Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az agyhártyagyulladás tünetei

2016. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

A napokban halt meg egy 18 éves fiú agyhártyagyulladás következtében Budapesten, egy nem sokkal idősebb fiú pedig nagyon súlyos, életveszélyes állapotban fekszik a Szent László Kórház intenzív osztályán. Milyen tünetei vannak az agyhártyagyulladásnak?

"Sajnos nem rendkívüli, hogy valaki belehal a meningococcus-fertőzés okozta agyhártyagyulladásba" - mondja Póta György,a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak. Az elnök azt is hozzátette, hogy ha valaki a betegség felismerésekor a legtökéletesebb ellátást kapja, akkor is több mint 25 százalék az esélye arra, hogy belehal a fertőzésbe. Csecsemőkorban az arány még magasabb." Ez elég ijesztően hangzik.

Az agyhártyagyulladás tünetei

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, Prinz Géza neurológus-infektológus egy korábbi kijelentését idézi föl a hvg.hu, amely azért kicsit árnyalja a képet: "a halálozási ráta akkor magas, ha a beteg nem kap időben ellátást."
A betegség gyors lefolyású, cseppfertőzéssel terjed. A leginkább veszélyeztetett korcsoport a csecsemőké és a kamaszok, fiatal felnőtteké (16-20 évesek).
Csecsemőkorban:
- láz
- aluszékonyság
- étvágytalanság
- megváltozott sírási hang ("fejhangon sír")
- homorú testtartás
- mozgatásra fájdalmas sírás
- megnyugtathatatlan sírás
- kidudorodó kutacs
- viselkedésváltozás
- izomgörcsök
Egy éves kor feletti gyerekek és felnőttek esetében:
- nyak- vagy hátfájás
- erős fejfájás
- aluszékonyság, nyűgös, nyugtalan
- irritabilitás
- zavartság (nem reagál a helyzetnek megfelelően illetve egyáltalán nem reagál)
- láz
- étvágytalanság
- tudat beszűkülése
- izomgörcsök
- fénykerülés - hányinger - hányás
- járása bizonytalanná válik, szédül
- nyaki merevség
- lefektetve típusos esetben jellegzetes módon fekszik, ún. vadászkutya-tartásban (oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
- súlyos esetben a testén kiütések jelennek meg, melyek száma gyorsan nő. Ezek a kiütések valójában apró bevérzések, melyek rendkívül súlyos állapotra utalnak.
Magyarországon a vírus B és a C típusú törzse okoz megbetegedést. Védőoltás mindkettőre van, a C elleni az ígéretek szerint jövőre ingyenes lesz. A B-t viszont nem támogatja az állam: az oltóanyag 27 ezer forint/db, csecsemőknek négyet kell belőle adni.
Ami leginkább jellemző az agyhártyagyulladások minden formájára, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, gyakorlatilag órák alatt bekövetkezik a rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék