Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Átadták az Év Gyerekkönyve díjakat

Szerző: Babaszoba.hu

2012. április 8.

Forrás: babaszoba.hu

Nyulász Péter a Helka, Lakatos István a Dobozváros című művéért vehette át az Év Gyermekkönyve 2011 díjat a nemzetközi gyermekkönyvnap alkalmából. Az Év Gyermekkönyv-illusztrátora Szántói Krisztián lett.

Szántói Krisztián Dóka Péter és Komjáthy István Betyárvilág című könyvének illusztrálásáért kapta a díjat. Az Év Gyermekkönyv-műfordítójának Győri Hannát választották Beate Teresa Hanika Soha senkinek című regényének fordításáért. Ismeretterjesztő kategóriában az Év Gyermekkönyve díjat a Fekete-fehér - Két egér kalandjai című könyv szerzői - Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika, Jánosi-Halász Rita és Mészáros János - vehették át, a kiadványt Kun Fruzsina illusztrálta.

"A fiú és lány olvasók egyaránt megtalálhatják az azonosulás lehetőségét, de akár rajongásuk tárgyát is Helkában vagy épp Cipriánban. Hisz a gyerekek a szívükkel olvasnak, átélhető, megélhető kalandra vágynak" - méltatta Nyulász Péter alkotását Gombos Péter, a Magyar Olvasótársaság alelnöke.

Pompor Péter gyermekirodalom-kutató szerint a Dobozvárosban élő Székláb "alakjában koncentrálódik a bibliai istenképtől, Gandalfon át Dumbledore-ig a világot bölcsen igazgató, a gonosz erői ellen egyensúlyt tartó teremtő". Rényi Krisztina illusztrátor azt hangsúlyozta, hogy nem az illusztrátorokat kellene cserélgetni, hanem a nekik való műveket, és kihozni a legjobbat azokból, akik igazán tehetségesek.

Bencsikné Kucska Zsuzsa, a Magyar Könyvtáros Egyesület (MKE) Gyermekkönyvtáros Szekciójának elnöke elmondta: a Két egér könyvek 2007 óta vannak jelen a könyvek világában, és a zsűri minden évben beszél róluk. Ebben a kötetben a Múzeumi Egér és unokatestvére különböző művészeti alkotásokkal ismerkednek meg.
"A szenvedés nyelve nem a panasz és jajveszékelés, hanem a hallgatás. Ezt a hallgatást, ezt a sejtetetést kellett Győri Hannának, a regény műfordítójának hitelesen megszólaltatni, érvényessé tenni magyar nyelven is" - foglalta össze Tamás Zsuzsa, a prae.hu gyerekrovatának vezetője.

A nemzetközi gyermekkönyvnapot április 2-án, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapja tiszteletére rendezik meg világszerte. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) 2002 óta szervez szakmai konferenciákat, az idei rendezvény témája az ifjúsági és gyermekirodalom. A kötelező irodalom megválasztása és olvastatása komoly gondokat okoz még ma is, különböző elméletek és gyakorlatok váltják egymást.

Az Év Gyermekkönyve díjat Magyarországon az IBBY Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése - írja az MTI.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék