Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az öt legközelebbi tengerpart autóval, kisgyerekeseknek

Szerző: Babaszoba.hu

2022. április 28.

Forrás: babaszoba.hu

Hoztunk néhány tengerpartos úticélt, amihez nem kell sokat autózni, ami valljuk be, nagy előny, ha kisgyerekünk van.

Legkésőbb ilyenkor, tavasz közepén jön a nagy kérdés: hová menjünk nyaralni? Mert a legtöbben megyünk, ha tehetjük, még ha esetleg spórolósabbra is tervezzük. A következő kérdés többnyire ez: belföld legyen vagy külföld? És ha külföld, akkor merre induljunk? Kisgyerekkel sokan döntenek a lehető legközelebbi tengerpart mellett, hogy ne kelljen sok időt autóban tölteni - az pedig egyértelműen Horvátország. De pontosan melyik szakaszra érdemes menni? Íme, néhány a legközelebbi célpontok közül.

1. Opatija

Opatija olyan közel van, hogy tulajdonképpen hazamegyünk oda. Pláne, hogy egykor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, az arisztokraták kedvelt nyaraló és telelőhelye volt. Még Ferenc József császár is időzött itt. E korszak emlékeit őrzik a csodás villák, paloták, amik többségét szépen felújították.
Budapesti indulással számolva 510 kilométert kell autózni idáig. A város előtt is húzódik strand, bár ez betonozott partú. Lépcsőn lehet bemenni a vízbe, és a tenger rögtön derékig ér, kisebb gyerekekkel ezért inkább a körbekerített részt ajánljuk. Külön homokos, lassan mélyülő szakaszt is kialakítottak itt. Mivel az aljzat kavicsos, úszócipőt vigyünk!
A strand déli végén egy nagyobb játszóteret találunk, de van vízi ugrálóvár is.

2. Crikvenica

Ha eltekintünk a kikötői részektől, és a strandos területeket keressük, akkor Crikvenica az egyik első olyan település, ahol el lehet tölteni egy hetet fürdőzéssel. Harmincnégy kilométerre vagyunk Rijekától, a Kvarner öbölben. A település strandjai nem a nyílt tengerre néznek, egy hosszúkás öbölben helyezkednek el, ahol további hat település csatlakozik hozzá egy riviérának nevezett partszakaszon.
Szép és tiszta üdülőhelyeket találunk itt buja mediterrán növényzettel és sétányokkal. A tájolás miatt szép naplementéket élvezhetünk. Van némi éjszakai élet és szórakoztató rendezvények, de azért kisgyerekkel is alkalmas a pihenésre.
Vannak kavicsos és homokos strandok is, mind szépen karbantartott. Sok helyen játszóterek, trambulinok, sporteszköz-kölcsönzők is adnak programot. De találhatunk eldugottabb öblöket is, ha a nyugalmat keressük. A kutyák is találnak itt strandolóhelyet!

3. Malinska

Ehhez a településhez már át kell autózni Krk-szigetre, ám még mindig csak 520 kilométerre vagyunk Budapesttől, vagyis hat óra alatt ott lehetünk. Malinska egy hosszú öbölben található északon, nagyon jól kiépített stranddal. Előny még, hogy itt olcsóbb minden, mint az ismertebb városokban.
Egy zöld, növényekkel teli helységről beszélünk, ahol gyakran rendeznek programokat, júliusban még karnevált is.

4. Baska

Baska az egyik legnépszerűbb tengerpart a közelünkben: 540 kilométerre fekszik a fővárosunktól. Szezonban sokan strandolnak itt, mert egy igazán szép, elszigetelt öbölben tehetik meg. Azt azonban tudni kell, hogy ez magasabb árfekvésű helynek számít a környéken, és a legtöbb apartmanból sétatávolság alatt a tengernél vagyunk.
Egy széles, hosszú, tengerparti sétány húzódik végig a település mellett, a másik oldalon meg természetesen büfék és mindenféle árusok találhatók. A strand kavicsos, úszócipő itt is ajánlott. A nagy strand ingyenes!

5. Cres

Minél többet autózunk, annál meghittebb helyeket találunk. Cres szigete már kimondottan csendes, nyugodt környéknek mondható. Ez a horvát Adria legnagyobb szigete (ahová Krk-en keresztül juthatunk), ehhez képest nem túlságosan sűrűn lakott. Itt igazán kényelmesen pihenhetünk - mindössze 550 kilométerre otthonról.
Dús növényzet, meredek sziklafalak és csodás öblök jellemzik. Cres város a legnagyobb település hosszú üdülőövezettel. A leghíresebb a Sveti Ivan strand, gyönyörű a fekvése, de vigyázat: 400 métert le-fel kell kirándulni, ha fürdeni szeretnénk. Persze a közeli halászfalvakban egyszerűbben is strandolhatunk. A legtöbb partszakasz apró kavicsos, néhány helyen sziklásak. Kisgyerekkel is bátran mehetünk, mert a kempingekben lassan mélyülő részeket is kialakítottak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék