Kisgyerek

Az igazolásgyártás elveszi az időt a gyógyítástól

Nehéz helyzetben vannak a gyermekorvosok is, mert a járványügyi eljárásrend elbizonytalanítja a szülőket, ezért az igazolások kiállítására és a telefonos konzultációkra megy el az idő.
2020. Október 01.
Az igazolásgyártás elveszi az időt a gyógyítástól (fotó: Getty Images)

A járványügyi eljárásrend Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nem fogalmaz pontosan akkor, amikor 3 alaptételről beszél:

  • csak egészséges gyerek menjen iskolába,
  • az orvos döntse el, hogy beteg-e a gyerek,
  • és az orvosok minél kevesebb személyes találkozással állapítsák meg a betegséget.

Póta György az InfoRádiónak elmondta, hogy ezek a kitételek a gyakorlatban ütik egymást. “Nincs kimondva, hogy ki tekinthető egészségesnek, ezért az iskolák többségében az ősszel egyébként minden gyerekben meglévő minimális hurutos tüneteket is járványügyi szempontból aggályosnak minősítik, és azonnal hazaküldik a gyerekeket. A szülők ettől elbizonytalanodnak, és folyamatosan keresik az orvost, hogy mitévők legyenek. Érdemben alig lehet elérni az orvosokat, mert a telefonvonalak folyamatosan foglaltak.”

Póta azt is elmondta, hogy az orvosi igazolást az esetek többségében a szülő bemondására írja meg a gyermekorvos, ami szerinte jogi és etikai értelemben is aggályos. Az igazolásgyártás pedig elveszi az időt a tényleges gyógyítástól.

Forrás: Infostart.hu