Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babaillúzió: kisebbnek látjuk a legkisebbet?

Szerző: Babaszoba.hu

2014. január 4. | Frissítve: 2016. november 30.

Forrás: Medipress

Az anyák kisebbnek látják a legfiatalabb csemetéjüket a valódi magasságuknál - derül ki egy kutatásból.

Az úgynevezett "babaillúzió" jelenséget taglalja a Current Biology című szakfolyóirat hasábjain. A legzsengébb korúakat átlagosan 7,5 centiméterrel érzékelte alacsonyabbnak az anyjuk, míg a nagyobbak magasságát viszonylag pontosan sikerült eltalálni.

A kisebbet irreálisan kicsinek látjuk?

A kutatók úgy gondolják, hogy ez egy alkalmazkodási mechanizmus eredménye, melynek lényege a legsérülékenyebb utód védelmezése. Az ausztrál tudósok 747 anyával töltették ki a kérdőíveket, aziránt is érdeklődve, hogy emlékeik szerint tapasztaltak-e hirtelen növekedést a legkisebb fiuk vagy lányuk esetében közvetlenül azok születése után.
A válaszadók 70 százaléka igennel válaszolt. Ez az érzékelésben bekövetkezett változás a család korábbi csecsemőjéhez köthető - a többieknél ugyanis sokkal ritkábban emlékeztek ilyenre. Ez azonban nemcsak annak tudható be, hogy a nagyobb gyermek óriásinak tűnik az újszülötthöz képest.
A fő ok, hogy a szülők érzékelését elhomályosította az illúzió, hogy a gyermek kisebb a valódi méreténél. Amikor a legújabb jövevény megérkezett, "megtört a varázs", és onnantól kezdve akkorának kezdték látni a nagyobbat, amekkora valójában.
A kutatók megkértek 70 anyát, hogy a falon mutatott jelzéssel becsüljék meg valamennyi utódjuk magasságát. A szülők konzekvensen alulsaccolták az egykék és a legkisebbek (a 2-6 évesek) méretét, ám a többi gyerekükét, illetve a mindennapi használati tárgyakét - úgymint a mosdóét vagy a konyhapultét - minden nehézség nélkül meg tudták állapítani.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék