Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 19.

Forrás: 24.hu

Varga Judit változtatna a válás szabályain, az igazságügyi miniszter szerint a módosítás a gyermekek érdekét szolgálja.

Az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál (fotó: Getty Images)
Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég nyújtotta be azt a salátatörvényt, amely úgy írná át a polgári törvénykönyvet, hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál - írja a 24.hu. Az igazságügyi miniszter az InfoRádiónak azt mondta: a gyermekek érdekét szolgálja ez, mert egy nagy konfliktusforrást szüntet meg.
A módosítás szerint a szülői felügyeletet a szülők -  megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában -  közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt.
"A közös szülői felügyelet úgy is gyakorolható, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban jogosultak és kötelesek a gyermek nevelésére és gondozására. A különélő szülők megállapodása híján - kérelemre vagy a gyermek érdekében hivatalból - a bíró döntené el, hogy a felügyeletet melyik szülő gyakorolja.
A bíróság az egyik szülő kérelmére is dönthet a szülői felügyelet közös gyakorlásáról, ha az a kiskorú gyermek érdekében áll. Ez módot ad arra, hogy a bíró már az egyik szülő kezdeményezésére is elrendelje az úgynevezett váltott elhelyezést, amikor a gyermek két hétig az anyával, majd két hétig az apával lesz a válás után. Erre eddig csak egyezség esetén volt lehetőség, ám az élet túlhaladta ezt" - magyarázta Varga Judit.
Az igazságügyi miniszter szerint ez garantálná, hogy a különélés minél kevésbé legyen megterhelő a gyerekeknek, a tényleges kapcsolat pedig egyenlővé válhasson.
A miniszter azt is elmondta, a bírónak ez nagyobb mozgásteret, de nagyobb felelősséget is jelent majd, hiszen ha olyan körülményeket észlel, amelyek esetében csak még nagyobb problémát okoz a váltott elhelyezés, akkor természetesen nem fog így dönteni, nem dönthet így.
Varga Judit azt is fontosnak nevezte, hogy bizonyos életkor felett a gyermekek véleményét is kikérjék a bírók, mint ahogy azt is, hogy a válóperek ne húzódjanak el; ezt már jogszabályok is segítik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék