Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az otthon ízei - babáknak

Szerző: Dr. Micskey Éva

2003. október 16.

Forrás: Anyák Lapja

Ómamáink, nagyanyáink konyhája a nyári hónapokban - különösen augusztusban - varázslatos műhellyé vált. Csillogó befőttes üvegek sorakoztak, celofán papírok zizegtek, rotyogott a lekváros fazék, forrt a dunszt, dunyhák alatt hűltek a kész befőttek.

Az eredmény a teli kamra lett, ahol példás rendben sorakoztak a felcímkézett befőttesüvegek. A pince sem állt üresen, ott vermelték a zöldségeket, tárolták a hagymát, a hűvösebb helyeken függtek a felkötözött szőlőfürtök, a napon aszalódtak a gyümölcsök. Ezekben a kamrákban jutott hely a babaeledeleknek, a télire eltett zöldségpépeknek és gyümölcsöknek, a paradicsomitalnak is.

Ebéd a nagymamánál

Aztán eljött a dolgozó nők időszaka, amikor a házimunka másodrangú foglalkozás lett. Jött az új divat, aminek hatására konzervekkel, nagyüzemileg gyártott készítményekkel teltek meg a kamrák polcai. Majd eltűntek a spájzok is, az emberek leugrottak a közértbe vásárolni. De jött a vasárnapi ebéd a nagymamánál, ahol öszszehasonlíthatták az ízeket...

Pépparádé

Szerencsére időközben a mélyhűtött választék mind bőségesebb lett, a boltok egyre korszerűbb készítményekkel, drága, de télen is elérhető import árukkal teltek meg. A kiváló minőségű üveges babakonzervek, a mirelit választék és a friss áruk dömpingje miatt a gyerek dúskálhat a földi javakban, ha szülei pénztárcája azt lehetővé teszi. Kiment volna a divatból a befőzés és a tartósítás meganynyi trükkje? Természetesen nem, a baba asztalán helye van az otthon ízeinek is. Akinek van kertje, a legérettebb, legfinomabb termést tudja eltenni.

Mélyhűtött

Melyek a baba számára legegészségesebb otthoni tartósítási eljárások? Első helyen a mélyhűtés áll. A hűtés elöli a kórokozókat, a bomlasztó enzimeket. A vitaminveszteség mintegy harminc százalékos. A mélyhűtés megőrzi a gyümölcsök élvezeti értékét, a hűtőpultból kivett és azonnal felhasznált gyümölcsökből a baba igen egészséges táplálékhoz jut. Alapszabály: a gyümölcsök kieresztett levét is használjuk fel, s lehetőleg csak akkora adagot készítsünk, amennyit a kicsi elfogyaszt, mert a visszahűtés veszélyes és egészségtelen.

A mélyhűtött nyersanyagokat ne tároljuk egy évnél tovább, mert ezt követően fokozatosan romlik a táplálkozási értékük.

Ha a kerti zöldnövényeket üvegben tettük el, akkor a leöntött levet is hasznosítsuk, hiszen ebbe oldódtak ki a hasznos tápanyagok. Ugyanez vonatkozik a befőttekre is. Befőzéskor válasszuk ki a leggyorsabb konzerválási módot: forró vizes leöntés, gőzölés stb.

Segít a kukta

A mikrohullámú befőzés során több tápanyag marad az ételben, de ez mennyiségében nem szárnyalja túl a gőzölést, a baktériumokat azonban nagyobb biztonsággal elöli. E célból a kukta is hasznos módja a babaételek tartósításának. Az ipari előállítás magasabb fokú és rövidebb idejű hőhatásokat alkalmaz és főként a csecsemőétel gyártásnál a vitaminokat és ásványi anyagokat pótolja. Mi legyen akkor a lekvárral, amibe a nagyobb babák már belekóstolnak? Hagyjuk meg nekik az élvezetet, és a tápanyagokról gondoskodjuk az előbb említett formákban.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék