposás

Ősszel nem is kérdés, igaz? Kötelező feladat a levélkupacba dőlés, a levelek szórása és persze a beletrappolás a pocsolyába ##8211## naná, hogy csak a legjobb gumicsizmában.

Bábozás

A képernyők korában kicsit elfeledett játék, pedig ezerféle haszna van - akár maga próbálja a gyerek, akár csak nézőként vesz részt az előadáson. Helyzeteket tanul, belehelyezkedik mások nézőpontjába, konfliktusokat old meg, indulatokat, érzelmeket fejezhet ki a bábok által - mindezt biztonságos közegben. De ha csak játékként tekintünk rá, akkor is nagyszerű. Hát még ha paravánt is fabrikálunk hozzá!

Diafilmezés

Egy másik retró-móka, de a mai gyerekek ugyanúgy hálásak érte, mint mi voltunk annak idején. Igaz, itt nem mozognak a figurák, viszont kárpótol érte anya vagy apa mesélő hangja. És persze a mozihangulat: jól be kell sötétíteni, kényelmesen leheveredni, és átadni magunkat a történetnek.

Magas(abb) helyre mászás

Kezdő anyák agyon izgulják magukat a játszótéren, ha a kicsinyük egy méternél magasabbra merészkedik. Miközben azt látjuk, hogy mások azonos korú gyerekei már a mászóka tetején járnak. Nos, valahol a kettő között kéne megállapodni. Veszélyeztetésre nyilván senkit nem biztatunk, de az nem baj, ha a pici kicsivel magasabbra jut a testmagasságánál, ha ott vagyunk tőle kartávolságra. Meg kell éreznie az erejét, a képességei határát, és igen, azt is, hogy le lehet esni, hogy milyen az egyensúly elvesztése. Ha sosem próbálja, még sokáig nagyon bátortalan lesz...

Besegítés a főzésbe, takarításba

Igen, tudjuk, gyerekkel végezni a háztartási teendőket sokkal lassúbb és macerásabb, mint egyedül. Viszont megéri! Ha kiskorukban nem szoktatjuk arra, hogy néha nekik is segíteniük kell/lehet, akkor később nem is fognak. Kamaszkorban pedig késő lesz elkezdeni mondogatni nekik!

Kutyázás-macskázás

Igen, meg is szabad simogatni, még ha óvatosan is. Bátran engedjük közel a gyerekünket az állatokhoz, ha azt szeretnénk, hogy később tisztelje őket, és ne féljen tőlük.

Kirándulás

Jó, ha tudja, hogy nem csak autóval lehet közlekedni, és túljut a lakótelepen vagy a saját utcánkon. A játszótér sem a világ! Ha egy néhány kilométeres túrát átvészelnek - mondjuk, apa hátán -, könnyen rákapnak a kirándulás ízére, kiskamasz korban pedig nagy élmény lesz.

Biciklizés

Vagy bármi, aminek kereke van. Roller, nyuszimotor, futóbicikli - a lényeg, hogy suhanjon! Nagyon rossz annak, aki felnőttkorában kénytelen biciklizni tanulni, amikor már sokkal nehezebb.

Úszkálás

Szándékosan nem úszást írtunk, hiszen ilyenkor azt még nem kell tudni. Ám ha van némi vízbiztonság, ha a gyerek nem idegenkedik ettől a közegtől, az később nagyon hasznos lesz. Hiszen talán nincs is fontosabb annál, mint hogy egy gyerek biztosan ússzon, biztonságban létezzen a vízben.

Bogarazás

Ha a kutyától-macskától nem féltettük, akkor a kisebb egyedektől miért tennénk? Ne mondjuk egy állatra sem, hogy fúj, engedjük, hogy nyitottak legyenek, felfedezzék a világot - a legapróbb teremtményeivel együtt. Nem, az sem baj, ha a kezükre másznak.

Segítés

Vigyük magunkkal egyszer-egyszer, amikor valamilyen jótékonysági akcióban veszünk részt! Persze csak akkor, ha neki való. Amikor mondjuk hátrányos helyzetű gyerekeknek küldünk karácsonyi csomagot, a mi kicsink is odaadhatja az egyik plüssfiguráját. Többek között így tanul empátiát, ami nagyon fontos lesz számára az életben.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék