Kisgyerek

Avokádós paradicsomsaláta

Köretnek sült húsok mellé vagy könnyű főételnek a saláta a legjobb választás.
2011. Szeptember 04.

Hozzávalók egy személynek:

– két érett, kemény húsú paradicsom (20 deka)

– egy avokádó

– egy evőkanál friss citromlé

– nyolc-tíz friss bazsalikomlevél

– egy evőkanál olívaolaj

– egy teáskanál balzsamecet

– jódozott só

– őrölt fekete bors

Avokádós paradicsomsaláta

Fotó: Rátkai Éva

Hámozd meg az avokádót. Ha érett, akkor a héj könnyen elválik a hústól, és a húsa puha, de nem barna. Ezután vágd hosszában félbe, és emeld ki a jókora magot. A gyümölcshúst vágd darabokra vagy szeletekre, locsold meg citromlével és tedd félre. A megmosott paradicsomokat szeleteld fel, majd keverd össze az avokádóval. Sózd meg picit, szórj rá őrölt borsot (úgy a legfinomabb, ha friss őrlemény kerül rá).

Locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel, szórd rá a kisebb darabokra tépkedett bazsalikomot, és keverd össze alaposan. Aki szereti, vékony karikákra vágott újhagymával is megszórhatja. Annyira laktató, hogy ebédnek is alkalmas! A gyerkőcöt pedig kínáld meg citromos avokádópürével. Ezt a finom és egyszerű krémet akár a kenyérfalatkáira is kenheted.

És hogy miért jó?

Az avokádó finom, lágy húsú és ízű termés, mely ritkán okoz panaszokat. Összetevői nagyon értékesek: fehérje-, és telítetlen zsírsavtartalma magas, A-, B-, C-, E- és D-vitaminban, valamint kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban és káliumban is gazdag. Emellett igen laktató is, vagyis ha nincs időd főzni, mégis valami értékes ennivalóra vágysz, egyszerűen csak elő kell venni egy avokádót, és némi citromlével meglocsolva már eheted is.

Ehhez képest csak pár perccel igényel több munkát, ha salátát készítesz. A paradicsom remekül kiegészíti az avokádót, hiszen szinte mindenben egész más: lédús, piros, savanykás, magas vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt pedig kifejezetten ideális, minőségi alapanyag.

TIPP: Avokádóvásárlás

A különböző avokádófajták közül a kerekded, nagyobb méretű, kemény héjú darabokat érdemes választani, általában ezekben a legjobb a mag-gyümölcshús arány. A gyümölcsöket éretlenül szedik, ebben az állapotban kemény, fényes a héja, lehet világosabb és sötétebb zöld, fekete, lilás árnyalatú, simább vagy rücskösebb, vékonyabb és olyan vaskos is, hogy törni lehet.

Ha érett a gyümölcs, akkor nyomásra kicsit puha. Ám ha nagyon löttyedt, és barnás foltok díszítik, nem szabad már megvenni. Az éretlen avokádó otthon néhány nap alatt fogyasztásra késszé válik, ettől kezdve legfeljebb két-három napig tárolható.

További finom receptek:

Waldorf-saláta

Tavaszi vitamingondok

Kóstold meg a zöld trutymót!

Forrás: Kismama magazin