Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az iszákosság példája ragadós

2011. június 18. | Frissítve: 2015. szeptember 17.

Forrás: MTI

Kétszeresére nő az alkoholizmus kialakulásának veszélye azoknál a gyerekeknél, akik részegnek látják szüleiket.

Az 5700, 13 és 16 év közötti serdülő bevonásával készült tanulmányból kiderült, hogy a 13 és 14 év közöttiek egynegyede, a 15 és 16 év közötti kamaszok fele egy alkalomnál többször látta részegnek a szüleit.

A 13-14 éves korosztály 70 százaléka, a 15-16 éveseknek pedig 89 százaléka ivott már alkoholt. Többségük 12-16 éves korban nyúlt először a pohárhoz. A szülői felügyelet nélkül hagyott kamaszok sokkal inkább művelik a Nagy-Britanniában igen elterjedt féktelen italozást.

A szülői példa a legfontosabb a gyerek számára


A Joseph Rowntree Alapítvány vezetésével elvégzett tanulmány szerint a kamaszok, akikről a szüleik nem tudják, hol vannak szombat este, vagy felügyelet nélkül néznek 18 évesnél fiatalabbaknak nem ajánlott filmeket, könnyebben nyúlnak a pohárhoz.

A példa ragadós

- A szülőknek nagyobb befolyásuk van a gyermekeikre, mint gondolnák - mondta Claire Turner, a Joseph Rowntree Alapítvány munkatársa. - Az, amit a szülők mondanak, és a mód, ahogyan az alkoholhoz viszonyulnak, erősen befolyásolja, hogyan viszonyulnak az alkoholhoz serdülő gyermekeik - tette hozzá.

A 2010 szeptemberében közzétett statisztikák szerint a brit férfiak 39, a nőknek pedig 31 százaléka fogyaszt naponta az ésszerű mennyiséget meghaladó alkoholt: a férfiak esetében 3-4 egységnyit, a nőknél pedig 2-3 egységnyit. (Egy egységnyi alkohol 10 milliliter tiszta szesznek, azaz például 25 milliliter 40 százalékos alkoholos italnak felel meg.)

A brit statisztikai hivatal adatai szerint 2009-ben az átlagos alkoholfogyasztás hetente 12,4 egységnyi volt.

Babaszoba: A tanulmány adatokkal támasztja alá, hogy mennyire igaz: a direkt nevelésnél sokkal nagyobb hatású a szülői példa. Cikkünkből még többet megtudhatsz az értékrend átadásáról.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék