Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az agyhártyagyulladás tünetei

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

A napokban halt meg egy 18 éves fiú agyhártyagyulladás következtében Budapesten, egy nem sokkal idősebb fiú pedig nagyon súlyos, életveszélyes állapotban fekszik a Szent László Kórház intenzív osztályán. Milyen tünetei vannak az agyhártyagyulladásnak?

"Sajnos nem rendkívüli, hogy valaki belehal a meningococcus-fertőzés okozta agyhártyagyulladásba" - mondja Póta György,a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak. Az elnök azt is hozzátette, hogy ha valaki a betegség felismerésekor a legtökéletesebb ellátást kapja, akkor is több mint 25 százalék az esélye arra, hogy belehal a fertőzésbe. Csecsemőkorban az arány még magasabb." Ez elég ijesztően hangzik.

Az agyhártyagyulladás tünetei

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, Prinz Géza neurológus-infektológus egy korábbi kijelentését idézi föl a hvg.hu, amely azért kicsit árnyalja a képet: "a halálozási ráta akkor magas, ha a beteg nem kap időben ellátást."
A betegség gyors lefolyású, cseppfertőzéssel terjed. A leginkább veszélyeztetett korcsoport a csecsemőké és a kamaszok, fiatal felnőtteké (16-20 évesek).
Csecsemőkorban:
- láz
- aluszékonyság
- étvágytalanság
- megváltozott sírási hang ("fejhangon sír")
- homorú testtartás
- mozgatásra fájdalmas sírás
- megnyugtathatatlan sírás
- kidudorodó kutacs
- viselkedésváltozás
- izomgörcsök
Egy éves kor feletti gyerekek és felnőttek esetében:
- nyak- vagy hátfájás
- erős fejfájás
- aluszékonyság, nyűgös, nyugtalan
- irritabilitás
- zavartság (nem reagál a helyzetnek megfelelően illetve egyáltalán nem reagál)
- láz
- étvágytalanság
- tudat beszűkülése
- izomgörcsök
- fénykerülés - hányinger - hányás
- járása bizonytalanná válik, szédül
- nyaki merevség
- lefektetve típusos esetben jellegzetes módon fekszik, ún. vadászkutya-tartásban (oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
- súlyos esetben a testén kiütések jelennek meg, melyek száma gyorsan nő. Ezek a kiütések valójában apró bevérzések, melyek rendkívül súlyos állapotra utalnak.
Magyarországon a vírus B és a C típusú törzse okoz megbetegedést. Védőoltás mindkettőre van, a C elleni az ígéretek szerint jövőre ingyenes lesz. A B-t viszont nem támogatja az állam: az oltóanyag 27 ezer forint/db, csecsemőknek négyet kell belőle adni.
Ami leginkább jellemző az agyhártyagyulladások minden formájára, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, gyakorlatilag órák alatt bekövetkezik a rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék