Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az étrend már egyetlen nap alatt megváltoztatja a bél mikrobiómáját

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 20.

Forrás: Medipress

"Az vagy, amit megeszel", tartja a mondás. Most azonban a tudomány is alátámasztja, hogy mindez a bélrendszerünkben található mikróbákra különösen igaz.

A Hardvard friss kutatása szerint már egyetlen nap is elég ahhoz, hogy a beleinkben található mikróbák populációja megváltozzon, ahogyan a bélbaktériumok típusa is átalakul, ha étrendváltozás történik.
"Rendkívül izgalmas, hogy az étrend ilyen gyors változásokat idéz elő a szervezetünkben. A tudomány régóta kereste a választ, hogy milyen gyorsan kerül sor ezekre a változásokra, illetve milyen mértékben kerül sor minderre egyes embereknél" - mondja a kutatást vezető Peter Turnbaugh, akinek anyaga a Nature című szaklapban került publikálásra.
Kiderült az is, hogy a bél mikrobiómája nem csupán az emésztésben játszik szerepet, hanem a teljes egészség szempontjából fontos. A kutatásban szintén fontos szerepet vállaló Lawrence David professzor szerint óriási lehetőségek rejlenek abban, hogy ezeket a populációkat manipulálni tudjuk, ami bizonyos betegségek kezelésében kulcsszerepet játszhat.

Nagyon fontos az egészséges étrend

"Akár már egyetlen nap alatt is teljesen átalakulhat a mikrobiomális közösség, és ehhez nem kell semmilyen gyógyszer szedni, elég az étrenden változtatni. Ez egy sokkal gyorsabb folyamat, mint eddig hittük, és a felfedezés nyomán egészen újszerű kezelési módok is megjelenhetnek" - fogalmaz a szakember. David professzor szerint az is elképzelhető, hogy a jövőben lényegesen több betegséget gyógyítanak majd tudatos, hosszútávú étrendváltással: olyanokat is, amelyeket jelenleg gyógyszeres kezeléssel, illetve műtéti eljárással kezelnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék