Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babából kisgyerek - jelek, hogy itt a kisgyerekkor

Szerző: Babaszoba.hu

2021. augusztus 12.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik pillanatban a kisbabád még gügyög, pürésített zöldségeket eszik, és mindenben szüksége van a segítségedre. De a következő percben már egy beszélgető, sétáló, önálló véleménnyel rendelkező, függetlenségre törekvő kisgyermeked van.

Babából kisgyerek - jelek, hogy itt a kisgyerekkor (Fotó: Getty Images)
Hogyan és mikor történt mindez? Pontosan mikor történik a nagy átalakulás, amikor a babából kisgyermek lesz? Többek között a következő jeleket is érdemes figyelni!

Betöltötte az egyet

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) az 1-3 éves gyermekeket tekinti kisgyermekkorúaknak. Van, aki szerint ha a gyermek betölti az egyet, automatikusan kisgyermekkorba lép.

Mozgásban van

A kisgyermekeket szokták tipegőknek, totyogóknak is nevezni, mert a járás tanulása közben a még koordinálatlanabb, botladozó mozgásuk a totyogásra, tipegésre hasonlít. Az egyik legfőbb mutatója annak, hogy a gyermek kisgyermekkorba lépett, ha járni kezd, illetve idővel majd egyre bonyolultabb motoros készségeket igénylő mozgásokat is végez, mint az ugrálás, a fel- és lemászás bútorokról, a lépcsőzés, a guggolás, vagy éppen a labdadobás.

Gyakran hallod a "Nem!" szót

Az egyre önállóbb, függetlenedni vágyó kisgyermek bizony gyakran választja a "Nem!" szót, ezzel is próbálgatva a határait. Ez is teljesen normális állomása a fejlődésnek, hiszen ahogy kezdi felismerni egy gyermek, hogy vannak saját preferenciái, megtanulja azt is, hogy a nemet mondás néha azzal jár, hogy többet kap abból, amit szeretne, és kevesebbet abból, amit nem szeretne.

Egyre többet gesztikulál

Az integetés, a tapsolás, a tárgyakra való rámutatás is a veled való kommunikáció eszköze. Lehet, hogy nem tudja a gyermeked még elmondani, hogy a polcon lévő kék macival szeretne játszani, de azt megtanulja, hogy ha rámutat valamire, akkor is megértik azt, amit közölni szeretne.

Nem akarja, hogy segítsenek neki

A kisgyermekkorban a gyerek nagyon szeretné magát elkülöníteni a szüleitől, mert így szeretne rájönni arra, milyen szerepet tölt be a családban. Ő maga szeretné felvenni a cipőjét. Ő szeretné kiválasztani, hogy milyen ruhát fog felvenni. Maga szeretné megmosni a fogait, és a saját uzsonnáját ő szeretné az asztalhoz vinni. És nem akarja, hogy ezekben segítsenek neki. Ezzel nem szeretne megbántani, csupán most tapasztalja meg az önmagáról való gondoskodás mérföldkövét.

Barátkozik

A kisgyerekek továbbra is inkább párhuzamosan játszanak egymás mellett, de az előfordulhat, hogy jelezni kezdi a gyermeked azt, hogy kik legyenek inkább a játszótársai, amint a szocializációs készségei lendületet vesznek. Név szerint említhet más gyerekeket, például Annát a bölcsiből, vagy Petit az utcából.

Megjelennek a "hatalmi harcok"

Csendes pihenő, alvásidő, fürdés, vacsoraidő valójában a nap bármely időpontjában, a napi rutin bármelyik pontján előfordulhat valamilyen vita. Mi ennek az oka? A kisgyerekeknek nincs túl sok lehetőségük a kontroll gyakorlására, hiszen megmondjuk nekik, hogy mit csináljanak, hova menjenek, mit egyenek, milyen ruhát vegyenek fel, mikor aludjanak, stb. - ez pedig szembemegy az autonómiára törekvésükkel. Annak érdekében, hogy a kisgyermeked egy icipici kontrollt, beleszólást szerezzen, képes lehet akármi miatt vitatkozni, legyen bármilyen jelentéktelen is.

Bővül a szókincs

A nyelvi készségek robbanásszerűen fejlődnek kisgyermekkorban, és két éves kora előtt a legtöbb gyermek nagyjából 50 szót ad a szókincséhez, míg három éves kora előtt 200-1000 új szót! Hamarosan azt tapasztalhatod, hogy bármit csinál, arról a gyermeked tudósít, és mindennek meglesz a neve, beleértve a kedvenc plüssöket, játékokat, ételeket, tárgyakat, az ismerős személyeket és helyeket. Így többet tudtok verbálisan kommunikálni, mint valaha!

Kreativitás

Kisgyermekkorban az aktív képzelőerő is fejlődik, aminek köszönhetően gyermeked történeteket mesélhet, színes rajzokat készíthet, táncmozdulatokat gyakorolhat, és a drámai-, szerepjátékok ideje is elérkezik.

A virágzó személyiség

Impulzív vagy figyelmes? Introvertált vagy extrovertált? Sportosabb vagy éppen művészi beállítottságú? 1-3 éves koruk között már egyre világosabbá válik, milyen személyiség a kisgyermek, hiszen az ennyi idős gyerekek nem csak megértik a világban elfoglalt helyüket, de ötleteik is vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepet szeretnének betölteni benne.
A cikk forrása: healthline.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék