Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az apától függ, milyen a gyerek szókincse?

Szerző: Jaksa Petra

2018. szeptember 24. | Frissítve: 2021. augusztus 18.

Forrás: babaszoba.hu

Kiderült, sokkal több múlik az édesapákon, ha a gyermek beszédfejlődéséről van szó, mint eddig gondoltuk.

A babák már születésük előtt elkezdik a nyelvtanulást. Kutatások szerint ugyanis már az anyaméhben, felismerik az emberek hangját, akiket a harmadik trimeszter során hallanak, és persze az édesanyjuk hangját kedvelik jobban egy idegenével szemben. Habár az anya és a baba között már nagyon hamar kialakul a kapcsolat, az apukáknak is fontos szerepük van a kicsi beszédfejlődésének alakulásában.
A kínai Fudan Egyetem jelenkori antropológiai laboratóriumának új tanulmánya szerint mindkét szülőnek szerepe van abban, hogy egy gyermek hogyan sajátít el egy új nyelvet, a nyelvtanulás területei, amit az egyes szülőktől tanulnak, azonban eltérőek.
Menghan Zhang, a tanulmány vezetője úgy találta, hogy míg a babák a hangzást és kiejtést többnyire az édesanyjuktól "lesik el", a szókincsüket sokkal inkább az édesapjuktól. A tanulmány rámutatott, hogy erős kapcsolat van az apai gének és a lexikai jellemzők (azaz szavak és szókincs) között, míg az anyai gének inkább a fonetikus (beszédhang és kiejtés) jellemzőkkel álltak szorosabb kapcsolatban.
Az Alkalmazott Fejlődéspszichológiai Folyóiratban 2006-ban megjelent hasonló tanulmány szerint az apáknak valószínűleg fontosabb szerepe van a gyermekük beszédfejlődésének alakulásában 2-3 éves kor között, mint az anyukáknak.
Az apától függ, milyen a gyerek szókincse?
Az amerikai Észak-Karolina Állami Egyetem kutatói videófelvételeket készítettek szülőkről és totyogókorú gyermekeikről, ahogy az otthonukban játszottak. Megfigyelték, hogy azoknak a kicsiknek, akiknek az édesapjuk változatosabb szóhasználattal beszélt hozzájuk, sokkal fejlettebb szókincsük volt egy évvel később, mikor újra megvizsgálták őket. Meglepő módon mindeközben az édesanya szóhasználata nem különösebben befolyásolta a gyermekek beszédfejlődését.
Ha másra nem, arra mindenképpen felhívja a figyelmet ez a tanulmány, hogy mindkét szülő szerepe fontos a gyermeknevelésben. "Ez a tanulmány rávilágít, hogy a kétszülős családokban, ahol mindkét szülő dolgozik, az édesapáknak is minden erejükkel azon kellene lenniük, hogy kivegyék a részüket a gyereknevelésből, hiszen rajtuk is múlik, hogy hogyan fejlődik a gyermekük és többek között például iskolakész lesz-e vagy sem" - mondja Nadya Panscofar, a tanulmány egyik vezetője.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék