Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az esti mese fejleszti a gyerekek szociális érzékét

Szerző: Jaksa Petra

2018. június 11. | Frissítve: 2021. november 12.

Forrás: babaszoba.hu

Egy kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek a szülei sokat olvastak kiskorukban, jelentős előnnyel indulnak iskolakezdéskor.

Az esti mese fejleszti a gyerekek szociális érzékét
A kutatók úgy találták, hogy különösen a hangos felolvasás és a szerepjátékok csökkentik az olyan viselkedési problémák kialakulását, mint a hiperaktivitás vagy az agresszió, ellenben remekül fejlesztik a koncentrációs képességet.
"Mikor felolvasunk a gyerekünknek, igazi meghitt pillanatokat élünk át együtt" - mondja dr. Alan Mendelsohn, a kutatás vezetője. "Nem beszélve arról, hogy a mesék szereplői általában valami olyan érzelemmel szembesülnek (boldogság, szomorúság), amivel a kicsi is találkozik az élete során. Ezeket pedig a történetek által megtanulja kezelni."
Sőt, Dr. Mendelsohn szerint az, hogy meseolvasás közben mi szülők és a gyerek is ugyanarra a dologra fókuszálunk, a kicsi koncentrációt is tanul.
Ahhoz, hogy demonstrálni tudják a hangos felolvasás jótékony hatását a gyerekekre, Mendelsohn és kollégái random megkerestek 675 családot, hogy vegyenek részt az ún. Video Interaction Project-jükben (magyarul Videó Interakciós Projekt - a szerk.).
A programban 0-3 éves korú gyerekek szerepeltek. Minden alkalommal, mikor a gyermekorvos meglátogatta a családokat, videóra vették, ahogy a szülők olvastak vagy játszottak a kicsikkel. Ezután a felvételt egy coach nézte végig, aki elmagyarázta a szülőknek, hogy milyen fontos szerepük van a gyermekük fejlődésében.
A program vége után másfél évvel, mikor újra kielemezték az adatokat, a kutatók arra jutottak, hogy a kutatás alatt szerzett viselkedésbeli és koncentrációs képességeknek még mindig birtokában vannak a gyerekek.
"Mikor a szülők mesét olvasnak a gyereküknek vagy játszanak velük, olyan viselkedésbeli képességeket segítenek megtanulni nekik, amik nagyon hasznosak lesznek iskolakezdéskor" - mondja Mendelsohn.
Dr. Jefry Biehler, a Nicklaus Children's Hospital gyermekgyógyászati igazgatója szerint ezek az eredmények ugyanazt támasztják alá, amit a gyermekorvosok már évek óta mondogatnak.
"A felolvasás és a közös játék hatással van a gyermek fejlődésére, sőt arra is, hogy hogyan fog teljesíteni az iskolában" - mondja dr. Biehler, aki szerint mindez csökkenti a viselkedési problémák kialakulását is.
Sajnos azonban manapság a szülők nem töltenek annyi időt a gyerekeikkel, amennyit régen. Az elektronikus kütyük (tablet, tv stb.) legtöbbször átveszik a "szórakoztató" szerepet - ezek azonban nem rendelkeznek ugyanazokkal az előnyös hatásokkal, mint a személyes, direkt interakció.
"Nagyon fontos lenne sok időt tölteni a gyerekeinkkel és gyakran olvasni nekik" - mondja dr. Biehler. "Ez egy olyan különleges élmény számukra, amire óriási szükségük van a fejlődésük szempontjából" - teszi hozzá.
Tehát kedves szülők, olvasásra fel!
(via)
Kapcsolódó cikkeink mesélés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék