Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babaőrzés: ilyen lehetőségek vannak

Szerző: Karner Melitta

2013. október 12.

Forrás: Anyák Lapja

Ha a mamának vissza kell mennie dolgozni, de a baba még nincs hároméves (tehát oviba még nem veszik fel), gondoskodni kell a pici biztonságos napközbeni elhelyezéséről. Vegyük sorra a lehetőségeket!

Bölcsőde

Kézenfekvő és a legolcsóbb megoldás a bölcsőde. Az állami intézményeket az önkormányzatok működtetik, a legtöbb helyen az a gyakorlat, hogy itt kell kérvényezni a gyermek felvételét. Erre egész évben lehetőség nyílik, a gyerekek beszoktatása folyamatos. Az alsó korhatár általában 6 hónap, és egészen 4 éves korig vállalják a kicsik gondozását. A végleges döntés előtt érdemes az összes kerületi bölcsődét végignézni, beszélni a vezetőnővel, és a gondozónőkkel is. Általában reggel 6 órától délután 5-ig vigyáznak a kicsikre, kötelező foglalkozások nincsenek, a picik egész nap játszhatnak. Általános, hogy a reggel nyolcig beérkező kap reggelit, ezután is lehet menni, de reggeli már nem jár. 10 óra körül a gyerekek kapnak valamilyen ivólevet, és fél 12-kor van az ebéd. A csecsemőkorú babák külön menüt kapnak, őket természetesen megetetik a gondozónők. A szobatisztaság a nagyobb csoportban sem feltétel, akinek pelenkára van szüksége, a szülőknek kell bevinni a szükséges havi mennyiséget. A bölcsődéből a cumi, cumisüveg, kedvenc takaró, alvó maci sincs kitiltva. A picik rácsos ágyban, a nagyobbak matracon vagy összecsukható heverőkön alszanak. Délután 3 óra körül ébresztik őket, ez után kapják az uzsonnát. A bölcsődei felvétel feltétele, hogy az édesanya dolgozzon vagy a gyes mellett 4 órás vagy otthoni munkát vállaljon.

Pótnagyi vagy bébiszitter?

Ha úgy érezzük gyermekünk még nem elég érett arra, hogy közösségbe adjuk, válasszunk bébiszittert vagy pótnagyit. Megállapodhatunk abban, hogy a gyermekre a saját lakásunkon vigyáznak (egy pici babának mindenképpen jobb, ha a megszokott környezetében lehet egész nap), vagy mi visszük reggelente a babát.
Az efféle mód kétségtelen előnye, hogy a baba nem szedi össze a közösségben elkerülhetetlen nyavalyákat, nem kell állandó gyermekápolási táppénzre mennünk új munkahelyünkről. A legfontosabb a megbízható személy kiválasztása.
Szerencsések vagyunk, ha ismerős mama tud ajánlani valakit, vagy a családból, baráti körből sikerül szerezni megfelelő pótmamát.
Ha erre nincs mód, lehetőleg az újsághirdetéseket hagyjuk utoljára, próbálkozzunk inkább a garanciát is vállaló ügynökségekkel. A kiközvetített lányok (vagy újabban fiúk) referenciával rendelkeznek, és van némi képzettségük is. Hagyjunk magunknak elég időt a megfelelő jelölt kiválasztására, bátran utasítsuk vissza azt, aki nekünk nem szimpatikus, vagy a babának "nem tetszik"! Ha rendszeresen vesszük igénybe a bébiszittert, jobban járunk, ha egyhavi fix összegben állapodunk meg vele, és nem órabért fizetünk. Ebbe persze csak a rendszeres napi "vigyázás" tartozik bele, az alkalmankénti esti, éjszakai besegítést külön kell díjaznunk.
Hagyjunk magunknak néhány hetet (és a babának is), hogy elmagyarázzuk, mi hol található a lakásban, mi a baba napi programja, merre szoktunk sétálni, mik a baba szokásai.

Napközi

Ebben az esetben több gyerekre vigyáz egy-vagy több mama, vagy egy házaspár, működésükhöz többnyire engedélyek beszerzése szükséges. Költségesebb őrzési mód, mint az önkormányzati bölcsőde, de itt rugalmasabb a napirend (akár heti két napot is járhat a baba), és kevesebben is vannak (5-6 gyerek, a bölcsődei csoport átlag 12-es létszámával szemben).
Az ilyen napközikben esetenként hétvégére is vállalják a gyerekeket, tehát ha a szülők váltott műszakban dolgoznak, nem kell aggódniuk a hétvége miatt sem. A hangulat családias, és mégis van módja a babának, hogy hasonló korúakkal alakítson ki kapcsolatot. A havi térítési díj itt napközinként változó, és a napi ellátáson kívül természetesen benne van a háromszori étkezés is. Előnye még, hogy a baba nem kötődik szorosan egy személyhez (mint a pótmama esetén), és van módja arra, hogy a közösségben kipróbálja erejét. Egyre több ilyen magánkezdeményezés van, gyesen lévő anyukák vagy fiatal nagyszülők vállalkoznak arra, hogy gyerekekre csoportosan vigyáznak. Érdemes érdeklődni a területileg illetékes védőnőnél, figyelni a gyermekrendelőbe kitett hirdetéseket, kérdezősködni az ismerős mamáknál.

Közös programok

Soha ne legyen lelkiismeret-furdalásunk amiatt, mert nincs módunk a babával hároméves koráig otthon maradni.
A legtöbb baba jól alkalmazkodik az új helyzethez, kétéves kor fölött kifejezetten élvezik, hogy egész napjuk nem csak a mamával telik.
A közösségbe járó kicsik többsége jól viseli az új körülményeket, egy szerető gondozó segítségével gyorsan átvészelik az első nehezebb heteket is.
Igyekezzünk úgy szervezni átalakult életünket, hogy a hétvége csak a családé legyen, közös programokat csináljunk, lehetőség szerint ne ekkor kezdjünk neki a nagytakarításnak, és ne vigyük haza a hivatalból a munkahelyi gondokat!

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék