Kisgyerek

Az antibiotikumtól is hízhat a gyerek

Növeli a korai elhízás kockázatát a gyerekkorban - főként a 2 éves kor előtt - szedett antibiotikum. Ezeknek a kicsiknek 25 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy néhány éven belül elhíznak.
2016. Április 05.

Elég csupán kétszer vagy háromszor antiobiotikum-kúrának alávetni az alig 2 éves gyereket, s már lényegesen nagyobb az esélye az elhízásnak. A szakemberek ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyerekorvos kizárólag indokolt esetben írja fel az antibiotikumot.

A University of Colorado és a University of Pennsylvania kutatása szerint minél többször találkozik a fiatal szervezet az antibiotikummal, annál valószínűbb, hogy el fog hízni.

“A marháknál már hosszú ideje használnak antibiotikumot azért, hogy hízzon az állat, és kutatásunk bizonyítja, hogy az emberi szervezetre hasonló hatással van a gyógyszer. Ezzel nem azt kívánjuk hangsúlyozni, hogy soha ne használjunk antibiotikumot, hanem inkább arra szeretnénk rámutatni, hogy kerüljük az antibiotikum nem megalapozott, szükségtelen használatát – mondja a kutatást vezető Dr. Frank Irving Scott.

A szakember szerint a problémát az okozza, hogy az antibiotikum jelentősen megváltoztatja a bél mikrobiómáját, ezért az elhízás az embernél és az állatnál egyaránt a lehetséges és gyakori következmények között szerepel.

Az elhízás mellett más problémákat is okozhat az antibiotikum: sokan bőrgyógyászati, allergiás és fertőzéses komplikációk miatt keresik fel az orvost gyerekükkel egy-egy kúra után.

Az Egyesült Államokban jelenleg 49 millió esetben írnak fel antibiotikumot kisgyereknek évente. Becslések szerint ezek közül legalább 10 millió esetben nem az antibiotikum-kúra az egyetlen megoldás, a szervezetet tehát fölöslegesen terheli a gyógyszer.

Az antibiotikummal kapcsolatos legfontosabb cikkeink:

  • Antibiotikum rezisztencia – Megvan a bacik Achilles-sarka?
  • Valamikor csodaszer volt az antibiotikum
  • Gyorsítsd a gyógyulást probiotikummal
  • Az antibiotikum nem cukorka
  • Forrás: Medipress