Kisgyerek

Babapiknik

Kirándulni, a város zajától és porától távol, a szabadban tölteni néhány órát kisbabával, kisgyerekkel is remekül lehet. Gondoskodj kicsinek és nagynak néhány finom falatról, ami melegben sem romlik meg néhány óra alatt!
2011. Július 20.

A kirándulásra magatokkal vitt tízórai összeállításánál több szempontot is szem előtt kell tartanotok. Az egyik, hogy tápláló, mégis könnyű falatok legyenek, hiszen gyaloglás közben alaposan megéhezik az ember. Ezért a szülőknek – akik többnyire nehezített pályán haladnak, hiszen a kicsiket is cipelik karjukon vagy háti hordozóban, kendőben – és a rágni már jól tudó kisgyerekeknek finom szendvicseket ajánlunk. A másik fontos szempont, hogy nagy melegben könnyen megromlik az étel, tehát sem tejterméket, sem felvágottat nem ajánlatos úti elemózsiának vinni. A kolbász, a téliszalámi jobban bírja a meleget, ám ezek hátránya, hogy magas a zsírtartalmuk, és nem éppen ideális táplálékok kisgyerekek számára. A harmadik szempont, hogy valamiképpen nem árt hidegen tartani legalább az innivalót és a babának összeállított pürét. Ezt persze hűtőtáskával oldhatod meg a legegyszerűbben, de hátránya, hogy még ezt meg a jégakkukat is cipelni kell, és formája, mérete alapján inkább autós kirándulásokhoz való, mint hosszabb-rövidebb gyalogtúrákhoz.

Így tarthatjuk hidegen

Töltsd fel az ásványvizes palackot előző este teával, hígított százszázalékos gyümölcslével vagy vízzel háromnegyedéig, majd tedd be a mélyhűtő fiókba (mínusz 3-4 fokos hőmérsékletre). Másnap reggelre legalább jégkásásra fagy, és útközben éppen addigra fog felengedni, mire megszomjazik a család apraja-nagyja. Érdemes hőszigetelt műanyag tasakba tenni (élelmiszer-hipermarketekben, a mélyhűtőpultok mellett találhatsz ilyeneket), így ugyanis hidegen tartja a mellé csomagolt élelmiszereket. Az egész csomag belekerülhet végül a hátizsákba.

Kajszis meggypüré

Hozzávalók egy babaadaghoz:egy darab érett kajszibarack, egy maréknyi meggy, pár csepp citromlé

Mossuk meg és magozzuk ki a hozzávalókat, majd turmixoljuk össze és töltsük jól záródó babaedénybe. Érdemes előző este vagy kora reggel elkészíteni, és az innivalóval együtt a fagyasztóba tenni, így biztosan nem romlik meg, mire a picinek oda akarjuk adni. Éppen ideális hőmérsékletű lesz! Nagyobb adagot is készíthetünk, és több kis porcióba osztva elraktározhatjuk a mélyhűtőben, így bármikor elővehetjük, ha útközben friss babaételre van szükségünk.

Otthon főzött babaételt ne vigyél magaddal a kirándulásra, mert igen könnyen megromlik. Ha mégis főzeléket szeretnénk adni a babának, pakoljunk be üveges bébiételt, amit a helyszínen bontunk majd ki.

Hét hónapos kortól

Babakeksz

Hozzávalók nyolc darabhoz:egy nagyobb, érett kajszibarack vagy banán, egy teáscsészényi zabpehely, három evőkanál liszt, két evőkanál olívaolaj

Szórjuk a zabpelyhet aprítógépbe, és őröljük minél finomabb állagúra. Nyomjuk szét villával a kajszit, majd keverjük össze kis tálkában a zabpehelyőrleménnyel, a liszttel és az olajjal. Hagyjuk állni tíz percig, majd formáljunk étolajos ujjakkal csecsemőtenyérnyi, körülbelül egy centi vastag lepénykéket a masszából, és rakosgassuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük 180 Celsius-fokon aranybarnára, ehhez előmelegített sütő esetén körülbelül tizenöt perc szükséges.

A babakeksz kézbe való rágcsálnivaló, amit a fogzó csecsemő előszeretettel majszolgat és dörzsölget az ínyéhez. Viszonylag kemény, de nem törékeny, így kicsi a veszélye, hogy egyes letöredező darabkákat félrenyelhet. Ahogy lassacskán felpuhítja, fokozatosan tudja majd elfogyasztani. Ennek ellenére semmiképp se hagyd egyedül a keksszel, tartsd ölben és figyelj rá. Ha már őrlőfogai is vannak, ügyesen meg tudja rágni.

Hét hónapos kortól

Kesudiós szendvicskrém

Hozzávalók egy családi adaghoz:20 deka előáztatott és megfőzött, majd lecsepegtetett kesudió, 10 deka előáztatott és megfőzött, majd lecsepegtetett hántolt napraforgómag, két evőkanál szezámmag vagy egy evőkanál szezámmagkrém (tahini), két citrom, négy-öt evőkanál olívaolaj, egy kis fej meghámozott hagyma, egy csokor friss bazsalikom, néhány szál friss petrezselyem, jódozott só

Mossuk meg és csepegtessük le a bazsalikomot és a petrezselymet. A gyártási folyamat lényege, hogy a hozzávalókat a citrom és az olívaolaj kivételével egymás után, kisebb adagokban aprítógépbe töltjük, és egészen finom állagúra őröljük. A citromot megmossuk, levét kifacsarjuk, majd az olívaolajjal együtt az őrleményre öntjük. Alaposan összekeverjük, és lezárt dobozban hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Legjobb előző este elkészíteni. A szendvicsekbe vastagon kenjük, és feltétlenül tegyünk rá néhány lédús, édes paradicsomkarikát, salátalevelet.

Egyéves kortól

Csirkés szendvics

Hozzávalók négy darabhoz:egy csirkemellfilé, jódozott só, két evőkanál étolaj, egy evőkanál citromlé, salátalevelek, paradicsom, egy fej hagyma, egy kisebb sárgarépa, négy zsemle

Vágjuk két darabba a csirkemellet, sózzuk meg, és süssük át alaposan étolajban egy serpenyőben. Ha már kihűlt, csepegtessük rá a citromlevet mindkét oldalára. Utána szeleteljük fel kisujjnyi csíkokra a húst. Az olajjal, amelyben a csirke sült, kenjük be egész vékonyan a zsemle felületét, majd helyezzük rá a húscsíkokat. Hámozzuk meg és vágjuk vékony karikákra a hagymát, és tegyünk mindegyik zsemlébe. A sárgarépát mossuk és hámozzuk meg, majd reszeljük le durvára. Mindegyik zsemlébe halmozzunk körülbelül egy evőkanálnyit. A salátalevelet és a paradicsomot tegyük műanyag dobozba, és csak közvetlenül fogyasztás előtt rakjuk a zsömlékbe.

A kisgyerek akkor kaphatja, ha már jól tud rágni.

Kirándulók salátája

Hozzávalók:öt darab közepes sárgarépa, egy kisebb édesköménygumó, néhány halványítózeller-szár, egy kis fej hagyma, egy csokor petrezselyem, három evőkanál olívaolaj, egy kávéskanál őrölt koriander, jódozott só, két lédús citrom leve

Mossuk meg a zöldségeket! Hámozzuk meg és reszeljük le durvára a répát, az édesköményt vágjuk félbe, majd szeleteljük vékony csíkokra. A zellerszárat aprítsuk kis darabokra. A hagymát és a petrezselymet vágjuk egészen apróra, majd keverjük a felaprított zöldségekhez. Locsoljuk meg alaposan a frissen facsart citromlével és olívaolajjal, sózzuk meg egy egész picit, és szórjunk rá egy kávéskanál őrölt koriandert. Keverjük össze, és rakjuk jól záródó műanyag tálba, nem csöpögős, nem ereszt levet, előnye, hogy még másnap is friss és ropogós. A kirándulásra vigyünk műanyag tálkákat és kanalat, azzal bármikor nekiláthatunk. A bemutatott két szendvicshez is illik.

Avokádó kanalazniIdeális útravaló csecsemők számára is! Előnye, hogy magas és egészséges zsiradéktartalma miatt nagyon laktató, nem kell előre elkészíteni, mert ha érett, kiskanállal kikanalazható a belseje, nincs szükség botmixerre a pépesítéshez. Vágjuk le az előzőleg megmosott gyümölcs tetejét, és már kaphatja is a kicsi! Hét-nyolc hónapos kortól próbálkozhattok vele, de ne a kirándulás legyen az első alkalom, amikor ilyet kap. Ha kemény az avokádó húsa, még nem érett, így ne egyétek meg.

Gyümölcsök, zöldségek Az a legjobb megoldás, ha egészben, műanyag dobozba téve visztek magatokkal a friss idénygyümölcsöket, darabolt zöldségeket.

Forrás: Kismama magazin