Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az állandó zaj késlelteti a beszédfejlődést

Szerző: Jaksa Petra

2016. november 17. | Frissítve: 2018. augusztus 17.

Forrás: babaszoba.hu

Jobban tesszük, ha felhagyunk az otthoni háttértévézéssel, ez ugyanis negatívan befolyásolja a gyermekek szókincsének fejlődését - állítja egy kutatás.

Az állandó zaj késlelteti a beszédfejlődést

Azz állandó háttérzaj akadályozza a kicsiket abban, hogy új szavakat tanuljanak meg.
"A mai modern otthonokban olyan zajforrások zavarják a gyerekeket a beszédfejlődésben, mint a TV, a rádió és a családtagok folyamatos beszéde, melyek hatással vannak az új szavak elsajátítására ebben a korai életkorban" - mondja Brianna McMillan, a tanulmány vezetője.
A tanulmányban javasoltak szerint a szülőknek tudatában kellene lenniük, hogy miközben a gyerekekkel kommunikálnak, milyen mértékű háttérbeszélgetést folytatnak.
A kutatásban százhat, 22 és 30 hónapos gyermek beszédfejlődését követtek figyelemmel, és azt találták, hogy azok a gyerekek, akik nyugodt, zajmentes környezetben nevelkedtek, több szót tanultak meg, mint azok, akiket folyamatosan zaj vett körül. "A kiskorban elsajátított szókincs pedig azért nagyon lényeges, mert ez biztosítja a későbbi iskolai tanulmányokhoz szükséges alapokat. Ennek hiányában az iskolában a gyerek sorozatos kudarcoknak lesz kitéve, és komoly lemaradással kell megküzdenie" - mondja McMillan.
A tanulmányból az is kiderült, hogy a szegényebb körülmények között nevelt gyermekek a normálisnak tekinthetőnél magasabb szintű állandó zajnak voltak kitéve, mint a jómódúbb családban nevelkedő társaik. "Azt is elmondhatjuk ugyanakkor, hogy ha egy gyermek egyszerűen csak a szülői folyékony beszédből hall ki új szavakat csendes, nyugodt környezetben, még azelőtt segít nekik ezeket elsajátítani, hogy külön megmagyarázták volna, hogy melyik szó, konkrétan melyik tárgyra utal" - magyarázza Jenny Saffran, pszichológia professzor, a kutatás társvezetője.
"Amennyiben elkerülhetetlenül zajos környezetben nevelkedik egy gyerek, azzal is segíthetünk neki a szótanulásban, hogy külön felhívjuk a figyelmét ezekre az új kifejezésekre és megmagyarázzuk a jelentésüket" - tette hozzá. A lemaradás tehát nem behozhatatlan, de komoly odafigyelést és közreműködést jelent a szülők részéről.
Amit pedig általánosságban tehetünk a kicsik egészséges beszédfejlődéséért, az egyértelműen a harmonikus, meghitt otthoni légkör megteremtése és a felesleges háttérzajok kiiktatása. Kapcsoljuk ki a TV-t/rádiót/laptopot, ha épp nem nézzük/hallgatjuk, és ügyeljünk rá, hogy a zajos programok (pl. játszóház) után mindig valami nyugodt, csendes tevékenység következzen!
A tanulmány a Child Development folyóiratban jelent meg.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék