Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az arcodon látszik, milyen volt a gyermekkorod

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 16. | Frissítve: 2021. június 19.

Forrás: telegraph.co.uk

Az életed története rajta van arcodon - szokták mondani. Most már ezt egy kutatás is alátámasztja.

Az arcodon látszik, milyen volt a gyermekkorod
Az élet nehézségei nyomokat, barázdákat, ráncokat hagynak az arcunkon, ez köztudott, de most kutatók úgy találták, hogy arcvonásaink árulkodnak a gyermekkorunkról. Méghozzá azt találták, hogy a felnőttkori aszimmetrikus arc mögött nehezebb gyerekkor áll.
Az Edinburgh-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a kora gyermekkori élmények, a táplálkozás, betegségek, a cigarettafüstnek való kitettség vagy a nehéz gyermekkor az emberek arcvonásaiban is megmutatkoznak.
Meglepő módon az arckifejezésünket az nem befolyásolja, hogy későbbi, felnőtt életünkben hogyan boldogulunk, azt sugallja a kutatás eredménye, hogy bárhogyan is rendeződnek a körülményeink, a gyerekkorunk ráíródott az arcunkra. Példaként említik a jellegzetesen aszimmetrikus vonásokkal bíró Gordon Ramsay-t, akiről köztudott, hogy nehéz gyermekkora volt, és bár felnőttként rendkívül sikeres, ez mit sem változtatott az arcvonásain.
Ian Deary az Edinburgh-i Egyetem professzora azt állítja, hogy az arc szimmetriája egyfajta evolúciós stabilitás-i marker, azt jelzi, hogy a szervezet képes a környezeti stresszoroknak ellenállni.
"Az eredmények azt mutatják, hogy a korai életévekben való nélkülözés az arcon nyomot hagy, hatással van az arc szimmetriájára is."
Deary professzor és kollégái a Lothian Birth Cohort kutatásai alapján 292, 83 éves embert vizsgáltak meg, összehasonlították a résztvevők arcszimmetriáját a gyermekkori társadalmi helyzetükre vonatkozó részletes információkkal, köztük a szülők foglalkozásával, az otthonuk felszereltségével.
Azt találták, hogy erős a kapcsolat a társadalmi státusz és az arc szimmetriája között. A szimmetrikusabb arcú embereknek a kutatás szerint könnyebb, előnyösebb, gondtalanabb gyermekkoruk volt, mint az aszimmetrikusabbaknak. A nők arcvonásaiban kevésbé jelennek a társadalmi különbségek.
Az arcszimmetria és a korai életévekben megmutatkozó stressz közötti kapcsolat magyarázatot nyújthat arra, hogy sok tanulmány megállapította, hogy a szimmetrikus arcú embereket vonzóbbnak tartjuk.

Tanulmányukban, amit az Economics and Human Biology c. szaklapban publikáltak azt javasolják, hogy az arcszimmetriát olyan területeken is lehetne alkalmazni, mint a magas vérnyomás diagnosztizálása. Deary professzor további kutatásokat szorgalmaz a témában.
(VIA)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék