Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az antibiotikumok gyengítik az immunrendszert

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 29.

Forrás: Medipress

Egy nemrégiben megjelent kutatás újabb érvet sorol fel amellett, hogy az orvosoknak kerülni kell az antibiotikumok túlhasználatát.

Az antibiotikumok gyengítik az immunrendszert

Ha bizonyos mikróbák száma csökken az emésztőrendszerben, az rontja az immunrendszer betegségekkel szembeni ellenállóképességét.
Az University of Virginia School of Medicine kutatóinak eredményei szerint az antibiotikumok hatására bizonyos emésztőszervi baktériumok eltűnnek a szervezetből és érdekes módon ennek hatására az ún. neutrofil sejtek kevésbé hatékonyak a fertőzések elleni küzdelemben, illetve gyengül az emésztőrendszer védelme a betolakodók ellen. "A neutrofilok fontos szerepet játszanak az immunrendszer első vonalbeli védekezésében, a veleszületett immunrendszer részét alkotják" - nyilatkozta Koji Watanabe, PhD.
A kutatók szerették volna megérteni az emésztőrendszeri mikrobiom (a velünk élő mikroorganizmusok) szerepét az amőbás vastagbélgyulladás, egy potenciálisan halálos parazita okozta fertőzés esetében a fejlődő országokban. Dhaka (Bangladesh) szegénynegyedeiben gyűjtöttek széklet mintát gyermekektől, s megállapították, hogy minél súlyosabb fertőzéssel küzdött az adott gyermek, annál kevésbé bizonyult változatosnak a mikrobiomja.
Ezután laboratóriumi egerek segítségével vizsgálták meg, hogy a természetes emésztőrendszeri flórának pusztulása rosszabbítja-e a tüneteket. Az eredmények szerint az antibiotikumok károsították a mikrobiomot, ezzel csökkentve a neutrofilok aktivitását, így szükség esetén kevésbé reagáltak ezek a fontos sejtek. Az emésztőrendszer védelme megingott, kevésbé hatékonnyá vált.
"Amit mindebből fontos megjegyeznünk az az, hogy még egy okkal többet tudunk felsorolni az antibiotikumok megfontolt használata mellett" - magyarázta Bill Petri, MD, PhD, az UVA's Division of Infectious Diseases főnöke. "A felelőtlen használat által nem csak a rezisztenciák kialakulását és a Clostridium difficile fertőzés felbukkanását segítjük elő, hanem csökkentjük a fehérvérsejtek funkcióját is."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék