Kisgyerek

Az influenza tünetei

Sokan bajban vannak az influenza és a megfázás megkülönböztetésekor. Habár a tünetek rendkívül hasonlóak, azért nem esélytelen a kettő elkülönítése laikus fejjel sem.
2015. Február 10.

Influenza kezelése: fontos a sok pihenés, ágynyugalom

Ha a gyermek, vagy a család más tagja elkapja az influenzát, akkor először nagy valószínűséggel a láz – s ezzel együtt a hidegrázás -, továbbá a végtagfájdalom jelentkezik. A láz igen magasra is felszökhet, nem ritka a 40 celsius sem. Jellemzően az első pár (1-2) napban nehezen lehúzható a láz (37.5-38 celsius fok alá nem megy le).

Jelentkezhet még az orrfolyás karöltve a torokfájással, köhögéssel – ez általában a 3-4. napra tehető a betegség lefolyásában. A száraz köhögés akár hetekig is fennállhat, akár az éjszakai pihenést is megnehezítve. A kis betegnek a közérzete meglehetősen rossz: szédülést, fáradtságot, levertséget érezhet. Az influenza tünetek sokszínűségét mutatja az is, hogy fejfájás, hasmenés, hányás, étvágytalanság is előfordulhat.

Más felső légúti betegségekkel összevetve az influenza tünetei gyorsabban alakulnak ki, intenzívebbek és lassabban gyógyul az általa fertőzött beteg.

Mit kell tudni az influenzáról?

Tulajdonképpen 3 vírus (A, B, C) továbbá ezek altípusai és változatai, mutánsai okozzák az évről évre beköszöntő influenzajárványt. A betegséget nem szabad elbagatellizálni, mert súlyos szövődmények is kialakulhatnak a betegség során. Mindenképp vigyük gyermekünket orvoshoz. Ha lelassulást, nehezített légzést, aluszékonyságot veszünk észre rajta, akkor komolyabb gond van, az orvoshoz fordulást semmiképp se halogassuk, sürgősen keressünk fel egy szakembert.

A teljes felépülés akár 2 hétig is eltarthat, nem ajánlott a lábadozási időszakot megspórolni, mert a szervezet teljes regenerálódása nélkül sokkal nagyobb eséllyel kap el gyermekünk egy másik fertőzést, hamarabb lesz beteg.

Az első 4-5 napban semmiképp se vigyük nyilvános helyre, közösségbe az influenzás gyereket, mert ebben az időszakban az influenza vírusa igen intenzíven fertőz. Ami még rossz hír, hogy a kórokozó változékonysága miatt előfordulhat, hogy egy influenza szezonon belül többször is influenzás lehet a gyerek és a szülő is.

Megelőzés céljából beadható influenza elleni védőoltás is, ami (többek között) terhesség esetén térítésmentes. Természetesen azok számára is elérhető a gyógyszertárakban a védőoltás, akik nem tartoznak a rizikócsoportba. Fontos tudni, hogy olyan influenza vakcina nincs, ami teljes védettséget garantál.

Az influenza kezelése

Az influenza esetében a legfontosabb a pihenés, az ágynyugalom és a megfelelő folyadékbevitel. Rendkívül fontos a megfelelő (elsősorban C) vitaminadag biztosítása is, illetve ha szükséges, egyéb készítmények (pl. köptető) adása. A megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképp konzultálni kell a gyermekorvossal.

Kapcsolódó cikkek influenza témában: