Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Asztma és szénanátha együtt járhat

Szerző: Babaszoba.hu

2011. október 29. | Frissítve: 2016. augusztus 23.

Forrás: Originconsulting

Aki asztmás, könnyen lehet, hogy jövőre szénanáthás is lesz. Vagy fordítva...

Alvászavarok, fulladás, nehézlégzés?
Szellemi és fizikai teljesítmény romlása?
Tehetetlenségérzés, állandó félelem?
Megoldás:
Asztma-kontroll
A múlt század második felében az allergiás betegségek térhódítása drámai növekedésnek indult; a lakosság egynegyede a felső légutak krónikus gyulladásától, vagyis szénanáthától, ötven millió ember pedig a hörgők krónikus gyulladásától; asztmától szenved.
A szénanátha jellegzetes tünetei közé tartozik orrfolyás, orrdugulás, továbbá a tüsszögés és orrviszketés. Asztma esetén a beteg nehezen lélegzik, szaporán, kapkodva veszi a levegőt, kilégzéskor sípoló hang hallható, fizikai terhelés, vagy akár sírás, nevetés hatására makacs köhögés, mellkasi szorító érzés léphet fel.

Allergének mindenütt

A tüneteket első ízben a gyulladást előidéző allergének váltják ki, de az időjárás változása, a szennyezett levegő, vírusfertőzés, lelki eredetű problémák is ronthatnak az állapoton, olyannyira, hogy még napjainkban is több tízezer asztmás veszíti életét. Értelmetlenül. A helyesen alkalmazott terápiának köszönhetően ugyanis a betegek szinte tünetek nélkül, egészséges társaikhoz hasonló életminőségben élhetik az életüket.
Az utóbbi évtizedekben már nem csupán a kialakult rohamok kezelése, hanem azok megelőzése is lehetséges korunk gyulladáscsökkentő, fenntartó gyógyszereinek köszönhetően. Többek között pl. a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket már inhalációs formában, a szükséges helyen hatva alkalmazhatjuk, de hormonmentes tabletta is rendelkezésre áll. Van olyan szer, amely a szénanáthára és az asztmára egyszerre hat, a felső és az alsó légúti gyulladást egyaránt csökkentve!

Két betegség egyszerre

Miért fontos ez? Azért, mert e két betegség gyakran együtt fordul elő, olyannyira, hogy az asztmások akár 80%-a küszködik szénanáthával is. Az asztma tudatos gondolkodásra, körültekintésre, megfontoltságra, a részletek iránti érzékenységre tanít, s arra, hogy a beteg tisztában legyen azzal, mi zajlik a testében- hiszen az allergének elkerüléséhez, illetve, optimális környezeti feltételek biztosításához minderre szükség van.
A felelősségteljes magatartásnak részét kell, hogy képezze az is, hogy a beteg megfigyeli, észlel- e bármiféle állapotváltozást az allergiaszezonban, illetve a jól ismert tünetekhez társulnak- e egyéb, főként a szénanáthára jellemző panaszok. Természetesen, nem csupán "lentről fölfelé", hanem fordítva is tért hódíthat a gyulladás, vagyis szénanátha esetén is javasolt kizárni vagy éppen diagnosztizálni az asztmát. A légutak föltérképezéséhez allergológus, illetve tüdőgyógyász szakorvos vizsgálatára van szükség, s ők írják fel a megfelelő gyógyszert.

Aki asztmás, idővel szénanáthás is lehet

Nagyon lényeges, hogy ha az asztma mellett a szénanátha jelenléte is bizonyítást nyer, akkor a terápia egyik alappillérét jelentő gyógyszeres kezelésnek mindkét betegségre ki kell terjednie, a kezeletlen rhinitisz (orrnyálkahártya-gyulladás) ugyanis nagymértékben ronthat az asztmás panaszokon, és igen megnehezíti a betegség karbantartását.
Az asztma és egyidejű szénanátha kezelésére alkalmazható tabletta mindkét betegség tüneteit hatásosan csökkenti, eredményes asztma-kontrollt, egyszerűbb, kényelmesebb terápiát tesz lehetővé, s a gyógyszert a társadalombiztosítás is támogatja!

Ne hanyagold el!

Ha együttműködésünkkel segítjük kezelőorvosunk munkáját, ha betartjuk a terápia szabályait, ha nem vagyunk restek tájékozódni a kezeléssel kapcsolatos újdonságokról, akkor megőrizhetjük teljesítőképességünket, nem kell lemondanunk a barátokkal, a családdal közös programokról, nem kell rettegnünk az állapotromlástól, a szabadidős, vagy akár a mindennapi tevékenységek korlátozásától, vagyis az élettér beszűkülésétől.
Napjaink korszerű készítményeinek köszönhetően az asztma már nem a sivár és tilalmaktól, panaszoktól hemzsegő élet szinonimája, sokkal inkább aktív, felszabadult mindennapok megélésével ajándékoznak meg!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék