Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ártalmas a túl korai hozzátáplálás!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. február 13. | Frissítve: 2016. január 12.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu

Azok a tápszeres csecsemők, akiknél már négyhónapos koruk előtt bevezették a szilárd táplálékot, hároméves korukra nagy valószínűséggel elhíznak, ugyanakkor a szoptatott csecsemőknél ez az összefüggés nem mutatható ki.

Ártalmas a túl korai hozzátáplálás!

A fenti megállapítás egy friss tanulmány következtetése, melynek szerzője, Dr. Susanna Y. Huh, a bostoni Gyermekkórház gyermekgyógyász-gasztroenterológusa. A tanulmány során a kutatók 847 gyermeket és anyát vizsgáltak meg. A nőket a gyerekük születése előtti időszaktól kezdve követték nyomon a gyerek hároméves koráig. A vizsgált gyerekek 67 százalékát szoptatták, 32 százalékuk tápszert kapott, hároméves korukra kilenc százalékukat találták túlsúlyosnak.

Azok a tápszeres babák, akiket már négyhónapos koruk előtt szilárd étellel is kínáltak, több mint hatszor nagyobb valószínűséggel híztak el a későbbiek során. "A szoptatott csecsemőknél nem volt ilyen különbség, náluk nem számított, hogy mikor kezdték el a hozzátáplálást" - számolt be megfigyeléseiről a tanulmány társszerzője, Sheryl L. Rifas-Shiman, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Kar Pilgrim Egészségügyi Intézet munkatársa.

Huh ez utóbbi jelenséget azzal magyarázza, hogy a szoptatott csecsemők esetében az édesanyák jobban felismerik gyereküknél az éhség és jóllakottság jeleit.

Dr. Goutham Rao, a pittsburgh-i Gyermekkórház munkatársa így nyilatkozott:
"A tanulmány megerősít bennünket mindabban, amit eddig is javasoltunk az édesanyáknak. A szoptatás a legmegfelelőbb táplálási forma, a szilárd táplálék bevezetésével pedig mindenképpen várni kell a csecsemő 4-6 hónapos koráig. Persze az sem mindegy, milyen szilárd táplálékot kap a csecsemő. Elsőként a gabonafélékkel és zöldségekkel érdemes megismertetni a kicsiket, a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket pedig kerülni kell. A mennyiség tekintetében pedig azt ajánljuk, hogy egy adag nagyjából akkora legyen, mint a kisgyerek ökle."
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása pedig továbbra is az, hogy a kizárólagos szoptatás a gyerek hat hónapos koráig tartson, majd folytassuk a szilárd táplálékok fokozatos bevezetése mellett kétéves korig vagy azon túl, az anya és a gyerek igényei szerint. Nincs olyan érv, amely a szilárd táplálék hat hónapos kor előtti bevezetése mellett szólna.

Innen letöltheted a Szoptatásért Magyar Egyesület tájékoztató kiadványát a hozzátáplálásról.
A közvetlenül a füzetre mutató hivatkozás ez.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Meddig szopjon a baba?
 • Bevezetés a szoptatásba
 • Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan
 • Bízd a babára!
 • 9 lépés, hogy zökkenőmentes legyen a hozzátáplálás

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék